chleb pita z jajkiem i zieloną cebulą

szybka i pyszna przekąska z prostych składników! Chleb pita z jajkiem i zieloną cebulą to świetne danie na spokojne poranne śniadanie z rodziną. Taki chleb pita może być również używany jako pyszna gorąca przekąska na niektórych wakacjach, bufecie lub pikniku na świeżym powietrzu.
Mya-ChaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 10 g
tłuszcze 30 % 11 g
węglowodany 43 % 16 g
172 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1.Włącz piekarnik na 180-200 stopni Celsjusza w zależności od mocy piekarnika.

2. Umyj jaja kurze pod bieżącą zimną wodą i włóż do rondla o odpowiedniej wielkości. Zalej je wodą, aby całkowicie przykryć jajka i podpal. Zagotuj wodę w rondlu, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jajka przez około 10 minut, aż będą strome. Następnie zdejmij patelnię z ognia i spuść gorącą wodę. Zalej jajka zimną bieżącą wodą i pozostaw na chwilę. Następnie wlej wodę i ponownie zalej zimną wodą. Powtarzaj procedurę, aż jajka ostygną. Następnie obierz jajka ze skorupy i drobno posiekaj.

3. Dobrze opłucz zieloną cebulę, pietruszkę i koperek w zimnej wodzie i rozłóż na ręczniku papierowym do wyschnięcia. Następnie odetnij łodygi pietruszki i kopru, a resztę drobno posiekaj.

4. Twardy ser zetrzeć na grubej tarce.

5. Zrób nadzienie do chleba pita. Aby to zrobić, w misce wymieszaj posiekane warzywa, jaja kurze i starty ser. Dopraw nadzienie solą i czarnym pieprzem według własnych upodobań. Dodaj trochę kwaśnej śmietany dla plastyczności i wymieszaj.

6. Pokrój chleb pita na porcje liści. Z jednego pełnego liścia chleba pita powinno powstać 6 małych liści.

7. Na krawędzi małego liścia chleba pita ułóż nadzienie z jajka i zielonej cebuli i zawiń chleb pita w kopertę lub jako naleśnik. Najważniejsze jest to, że nadzienie pozostaje w środku.

8. Nasmaruj blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia olejem roślinnym i umieść tam chleb pita z nadzieniem. Ubij jajko widelcem i posmaruj nim cały chleb pita.

9. Umieść blachę do pieczenia w nagrzanym piekarniku na 20 lub 25 minut. Gdy tylko wierzch zostanie pokryty złotobrązową skórką, możesz dostać chleb pita.

podawaj chleb pita z jajkiem i zieloną cebulą na gorącym stole wraz ze śmietaną. Dodatkowo możesz ozdobić świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy