domowy twaróg z koziego mleka
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
świeże mleko kozie nie kwaśne. Oczywiście możliwe jest wspomaganie procesu na różne sposoby, ale wolę po prostu umieścić puszkę mleka w ciepłym miejscu. Trzeciego dnia możesz zacząć gotować twaróg.
kwaśne mleko wlej do odpowiedniej wielkości rondla. Lepiej, jeśli jest emaliowany. Umieść patelnię z kwaśnym mlekiem na kuchence, na małym ogniu. Podgrzej kwaśne mleko, ale nie doprowadzaj go do wrzenia, w przeciwnym razie twaróg będzie twardy.
gdy sprawa dojdzie do wrzenia, przecedź zawartość patelni przez gazę złożoną z kilku warstw. Teraz gazę z twarogiem należy zawiesić, aby nadmiar serwatki był szklany.
po godzinie lub dwóch twarożek można wyjąć z gazy i podać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kozie mleko - 68 kcal/100g