skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić dietetyczny suflet rybny? Odmierz potrzebne produkty. Zamiast mintaja możesz wziąć dowolną chudą rybę (morszczuk, boczek, dorsz). Jeśli używasz gotowego fileta, potrzebujesz około 450-500 gramów. Jeśli ryba jest zamrożona, rozmrozić ją wcześniej w lodówce.
Krok 2:
Dobrze umyj mintaja, pokrój na kawałki. Gotuj ryby we wrzącej osolonej wodzie na średnim ogniu, aż będą miękkie, około 20 minut. Wyjmij rybę z bulionu.
Krok 3:
Oddziel gotowaną rybę od kości.
Krok 4:
Przygotuj sos mleczny. Na suchej patelni, mieszając, podsmaż mąkę na lekko złoty kolor.
Krok 5:
Cienkim strumieniem z ciągłym aktywnym mieszaniem wlej na patelnię nie zimne mleko. Jednocześnie wygodnie jest użyć trzepaczki, aby uniknąć tworzenia się grudek.
Krok 6:
Gotuj sos na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Sos lekko posolić.
Krok 7:
Umyj jajka, oddziel białka od żółtek. Zrób to ostrożnie, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do białek, w przeciwnym razie nie pękną.
Krok 8:
W odpowiedniej wielkości misce połącz filety rybne, żółtka i sos mleczny.
Krok 9:
Uderz wszystko blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładkie.
Krok 10:
W czystym, suchym pojemniku ubij białka na gęstą pianę. Rozpocznij ubijanie na niskiej prędkości miksera, stopniowo zwiększając prędkość do maksymalnej.
Krok 11:
W przygotowanej masie rybnej delikatnie wymieszaj ubite białka łopatką.
Krok 12:
Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Włóż powstałą masę do formy, spłaszcz.
Krok 13:
Piecz suflet rybny w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 30 minut. Dostosuj czas gotowania, biorąc pod uwagę specyfikę działania piekarnika. Podczas pieczenia suflet lekko się podniesie, ale opadnie, gdy ostygnie.
Krok 14:
Gotowy suflet rybny jest bardzo delikatny. Pokrój go na porcje i podawaj ze świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g