galaretka w powolnej kuchence-Szybkowar

zwykłych produktów, najsmaczniejsze, święto każdego dnia! Galaretowate mięso w powolnej kuchence-Szybkowar będzie gotowy znacznie szybciej niż gotowane w tradycyjny sposób. Osiąga się to dzięki zwiększonemu ciśnieniu wewnątrz urządzenia. Dzięki szybkowarowi możesz gotować galaretkę przynajmniej codziennie!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 8 g
tłuszcze 53 % 10 g
węglowodany 5 % 1 g
121 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować galaretkę w powolnej kuchence-szybkowarze? Przygotuj jedzenie. Pamiętaj, aby wziąć golonkę z kością. Jest to niezbędny składnik, aby galaretka była bogata i dobrze zamrożona. A oprócz tego możesz wziąć dowolne mięso. Używam mięsa wieprzowego i kurczaka. Prawidłowo umyj golonkę pod bieżącą wodą za pomocą pędzla. Mięso zalać wodą i pozostawić na kilka godzin. To pozbędzie się obcych zapachów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, czosnek i marchewkę i spłucz z zanieczyszczeń. W misce multicookera ułóż cebulę i marchewkę. Posiekaj trochę czosnku. Dodaj liść laurowy, sól, pieprz i przyprawy i do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie włóż golonkę i mięso do miski. Jeśli golonka jest zbyt duża, pokrój ją na kawałki. Nie zdejmuj z niego skóry — przyczynia się również do żelowania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij mięso wodą do górnej części miski. Umieść miskę w powolnej kuchence, zamknij pokrywkę i zawór, aby para mogła uciec. Włącz tryb "gaszenia" na 1,5 godziny. W takim przypadku pokrywa zostanie zablokowana, a mięso będzie gotowane pod dużym ciśnieniem. Dzięki temu będzie potrzebował tak mało czasu na gotowanie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po określonym czasie spuść parę i otwórz pokrywę. Usuń mięso łyżką cedzakową, ostudź trochę i posortuj od kości. Możesz pokroić go na małe kawałki. Włóż mięso do przygotowanej miski i zalej odcedzonym bulionem. Do każdego talerza dodaj trochę czosnku przepuszczonego przez prasę. Włóż naczynia z galaretką do lodówki i pozostaw na chwilę do zestalenia. Galaretka jest gotowa! Smacznego!

w naszej rodzinie galaretowate mięso jest bardzo lubiane, ale rzadko je gotowaliśmy, ponieważ zajęło to dużo czasu. W zwykłej patelni musiałem gotować galaretkę przez 5-6 godzin. A dzięki szybkowarowi Multicooker proces gotowania jest kilkakrotnie skracany. Teraz galaretkę można gotować w każdy weekend!
przygotowując żywność i kupując nogi wieprzowe, staraj się wybrać odpowiedni rozmiar, aby nogi zmieściły się w misce multicookera.
podczas nalewania galaretki na talerze można ją ozdobić plasterkami marchwi. 

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g

Podobne przepisy