skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kiełbasę wędzoną na gorąco w domu? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Lepiej jest używać świeżego mięsa, które nie zostało zamrożone. Do przepisu wziąłem wieprzowinę i wołowinę, możesz wziąć mięso drobiowe lub inne.
Krok 2:
Uwolnij mięso z żył i folii, pokrój je na małe kawałki. Dodaj sól i przyprawy, dokładnie wymieszaj. Weź ilość soli i przypraw według własnych upodobań, możesz potrzebować nieco mniej ich ilości niż wskazano w przepisie. Owinąć pojemnik z mięsem folią spożywczą i wysłać do lodówki do marynowania na kilka godzin, Zwykle zostawiam na noc.
Krok 3:
Zmiel świeży smalec tak drobno, jak to możliwe. Aby ułatwić cięcie smalcu, umieść go na chwilę w zamrażarce. Następnie podczas krojenia użyj ostrego noża z cienkim ostrzem.
Krok 4:
Dodaj smalec do mięsa i wszystko dobrze wymieszaj. Mięso mielone można przepuścić przez maszynę do mięsa lub pozostawić w tej formie.
Krok 5:
Przygotuj powłokę. Namocz drzewo w wodzie przez 10-15 minut, następnie spuść wodę i ponownie spłucz jelita zimną wodą.
Krok 6:
Za pomocą specjalnej dyszy włóż mięso mielone do skorupy. Nie należy ubijać zbyt mocno, ponieważ powłoka może pęknąć podczas obróbki cieplnej.
Krok 7:
Zrób długość kiełbasek, jak chcesz. Przebij kiełbasę cienką igłą w kilku miejscach, aby uwolnić nadmiar powietrza.
Krok 8:
Napełnij kiełbaski zimną wodą i wyślij do pieca.
Krok 9:
Przed gotowaniem zmniejsz płomień do minimum i gotuj kiełbasę przez około 30-40 minut. Bardzo ważne jest, aby na patelni nie było intensywnego bulgotania, w przeciwnym razie istnieje ryzyko pęknięcia skorupy.
Krok 10:
Wyjmij kiełbaski z wody i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 11:
Przygotuj maszynę do wędzenia. Przykryj spód folią i rozpal węgle lub drewno opałowe.
Krok 12:
Gdy pali się ognisko, namocz zrębki w zimnej wodzie. Do wędzenia użyj zrębków drzew owocowych.
Krok 13:
Wyciśnij zrębki i rozprowadź cienką, równą warstwę na węglach.
Krok 14:
Ułóż kiełbaski na ruszcie w niewielkiej odległości od siebie. Zamknij wędzarnię pokrywką i pozostaw do wędzenia na 30-40 minut. Temperatura powinna wynosić 90-110 stopni.
Krok 15:
Tak wyglądają kiełbaski po 15 minutach wędzenia.
Krok 16:
I tak wygląda gotowy produkt.
Krok 17:
Pozostaw kiełbasę na świeżym powietrzu, aż ostygnie.
Krok 18:
Możesz zrobić pierwszą próbkę!
aby kiełbasy nabrały czerwonego apetycznego koloru, użyłem azotynu i soli kuchennej w stosunku 1: 1, tj. zwykła sól i 10 gr. azotynowy.
kiełbasa wędzona na gorąco doskonale nadaje się do kanapek lub ozdabia świąteczny stół w pięknym, apetycznym krojeniu!
smacznego!
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Jelita wieprzowe - 602 kcal/100g