wędzona kiełbasa w domu

bardzo smaczne, bez chemii i wcale nie trudne-po prostu spróbuj. Wędzona kiełbasa w domu jest dość łatwa do przygotowania, wymaga tylko wędzarni, specjalnej dyszy i jelit. Przyprawy można dodawać bardzo różne i według własnych upodobań. W rezultacie wynik za każdym razem będzie inny, niepowtarzalny.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 14 g
tłuszcze 70 % 33 g
węglowodany 0 % 0 g
353 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kiełbasę wędzoną na gorąco w domu? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Lepiej jest używać świeżego mięsa, które nie zostało zamrożone. Do przepisu wziąłem wieprzowinę i wołowinę, możesz wziąć mięso drobiowe lub inne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Uwolnij mięso z żył i folii, pokrój je na małe kawałki. Dodaj sól i przyprawy, dokładnie wymieszaj. Weź ilość soli i przypraw według własnych upodobań, możesz potrzebować nieco mniej ich ilości niż wskazano w przepisie. Owinąć pojemnik z mięsem folią spożywczą i wysłać do lodówki do marynowania na kilka godzin, Zwykle zostawiam na noc.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel świeży smalec tak drobno, jak to możliwe. Aby ułatwić cięcie smalcu, umieść go na chwilę w zamrażarce. Następnie podczas krojenia użyj ostrego noża z cienkim ostrzem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj smalec do mięsa i wszystko dobrze wymieszaj. Mięso mielone można przepuścić przez maszynę do mięsa lub pozostawić w tej formie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj powłokę. Namocz drzewo w wodzie przez 10-15 minut, następnie spuść wodę i ponownie spłucz jelita zimną wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Za pomocą specjalnej dyszy włóż mięso mielone do skorupy. Nie należy ubijać zbyt mocno, ponieważ powłoka może pęknąć podczas obróbki cieplnej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zrób długość kiełbasek, jak chcesz. Przebij kiełbasę cienką igłą w kilku miejscach, aby uwolnić nadmiar powietrza.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij kiełbaski zimną wodą i wyślij do pieca.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przed gotowaniem zmniejsz płomień do minimum i gotuj kiełbasę przez około 30-40 minut. Bardzo ważne jest, aby na patelni nie było intensywnego bulgotania, w przeciwnym razie istnieje ryzyko pęknięcia skorupy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij kiełbaski z wody i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj maszynę do wędzenia. Przykryj spód folią i rozpal węgle lub drewno opałowe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy pali się ognisko, namocz zrębki w zimnej wodzie. Do wędzenia użyj zrębków drzew owocowych.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyciśnij zrębki i rozprowadź cienką, równą warstwę na węglach.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż kiełbaski na ruszcie w niewielkiej odległości od siebie. Zamknij wędzarnię pokrywką i pozostaw do wędzenia na 30-40 minut. Temperatura powinna wynosić 90-110 stopni.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Tak wyglądają kiełbaski po 15 minutach wędzenia.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    I tak wygląda gotowy produkt.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pozostaw kiełbasę na świeżym powietrzu, aż ostygnie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Możesz zrobić pierwszą próbkę!

aby kiełbasy nabrały czerwonego apetycznego koloru, użyłem azotynu i soli kuchennej w stosunku 1: 1, tj. zwykła sól i 10 gr. azotynowy.

kiełbasa wędzona na gorąco doskonale nadaje się do kanapek lub ozdabia świąteczny stół w pięknym, apetycznym krojeniu!

smacznego!

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Jelita wieprzowe - 602   kcal/100g

Podobne przepisy