likier truskawkowy
skład / składniki
40
porcje:
gotowanie krok po kroku
umyte i wysuszone truskawki włożyć do 3-litrowego słoika, zalać wódką i pozostawić na 3-4 dni.
przełóż jagody przez sito.
zagotuj syrop z cukru i wody. Dodaj do niego truskawki i gotuj przez 10 minut.
schłodzić syrop truskawkowy.
zmiażdż truskawki w puree. Odcedź syrop. Wyrzuć jagody.
połącz syrop z wódką, wlej do 3-litrowego słoika i pozostaw do zaparzenia na tydzień.
odcedź gotowy likier truskawkowy i wlej go do butelek.
przełóż jagody przez sito.
zagotuj syrop z cukru i wody. Dodaj do niego truskawki i gotuj przez 10 minut.
schłodzić syrop truskawkowy.
zmiażdż truskawki w puree. Odcedź syrop. Wyrzuć jagody.
połącz syrop z wódką, wlej do 3-litrowego słoika i pozostaw do zaparzenia na tydzień.
odcedź gotowy likier truskawkowy i wlej go do butelek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g