skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Potrzebujemy tuszy kałamarnicy. Zazwyczaj są sprzedawane zamrożone, dlatego bardzo ważne jest ich prawidłowe rozmrożenie. Natychmiast po zamrażarce umieść tusze w lodówce, gdzie temperatura wynosi + 5 stopni godzin na 6. Następnie kontynuuj rozmrażanie już w temperaturze pokojowej. Przy takim rozmrażaniu produkt zachowa maksimum użytecznych substancji.
Krok 2:
Również kałamarnica musi być dobrze wyczyszczona. Mam już w połowie obraną kałamarnicę. Ale w wersji nieoczyszczonej przede wszystkim musisz usunąć górną grubą różową skórę - po jej zdjęciu mam tusze. Ale potem musisz również usunąć kolejną cienką przezroczystą skórę i usunąć wnętrze. Aby ułatwić skórowanie, użyj gorącej wody - pod nią można ją łatwo usunąć za pomocą Pończochy. Należy również pamiętać, że skóra jest również wewnątrz tuszy kałamarnicy
Krok 3:
Następnie bardzo ważny proces gotowania kałamarnicy. Najpierw zagotuj wodę w rondlu, dodaj trochę soli. Gdy woda się zagotuje, zanurz w niej obrane skórki kałamarnicy. Gotuj kalmary nie dłużej niż 2 minuty, najlepiej 1,5 minuty. Jeśli rozgotujesz kałamarnicę, będzie sztywna, jakby gumowata. Aby znów stał się miękki, konieczne będzie gotowanie go przez kolejne 2 godziny. Miej to na uwadze!
Krok 4:
Wyjmij Skórki, odcedź je i ostudź. Cienkim, ostrym nożem pokrój ugotowane tusze kałamarnicy w pierścienie.
Krok 5:
W razie potrzeby polej pierścienie sokiem z cytryny. Jeśli wyciskasz sok bezpośrednio z cytryny, najpierw dobrze umyj go bardzo gorącą wodą-w ten sposób cytryna da znacznie więcej soku. Możesz również skorzystać z gotowego soku z cytryny wyprodukowanego fabrycznie.
Krok 6:
Pieprz pierścienie kałamarnicy-zrobi to każdy zmielony pieprz: czarny, biały i czerwony oraz pieprz o Smaku cytrynowo-czosnkowym.
Krok 7:
Takie pierścienie to świetna przekąska. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g