skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kurczakiem, suszonymi śliwkami i serem oraz orzechami włoskimi? Przygotuj składniki. Wstępnie rozmrozić filet z kurczaka, jeśli został zamrożony. Weź suszone śliwki bez pestek, słodkiej odmiany. Ser jest twardy, dowolny, o wyraźnym smaku. Biorę czerwoną sałatkę z cebuli, ale możesz użyć zwykłej cebuli. Moje orzechy włoskie są już obrane i smażone.
Krok 2:
Ugotuj filet z kurczaka. Jak gotować filet z kurczaka? Zagotuj wodę w rondlu, zanurz w niej filety. Dodaj sól. Gotuj mięso przez 30 minut na małym ogniu na małym ogniu. Następnie wyłącz ogień i pozostaw filet do ostygnięcia bezpośrednio w bulionie-okaże się soczysty i miękki. Schłodzony filet z kurczaka pokroić w małe kostki. Umieść pokrojone filety w naczyniu przygotowanym do sałatki.
Krok 3:
Ugotuj jajka. Jak gotować jajka? Włóż je do rondla, zalej zimną wodą, umieść na małym ogniu. Gotuj jajka do miękkości, około 10 minut. Następnie spuść wodę i napełnij je zimną wodą. Schłodzone jajka obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę. Złożyć w naczyniu do pokrojonego fileta z kurczaka.
Krok 4:
Posortuj suszone śliwki i spłucz pod bieżącą wodą. Zalej go gorącą wodą przez kilka minut, następnie spuść wodę i osusz suszone śliwki i pokrój na małe kawałki. Umieść go w ten salaterka do innych składników.
Krok 5:
Lepiej wziąć orzechy włoskie od razu smażone (w ten sposób są lepiej wchłaniane przez organizm). Posortuj orzechy, Usuń przegrody i części skorupy (zakładając, że orzechy są już całkowicie obrane). Posiekaj orzechy na kawałki nożem. Złóż je w salaterce.
Krok 6:
Cebulę obrać i drobno posiekać. Używam cebuli sałatkowej, nie jest gorzka ani" zła & quot;. Jeśli używasz zwykłej cebuli, lepiej zalać ją wrzącą wodą przez kilka minut, aby gorycz zniknęła. Odcedź wodę i włóż cebulę do naczyń do wcześniej przygotowanych składników.
Krok 7:
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Dodaj starty ser do miski sałatkowej.
Krok 8:
Dodaj majonez i sól do smaku do sałatki. Dokładnie wymieszaj i podawaj. Smacznego!
możesz użyć wędzonego mięsa z kurczaka, smażonego i pieczonego, które jest dostępne w domu lub które smakuje lepiej w sałatce.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g