Sałatka z iwasi w puszkach

proste, z produktów budżetowych! Jasne i pyszne! Sałatka z konserwy iwasi jest bardzo łatwa do zrobienia! Produkty dla niego są najtańsze. Ogórek nadaje mu soczystości, nie możesz czekać, aż zostanie nasycony. Szybko się zjada i nadaje się na każdą okazję!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 9 g
tłuszcze 48 % 14 g
węglowodany 21 % 6 g
190 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z puszki iwasi? Przygotuj niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Otwórz puszkę, wyjmij iwashi z płynu. Możesz pokroić rybę na kawałki lub po prostu rozgnieść widelcem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj nieobrane ziemniaki na umiarkowanym ogniu, aż będą miękkie. Ile gotować ziemniaki? Sprawdź bulwy pod kątem gotowości nożem. Jeśli ziemniaki łatwo się przekłuwają, są ugotowane. Wyjmij warzywo z wody, całkowicie ostudź. Obierz ziemniaki i zetrzyj na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Gotuj jajka na umiarkowanym ogniu przez około 8 minut. Muszą być ugotowane na twardo. Jajka na twardo zalać zimną wodą, aby skorupa była dobrze obrana. Schłodzone jajka obrać, pokroić na pół i oddzielić białka od żółtek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj świeży ogórek, osusz. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć. Pokrój ogórek w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj białka na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do uformowania sałatki można użyć pierścienia do serwowania (mój ma średnicę 18 cm). Ułóż starte ziemniaki w pierwszej warstwie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W razie potrzeby lekko posolić warstwę ziemniaków, nałożyć majonez.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie ułóż iwashi w puszkach. Nie smarowałem warstwy ryby.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż pokrojony ogórek równą warstwą na rybie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zastosuj majonez.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następna warstwa to starte białka. Warstwę białek lekko posolić, nałożyć majonez.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zetrzyj żółtka na wierzchu. Sałatka jest gotowa. Możesz go trochę schłodzić lub natychmiast podać.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przed podaniem możesz udekorować sałatkę plasterkami ogórka, papryki i ziół. Smacznego!

wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Saura blanszowana w oleju - 283   kcal/100g
  • Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238   kcal/100g
  • Sardynka w oleju - 221   kcal/100g
  • Sardynka w sosie pomidorowym - 162   kcal/100g
  • Makrela w oleju - 278   kcal/100g
  • Szprot w sosie pomidorowym - 154   kcal/100g

Podobne przepisy