Sałatka z kurczakiem ze śliwkami, serem i orzechami włoskimi

Prosty, oryginalny, na wakacje i na co dzień! Sałatka z kurczakiem ze śliwkami, serem i orzechami włoskimi to łatwe danie z niedrogich produktów, które gotuje się wystarczająco szybko. Taka sałatka rozjaśni zarówno zwykłą kolację, jak i świąteczną ucztę, w tym przypadku podawaj ją w pięknych porcjach.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 14 g
tłuszcze 48 % 19 g
węglowodany 18 % 7 g
250 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kurczakiem, suszonymi śliwkami i serem oraz orzechami włoskimi? Przygotuj składniki. Wstępnie rozmrozić filet z kurczaka, jeśli został zamrożony. Weź suszone śliwki bez pestek, słodkiej odmiany. Ser jest twardy, dowolny, o wyraźnym smaku. Biorę czerwoną sałatkę z cebuli, ale możesz użyć zwykłej cebuli. Moje orzechy włoskie są już obrane i smażone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj filet z kurczaka. Jak gotować filet z kurczaka? Zagotuj wodę w rondlu, zanurz w niej filety. Dodaj sól. Gotuj mięso przez 30 minut na małym ogniu na małym ogniu. Następnie wyłącz ogień i pozostaw filet do ostygnięcia bezpośrednio w bulionie-okaże się soczysty i miękki. Schłodzony filet z kurczaka pokroić w małe kostki. Umieść pokrojone filety w naczyniu przygotowanym do sałatki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotuj jajka. Jak gotować jajka? Włóż je do rondla, zalej zimną wodą, umieść na małym ogniu. Gotuj jajka do miękkości, około 10 minut. Następnie spuść wodę i napełnij je zimną wodą. Schłodzone jajka obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę. Złożyć w naczyniu do pokrojonego fileta z kurczaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posortuj suszone śliwki i spłucz pod bieżącą wodą. Zalej go gorącą wodą przez kilka minut, następnie spuść wodę i osusz suszone śliwki i pokrój na małe kawałki. Umieść go w ten salaterka do innych składników.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Lepiej wziąć orzechy włoskie od razu smażone (w ten sposób są lepiej wchłaniane przez organizm). Posortuj orzechy, Usuń przegrody i części skorupy (zakładając, że orzechy są już całkowicie obrane). Posiekaj orzechy na kawałki nożem. Złóż je w salaterce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebulę obrać i drobno posiekać. Używam cebuli sałatkowej, nie jest gorzka ani" zła & quot;. Jeśli używasz zwykłej cebuli, lepiej zalać ją wrzącą wodą przez kilka minut, aby gorycz zniknęła. Odcedź wodę i włóż cebulę do naczyń do wcześniej przygotowanych składników.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Dodaj starty ser do miski sałatkowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj majonez i sól do smaku do sałatki. Dokładnie wymieszaj i podawaj. Smacznego!

możesz użyć wędzonego mięsa z kurczaka, smażonego i pieczonego, które jest dostępne w domu lub które smakuje lepiej w sałatce.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy