skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować galaretkę w powolnej kuchence-szybkowarze? Przygotuj jedzenie. Pamiętaj, aby wziąć golonkę z kością. Jest to niezbędny składnik, aby galaretka była bogata i dobrze zamrożona. A oprócz tego możesz wziąć dowolne mięso. Używam mięsa wieprzowego i kurczaka. Prawidłowo umyj golonkę pod bieżącą wodą za pomocą pędzla. Mięso zalać wodą i pozostawić na kilka godzin. To pozbędzie się obcych zapachów.
Krok 2:
Obierz cebulę, czosnek i marchewkę i spłucz z zanieczyszczeń. W misce multicookera ułóż cebulę i marchewkę. Posiekaj trochę czosnku. Dodaj liść laurowy, sól, pieprz i przyprawy i do smaku.
Krok 3:
Następnie włóż golonkę i mięso do miski. Jeśli golonka jest zbyt duża, pokrój ją na kawałki. Nie zdejmuj z niego skóry — przyczynia się również do żelowania.
Krok 4:
Napełnij mięso wodą do górnej części miski. Umieść miskę w powolnej kuchence, zamknij pokrywkę i zawór, aby para mogła uciec. Włącz tryb "gaszenia" na 1,5 godziny. W takim przypadku pokrywa zostanie zablokowana, a mięso będzie gotowane pod dużym ciśnieniem. Dzięki temu będzie potrzebował tak mało czasu na gotowanie.
Krok 5:
Po określonym czasie spuść parę i otwórz pokrywę. Usuń mięso łyżką cedzakową, ostudź trochę i posortuj od kości. Możesz pokroić go na małe kawałki. Włóż mięso do przygotowanej miski i zalej odcedzonym bulionem. Do każdego talerza dodaj trochę czosnku przepuszczonego przez prasę. Włóż naczynia z galaretką do lodówki i pozostaw na chwilę do zestalenia. Galaretka jest gotowa! Smacznego!
w naszej rodzinie galaretowate mięso jest bardzo lubiane, ale rzadko je gotowaliśmy, ponieważ zajęło to dużo czasu. W zwykłej patelni musiałem gotować galaretkę przez 5-6 godzin. A dzięki szybkowarowi Multicooker proces gotowania jest kilkakrotnie skracany. Teraz galaretkę można gotować w każdy weekend!
przygotowując żywność i kupując nogi wieprzowe, staraj się wybrać odpowiedni rozmiar, aby nogi zmieściły się w misce multicookera.
podczas nalewania galaretki na talerze można ją ozdobić plasterkami marchwi.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Golonka wieprzowa - 294 kcal/100g