domowy twaróg z koziego mleka

przysmak dla dzieci i dorosłych. Przydatne, proste i bardzo smaczne! Domowy twaróg z koziego mleka jest świetny dla dzieci, zwłaszcza bardzo małych. Przygotowuję go dla moich dzieci, ponieważ jest zdrowy i hipoalergiczny. Ale my, dorośli, jemy go również z przyjemnością.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 4 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 42 % 5 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 2 h 30 min

świeże mleko kozie nie kwaśne. Oczywiście możliwe jest wspomaganie procesu na różne sposoby, ale wolę po prostu umieścić puszkę mleka w ciepłym miejscu. Trzeciego dnia możesz zacząć gotować twaróg.

kwaśne mleko wlej do odpowiedniej wielkości rondla. Lepiej, jeśli jest emaliowany. Umieść patelnię z kwaśnym mlekiem na kuchence, na małym ogniu. Podgrzej kwaśne mleko, ale nie doprowadzaj go do wrzenia, w przeciwnym razie twaróg będzie twardy.

gdy sprawa dojdzie do wrzenia, przecedź zawartość patelni przez gazę złożoną z kilku warstw. Teraz gazę z twarogiem należy zawiesić, aby nadmiar serwatki był szklany.

po godzinie lub dwóch twarożek można wyjąć z gazy i podać. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kozie mleko - 68   kcal/100g

Podobne przepisy