ogórki z cebulą na zimę

Jasny, pyszny, aromatyczny, do ulubionego przystawki! Sałatka z ogórków z cebulą na zimę jest zwykle spożywana jako jedna z pierwszych, jest tak pyszna! I to pomimo faktu, że można go gotować z ogórków, które straciły swoją prezentację i nie nadają się do solenia lub marynowania.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 57 % 8 g
węglowodany 36 % 5 g
90 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ogórki z cebulą na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty, które są wskazane w przepisie. Wszelkie ogórki są odpowiednie, nawet te, które mają wady. Dostosuj ilość koperku do swoich upodobań. Pęczek może być mniejszy lub wręcz przeciwnie duży, jeśli lubisz wyraźny smak koperku. Ogórki i zioła umyć i osuszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli ogórki mają grubą skórkę lub są poważnie uszkodzone, lepiej je odciąć. Pokrój ogórki w koła, pół koła lub ćwiartki, jak chcesz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij ogórki do odpowiedniej wielkości patelni. Obierz cebulę, opłucz i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój cebulki w cienkie półpierścienie lub ćwiartki. Wyślij do ogórków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj koperek nie na dużą skalę. Dodaj do ogórków i cebuli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cukier, sól, ocet i rafinowany olej roślinny dodaj do garnka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na dwie do trzech godzin.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ogórki zostaną zaparzone i powstanie wystarczająca ilość soku, wyślij patelnię do pieca. Na dużym ogniu zagotuj, a następnie zmniejsz płomień do umiarkowanego i gotuj ogórki przez około 5-7 minut. Nie zapomnij wymieszać sałatki. Zrób to ostrożnie, aby ogórki zachowały swój kształt. Gdy sałatka zmieni kolor, możesz przejść do następnego kroku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny sposób. Można to zrobić w piekarniku, w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Rozłóż gorącą sałatkę w sterylnych słoikach i natychmiast zamknij pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń w ciepły koc i pozostaw w ten sposób, aż słoiki ostygną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sałatka z ogórków i cebuli na zimę jest gotowa! Przechowuj go w dowolnym ciemnym, chłodnym miejscu przez długi czas.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj ogórki z mięsem, kebabami, ziemniakami i innymi dodatkami. Nieporównywalnie pyszne!

z podanej liczby składników wyszło mi około 1,7 l. gotowej sałatki.


smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy