skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek zalej żelatynę szklanką ciepłej przegotowanej wody. Zgodnie z instrukcją moja żelatyna potrzebuje 40-60 minut. do pęcznienia. Jeśli chcesz uzyskać gęstszą konsystencję Marmolady, po prostu użyj trochę więcej żelatyny.
Krok 2:
Pomarańcze należy dokładnie umyć i pokroić na pół.
Krok 3:
Będziemy musieli wycisnąć świeży ze wszystkich przygotowanych pomarańczy. Używam mechanicznej sokowirówki do cytrusów. Ale możesz wycisnąć sok i po prostu rękami.
Krok 4:
Bez względu na to, jak bardzo się starałem, kości wciąż trafiły do świeżego. Dlatego proponuję przecedzić sok przez sito. Jednocześnie miazga zostanie usunięta. Możesz również użyć gazy złożonej w kilku warstwach.
Krok 5:
Banany myjemy i obieramy. Banan w tym przepisie jest głównym źródłem słodyczy. Więc jeśli chcesz słodszej Marmolady, zwiększ liczbę bananów, ale nie zapomnij o proporcjach żelatyny! Lub po prostu dodaj trochę miodu.
Krok 6:
Moje kiwi i obierz skórę. Wkładam tutaj kiwi nie tyle ze względu na smak, ile ze względu na jego nasiona. W gotowej marmoladzie będą przyjemnie chrupać. I żadne drogie nasiona chia nie są potrzebne!
Krok 7:
Pokrój banany i kiwi i wyślij do blendera. Musimy uzyskać gładkie, homogenezowane puree.
Krok 8:
Ubij owoce, aż będą gładkie. Nie martw się o nasiona kiwi. Jeśli użyjesz zwykłego domowego blendera, pozostaną nienaruszone. Czego nie można powiedzieć na przykład o blenderze do smoothie: tam nasiona na pewno się zmienią.
Krok 9:
Przelej puree z bananów i kiwi na patelnię lub chochlę. Dodaj świeży pomarańczowy i dokładnie wymieszaj.
Krok 10:
Podgrzej mieszankę owoców na małym ogniu, ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia. Jeszcze tylko minuta i wyłącz.
Krok 11:
Zgodnie z instrukcją moją żelatynę należy podgrzać na małym ogniu bez gotowania. Mieszaj, aż grudki całkowicie się rozpuszczą.
Krok 12:
Teraz będę musiał jeszcze bardziej odcedzić żelatynę przez sito, zgodnie z zaleceniami na etykiecie.
Krok 13:
Wlej mieszankę owoców do formy, w której planujemy pozostawić marmoladę, aż zgęstnieje. Dodaj żelatynę. Spróbuj wybrać kształt o takim rozmiarze, aby warstwa Marmolady uzyskała nie więcej niż 2-2,5 cm wysokości.
Krok 14:
Pozostaje tylko dokładnie wymieszać obie mieszanki, aż będą gładkie. Następnie Marmolada sama wykona całą pracę. Przez pierwsze 2-3 godziny powinien odpoczywać w temperaturze pokojowej. Następnie wkładamy go do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.
po całkowitym ustabilizowaniu Marmolady pokrój ją nożem (lub metalowymi foremkami) i posyp wiórkami kokosowymi.
podaję taką marmoladę w gorące letnie wieczory z zimną herbatą miętową.
chipsy kokosowe korzystnie kontrastują z lekką kwaskowatością deseru, a mięta doskonale podkreśli jego jasne nuty owocowe.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g