skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z puszki iwasi? Przygotuj niezbędne produkty.
Krok 2:
Otwórz puszkę, wyjmij iwashi z płynu. Możesz pokroić rybę na kawałki lub po prostu rozgnieść widelcem.
Krok 3:
Gotuj nieobrane ziemniaki na umiarkowanym ogniu, aż będą miękkie. Ile gotować ziemniaki? Sprawdź bulwy pod kątem gotowości nożem. Jeśli ziemniaki łatwo się przekłuwają, są ugotowane. Wyjmij warzywo z wody, całkowicie ostudź. Obierz ziemniaki i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 4:
Jajka zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Gotuj jajka na umiarkowanym ogniu przez około 8 minut. Muszą być ugotowane na twardo. Jajka na twardo zalać zimną wodą, aby skorupa była dobrze obrana. Schłodzone jajka obrać, pokroić na pół i oddzielić białka od żółtek.
Krok 5:
Umyj świeży ogórek, osusz. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć. Pokrój ogórek w drobną kostkę.
Krok 6:
Zetrzyj białka na grubej tarce.
Krok 7:
Do uformowania sałatki można użyć pierścienia do serwowania (mój ma średnicę 18 cm). Ułóż starte ziemniaki w pierwszej warstwie.
Krok 8:
W razie potrzeby lekko posolić warstwę ziemniaków, nałożyć majonez.
Krok 9:
Następnie ułóż iwashi w puszkach. Nie smarowałem warstwy ryby.
Krok 10:
Połóż pokrojony ogórek równą warstwą na rybie.
Krok 11:
Zastosuj majonez.
Krok 12:
Następna warstwa to starte białka. Warstwę białek lekko posolić, nałożyć majonez.
Krok 13:
Zetrzyj żółtka na wierzchu. Sałatka jest gotowa. Możesz go trochę schłodzić lub natychmiast podać.
Krok 14:
Przed podaniem możesz udekorować sałatkę plasterkami ogórka, papryki i ziół. Smacznego!
wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Saura blanszowana w oleju - 283 kcal/100g
- Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238 kcal/100g
- Sardynka w oleju - 221 kcal/100g
- Sardynka w sosie pomidorowym - 162 kcal/100g
- Makrela w oleju - 278 kcal/100g
- Szprot w sosie pomidorowym - 154 kcal/100g