suflet rybny w piekarniku dietetyczny

delikatne, łatwe! Najprostsze i najbardziej przydatne! Suflet rybny to kompletne danie dietetyczne pieczone w piekarniku. Nadaje się do zdrowej diety i każdej diety, w tym terapeutycznej! Lekkostrawny, odpowiedni dla dzieci. A przygotowanie go jest niezwykle proste!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 12 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 17 % 3 g
91 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić dietetyczny suflet rybny? Odmierz potrzebne produkty. Zamiast mintaja możesz wziąć dowolną chudą rybę (morszczuk, boczek, dorsz). Jeśli używasz gotowego fileta, potrzebujesz około 450-500 gramów. Jeśli ryba jest zamrożona, rozmrozić ją wcześniej w lodówce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj mintaja, pokrój na kawałki. Gotuj ryby we wrzącej osolonej wodzie na średnim ogniu, aż będą miękkie, około 20 minut. Wyjmij rybę z bulionu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oddziel gotowaną rybę od kości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj sos mleczny. Na suchej patelni, mieszając, podsmaż mąkę na lekko złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cienkim strumieniem z ciągłym aktywnym mieszaniem wlej na patelnię nie zimne mleko. Jednocześnie wygodnie jest użyć trzepaczki, aby uniknąć tworzenia się grudek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj sos na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Sos lekko posolić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj jajka, oddziel białka od żółtek. Zrób to ostrożnie, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do białek, w przeciwnym razie nie pękną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W odpowiedniej wielkości misce połącz filety rybne, żółtka i sos mleczny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uderz wszystko blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W czystym, suchym pojemniku ubij białka na gęstą pianę. Rozpocznij ubijanie na niskiej prędkości miksera, stopniowo zwiększając prędkość do maksymalnej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W przygotowanej masie rybnej delikatnie wymieszaj ubite białka łopatką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Włóż powstałą masę do formy, spłaszcz.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piecz suflet rybny w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 30 minut. Dostosuj czas gotowania, biorąc pod uwagę specyfikę działania piekarnika. Podczas pieczenia suflet lekko się podniesie, ale opadnie, gdy ostygnie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowy suflet rybny jest bardzo delikatny. Pokrój go na porcje i podawaj ze świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy