skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ogórki z cebulą na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty, które są wskazane w przepisie. Wszelkie ogórki są odpowiednie, nawet te, które mają wady. Dostosuj ilość koperku do swoich upodobań. Pęczek może być mniejszy lub wręcz przeciwnie duży, jeśli lubisz wyraźny smak koperku. Ogórki i zioła umyć i osuszyć.
Krok 2:
Jeśli ogórki mają grubą skórkę lub są poważnie uszkodzone, lepiej je odciąć. Pokrój ogórki w koła, pół koła lub ćwiartki, jak chcesz.
Krok 3:
Wyślij ogórki do odpowiedniej wielkości patelni. Obierz cebulę, opłucz i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój cebulki w cienkie półpierścienie lub ćwiartki. Wyślij do ogórków.
Krok 4:
Posiekaj koperek nie na dużą skalę. Dodaj do ogórków i cebuli.
Krok 5:
Cukier, sól, ocet i rafinowany olej roślinny dodaj do garnka.
Krok 6:
Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na dwie do trzech godzin.
Krok 7:
Gdy ogórki zostaną zaparzone i powstanie wystarczająca ilość soku, wyślij patelnię do pieca. Na dużym ogniu zagotuj, a następnie zmniejsz płomień do umiarkowanego i gotuj ogórki przez około 5-7 minut. Nie zapomnij wymieszać sałatki. Zrób to ostrożnie, aby ogórki zachowały swój kształt. Gdy sałatka zmieni kolor, możesz przejść do następnego kroku.
Krok 8:
Sterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny sposób. Można to zrobić w piekarniku, w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Rozłóż gorącą sałatkę w sterylnych słoikach i natychmiast zamknij pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń w ciepły koc i pozostaw w ten sposób, aż słoiki ostygną.
Krok 9:
Sałatka z ogórków i cebuli na zimę jest gotowa! Przechowuj go w dowolnym ciemnym, chłodnym miejscu przez długi czas.
Krok 10:
Podawaj ogórki z mięsem, kebabami, ziemniakami i innymi dodatkami. Nieporównywalnie pyszne!
z podanej liczby składników wyszło mi około 1,7 l. gotowej sałatki.
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g