kapuśniak ze świeżą kapustą

pyszne i satysfakcjonujące pierwsze danie na rodzinny obiad! Kapuśniak ze świeżą kapustą jest dobry, ponieważ zajmuje im bardzo mało czasu. Do nadania zupie kwaśności używam pomidorów i koncentratu pomidorowego.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 50 % 5 g
węglowodany 30 % 3 g
63 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kapuśniak z gulaszem i świeżą kapustą? Aby to zrobić, musisz przygotować wszystkie składniki. Warzywa: cebulę, marchewkę, ziemniaki obrać i opłukać pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Usuń 2-4 górne liście z główki kapusty. Nie będą potrzebne. Gulasz można wziąć z dowolnego rodzaju mięsa. Użyję gulaszu wieprzowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wymaganą ilość wody do rondla, podpal i zagotuj. Obrane ziemniaki pokroić na małe kawałki. Drobno posiekaj świeżą kapustę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do wrzącej wody dodaj przygotowane ziemniaki i kapustę. Gotuj przez 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie zajmij się smażeniem warzyw. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Połóż cebulę i marchewkę i smaż przez kilka minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pomidory, pokrój na dwie części i usuń łodygę. Pokrój pomidory w kostkę i dodaj do warzyw na patelnię. Następnie dodaj kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Wszystko wymieszaj i smaż przez kolejne 3-4 minuty. W tym czasie pomidory wypuszczą sok i staną się miękkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż gotowe smażone warzywa do rondla.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż gulasz mięsny ze słoika na gorącej patelni i podgrzej, aby się rozpuścił.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż gulasz do garnka. Aby uzyskać smak, dodaj liść laurowy. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Gotuj wszystko razem jeszcze przez kilka minut i zdejmij patelnię z ognia. Przykryj i odstaw na 10-15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kapuśniak z gulaszem i świeżą kapustą jest gotowy! Wlać do przygotowanych talerzy i podawać. W razie potrzeby możesz dodać śmietanę i świeże zioła. Smacznego!

do gotowania kapuśniaka zamiast wody można użyć bulionu mięsnego lub warzywnego.

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal / 100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Gulasz wieprzowy - 349   kcal / 100g

Podobne przepisy