skład / składniki
metoda gotowania
1.Włącz piekarnik na 180-200 stopni Celsjusza w zależności od mocy piekarnika.
2. Umyj jaja kurze pod bieżącą zimną wodą i włóż do rondla o odpowiedniej wielkości. Zalej je wodą, aby całkowicie przykryć jajka i podpal. Zagotuj wodę w rondlu, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jajka przez około 10 minut, aż będą strome. Następnie zdejmij patelnię z ognia i spuść gorącą wodę. Zalej jajka zimną bieżącą wodą i pozostaw na chwilę. Następnie wlej wodę i ponownie zalej zimną wodą. Powtarzaj procedurę, aż jajka ostygną. Następnie obierz jajka ze skorupy i drobno posiekaj.
3. Dobrze opłucz zieloną cebulę, pietruszkę i koperek w zimnej wodzie i rozłóż na ręczniku papierowym do wyschnięcia. Następnie odetnij łodygi pietruszki i kopru, a resztę drobno posiekaj.
4. Twardy ser zetrzeć na grubej tarce.
5. Zrób nadzienie do chleba pita. Aby to zrobić, w misce wymieszaj posiekane warzywa, jaja kurze i starty ser. Dopraw nadzienie solą i czarnym pieprzem według własnych upodobań. Dodaj trochę kwaśnej śmietany dla plastyczności i wymieszaj.
6. Pokrój chleb pita na porcje liści. Z jednego pełnego liścia chleba pita powinno powstać 6 małych liści.
7. Na krawędzi małego liścia chleba pita ułóż nadzienie z jajka i zielonej cebuli i zawiń chleb pita w kopertę lub jako naleśnik. Najważniejsze jest to, że nadzienie pozostaje w środku.
8. Nasmaruj blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia olejem roślinnym i umieść tam chleb pita z nadzieniem. Ubij jajko widelcem i posmaruj nim cały chleb pita.
9. Umieść blachę do pieczenia w nagrzanym piekarniku na 20 lub 25 minut. Gdy tylko wierzch zostanie pokryty złotobrązową skórką, możesz dostać chleb pita.
podawaj chleb pita z jajkiem i zieloną cebulą na gorącym stole wraz ze śmietaną. Dodatkowo możesz ozdobić świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g