Jak gotować kalmary pyszne i proste

Jak prawidłowo czyścić i gotować delikatną i soczystą kałamarnicę! Przepis powie Ci, jak szybko i łatwo zrobić gotowane pierścienie kalmarów. Istnieje wiele sekretów prawidłowego czyszczenia i gotowania tuszy kałamarnicy, aby była miękka, delikatna i soczysta. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 85 % 17 g
tłuszcze 10 % 2 g
węglowodany 5 % 1 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Potrzebujemy tuszy kałamarnicy. Zazwyczaj są sprzedawane zamrożone, dlatego bardzo ważne jest ich prawidłowe rozmrożenie. Natychmiast po zamrażarce umieść tusze w lodówce, gdzie temperatura wynosi + 5 stopni godzin na 6. Następnie kontynuuj rozmrażanie już w temperaturze pokojowej. Przy takim rozmrażaniu produkt zachowa maksimum użytecznych substancji.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Również kałamarnica musi być dobrze wyczyszczona. Mam już w połowie obraną kałamarnicę. Ale w wersji nieoczyszczonej przede wszystkim musisz usunąć górną grubą różową skórę - po jej zdjęciu mam tusze. Ale potem musisz również usunąć kolejną cienką przezroczystą skórę i usunąć wnętrze. Aby ułatwić skórowanie, użyj gorącej wody - pod nią można ją łatwo usunąć za pomocą Pończochy. Należy również pamiętać, że skóra jest również wewnątrz tuszy kałamarnicy

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie bardzo ważny proces gotowania kałamarnicy. Najpierw zagotuj wodę w rondlu, dodaj trochę soli. Gdy woda się zagotuje, zanurz w niej obrane skórki kałamarnicy. Gotuj kalmary nie dłużej niż 2 minuty, najlepiej 1,5 minuty. Jeśli rozgotujesz kałamarnicę, będzie sztywna, jakby gumowata. Aby znów stał się miękki, konieczne będzie gotowanie go przez kolejne 2 godziny. Miej to na uwadze!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij Skórki, odcedź je i ostudź. Cienkim, ostrym nożem pokrój ugotowane tusze kałamarnicy w pierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W razie potrzeby polej pierścienie sokiem z cytryny. Jeśli wyciskasz sok bezpośrednio z cytryny, najpierw dobrze umyj go bardzo gorącą wodą-w ten sposób cytryna da znacznie więcej soku. Możesz również skorzystać z gotowego soku z cytryny wyprodukowanego fabrycznie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pieprz pierścienie kałamarnicy-zrobi to każdy zmielony pieprz: czarny, biały i czerwony oraz pieprz o Smaku cytrynowo-czosnkowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Takie pierścienie to świetna przekąska. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g

Podobne przepisy