domowa Marmolada bez cukru

łatwy deser bez cukru to podstawa uduchowionej herbaty.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 17-23 czerwca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 5 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 10 g
57 kcal
IG: 40 / 60 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek zalej żelatynę szklanką ciepłej przegotowanej wody. Zgodnie z instrukcją moja żelatyna potrzebuje 40-60 minut. do pęcznienia. Jeśli chcesz uzyskać gęstszą konsystencję Marmolady, po prostu użyj trochę więcej żelatyny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomarańcze należy dokładnie umyć i pokroić na pół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Będziemy musieli wycisnąć świeży ze wszystkich przygotowanych pomarańczy. Używam mechanicznej sokowirówki do cytrusów. Ale możesz wycisnąć sok i po prostu rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bez względu na to, jak bardzo się starałem, kości wciąż trafiły do świeżego. Dlatego proponuję przecedzić sok przez sito. Jednocześnie miazga zostanie usunięta. Możesz również użyć gazy złożonej w kilku warstwach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Banany myjemy i obieramy. Banan w tym przepisie jest głównym źródłem słodyczy. Więc jeśli chcesz słodszej Marmolady, zwiększ liczbę bananów, ale nie zapomnij o proporcjach żelatyny! Lub po prostu dodaj trochę miodu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Moje kiwi i obierz skórę. Wkładam tutaj kiwi nie tyle ze względu na smak, ile ze względu na jego nasiona. W gotowej marmoladzie będą przyjemnie chrupać. I żadne drogie nasiona chia nie są potrzebne!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój banany i kiwi i wyślij do blendera. Musimy uzyskać gładkie, homogenezowane puree.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij owoce, aż będą gładkie. Nie martw się o nasiona kiwi. Jeśli użyjesz zwykłego domowego blendera, pozostaną nienaruszone. Czego nie można powiedzieć na przykład o blenderze do smoothie: tam nasiona na pewno się zmienią.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przelej puree z bananów i kiwi na patelnię lub chochlę. Dodaj świeży pomarańczowy i dokładnie wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podgrzej mieszankę owoców na małym ogniu, ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia. Jeszcze tylko minuta i wyłącz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zgodnie z instrukcją moją żelatynę należy podgrzać na małym ogniu bez gotowania. Mieszaj, aż grudki całkowicie się rozpuszczą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz będę musiał jeszcze bardziej odcedzić żelatynę przez sito, zgodnie z zaleceniami na etykiecie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej mieszankę owoców do formy, w której planujemy pozostawić marmoladę, aż zgęstnieje. Dodaj żelatynę. Spróbuj wybrać kształt o takim rozmiarze, aby warstwa Marmolady uzyskała nie więcej niż 2-2,5 cm wysokości.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pozostaje tylko dokładnie wymieszać obie mieszanki, aż będą gładkie. Następnie Marmolada sama wykona całą pracę. Przez pierwsze 2-3 godziny powinien odpoczywać w temperaturze pokojowej. Następnie wkładamy go do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.

po całkowitym ustabilizowaniu Marmolady pokrój ją nożem (lub metalowymi foremkami) i posyp wiórkami kokosowymi.
podaję taką marmoladę w gorące letnie wieczory z zimną herbatą miętową.
chipsy kokosowe korzystnie kontrastują z lekką kwaskowatością deseru, a mięta doskonale podkreśli jego jasne nuty owocowe.
miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g

Podobne przepisy