skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kapuśniak z gulaszem i świeżą kapustą? Aby to zrobić, musisz przygotować wszystkie składniki. Warzywa: cebulę, marchewkę, ziemniaki obrać i opłukać pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Usuń 2-4 górne liście z główki kapusty. Nie będą potrzebne. Gulasz można wziąć z dowolnego rodzaju mięsa. Użyję gulaszu wieprzowego.
Krok 2:
Wlej wymaganą ilość wody do rondla, podpal i zagotuj. Obrane ziemniaki pokroić na małe kawałki. Drobno posiekaj świeżą kapustę.
Krok 3:
Do wrzącej wody dodaj przygotowane ziemniaki i kapustę. Gotuj przez 20 minut.
Krok 4:
W tym czasie zajmij się smażeniem warzyw. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Połóż cebulę i marchewkę i smaż przez kilka minut.
Krok 5:
Umyj pomidory, pokrój na dwie części i usuń łodygę. Pokrój pomidory w kostkę i dodaj do warzyw na patelnię. Następnie dodaj kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Wszystko wymieszaj i smaż przez kolejne 3-4 minuty. W tym czasie pomidory wypuszczą sok i staną się miękkie.
Krok 6:
Włóż gotowe smażone warzywa do rondla.
Krok 7:
Połóż gulasz mięsny ze słoika na gorącej patelni i podgrzej, aby się rozpuścił.
Krok 8:
Włóż gulasz do garnka. Aby uzyskać smak, dodaj liść laurowy. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Gotuj wszystko razem jeszcze przez kilka minut i zdejmij patelnię z ognia. Przykryj i odstaw na 10-15 minut.
Krok 9:
Kapuśniak z gulaszem i świeżą kapustą jest gotowy! Wlać do przygotowanych talerzy i podawać. W razie potrzeby możesz dodać śmietanę i świeże zioła. Smacznego!
do gotowania kapuśniaka zamiast wody można użyć bulionu mięsnego lub warzywnego.
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal / 100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Gulasz wieprzowy - 349 kcal / 100g