Futro pod majonezem

słynna sałatka pochodzi ze Związku Radzieckiego. Gdzie bez niego? Śledź pod futrem to ulubiona sałatka wszystkich, która często zdobi świąteczny stół naszych obywateli. Połączenie słonych i tłustych ryb ze słodkimi warzywami nadaje potrawie niepowtarzalny smak.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 45 % 9 g
112 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę futerkową pod majonezem? Przygotuj składniki. Aby przygotować Futro pod majonezem (lub śledziem pod futrem), potrzebujemy: lekko solonego fileta śledziowego; ziemniaki; marchew; jajka; buraki; czarny pieprz (w razie potrzeby nie dodałem) i majonez.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety śledziowe pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj ziemniaki w mundurkach. Następnie schłodź i wyczyść. Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj marchewki w mundurze. Następnie schłodź i wyczyść. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugotuj buraki w mundurze. Biorę już ugotowane obrane buraki. Ale nie ma ryzyka wpadnięcia na produkt niskiej jakości. Następnie schłodź i wyczyść. Zetrzyj buraki na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Zetrzyj również jajka na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż warstwy w głębokiej salaterce lub na płaskim naczyniu, pokrywając każdą warstwę, z wyjątkiem śledzia, majonezem: ziemniaki-śledź-marchew-jajka-buraki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj buraki majonezem. Zaciśnij miskę sałatkową folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc do namoczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Udekoruj sałatkę do smaku przed podaniem. Udekorowałem gałązkami koperku, startym jajkiem i pozostałym filetem śledziowym. Smacznego!

jeśli wcześniej w Związku Radzieckim było niewiele produktów do tworzenia kulinarnych arcydzieł, a ludzie używali buraków, marchwi i ziemniaków dostępnych dla wszystkich, teraz, chociaż wybór jest ogromny, śledź nadal pozostaje główną sałatką dla wielu ludzi.

Historia śledzia pod futrem trafia do krajów skandynawskich, które zawsze słynęły z nadmiaru tej pysznej ryby. W norweskich książkach kucharskich z 1851 roku można znaleźć podobny przepis o nazwie Sillsallad, co w tłumaczeniu na rosyjski oznacza sałatkę śledziową. Przepis zawierał śledzie, które układano na dnie dużego talerza, na wierzchu układano gotowane buraki, marchewki, jajka pokrojone w cienkie koła. Jednak wszystkie składniki nie zostały zmieszane.
od drugiej połowy XIX wieku iw rosyjskich książkach kucharskich można prześledzić historię przepisu na sałatkę "śledź pod futrem". Chociaż to danie zostało stworzone, oczywiście bez majonezu i bardziej przypominało winegret. Składniki obecne w takiej sałatce są niesamowicie podobne do śledzia pod futrem.
pojawienie się śledzia pod futrem, jakie znamy teraz, jest rzekomo związane z karczmarzem Anastasem Bogomiłowem, który w 1918 roku pomyślał o stanie rzeczy w swoich instytucjach. Wielu odwiedzających po dobrej porcji alkoholu zaczęło szaleć i walczyć, ustalając w ten sposób relacje na zasadach politycznych. Kucharzem w karczmie pracował pewien Arystarch Prokopcew, któremu właściciel zlecił wymyślenie takiej sałatki, która byłaby pożywna i wysokokaloryczna, aby ludzie nie upijali się tak bardzo i nie walczyli w jego karczmach.
Aristarch Prokoptsev podszedł do sprawy twórczo. Rozszyfrował skład wybranych składników w następujący sposób: śledź jest symbolem proletariatu, ponieważ robotnicy często go zamawiali i kochali; buraki są symbolem Rewolucyjnego Czerwonego Sztandaru; pozostałe warzywa to warzywa korzeniowe (cebula, marchew, ziemniaki), które symbolizują ziemię, a tym samym chłopstwo; majonez to francuski sos, który reprezentuje hołd dla francuskich rewolucjonistów.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal / 100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g

Podobne przepisy