skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ziemniaki z borowikami smażone na patelni? Weź świeże borowiki. Najlepiej złożyć je samodzielnie, aby mieć całkowitą pewność co do ich bezpieczeństwa. Oczyść świeżo zebrane borowiki z gałęzi, źdźbeł trawy i ziemi. Pokrój grzyby na duże kawałki i dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Następnie zalej wodą, zagotuj i gotuj przez 15 minut. W trakcie tego procesu nie zapomnij usunąć pianki. Następnie ugotowane grzyby wrzuć do durszlaka.
Krok 2:
Cebulę obrać, opłukać pod bieżącą wodą i drobno posiekać. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż drobno posiekaną cebulę przez kilka minut.
Krok 3:
Następnie dodaj gotowane grzyby do smażonej cebuli. Wymieszać. Smaż wszystko razem przez 3-5 minut.
Krok 4:
Obierz i umyj wymaganą ilość ziemniaków. Ziemniaki pokroić w paski i włożyć na patelnię do smażonych grzybów.
Krok 5:
Wszystko wymieszaj, przykryj i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki się ugotują. Zajmie to 15-20 minut. Pod koniec smażenia dodaj trochę soli i przyprawy do smaku. Najlepiej solić pod koniec gotowania, w przeciwnym razie ziemniaki pękną podczas mieszania. Gotowe danie podawaj natychmiast po ugotowaniu na gorąco. Podczas serwowania posyp trochę zielonej cebuli. Oprócz tego możesz przygotować sałatkę warzywną. Smacznego!
po prostu nie można odmówić smażonych ziemniaków z borowikami. To jedna z najsmaczniejszych potraw w sezonie grzybowym. A ze wszystkich grzybów białe są najsmaczniejsze i pachnące.
można również użyć suszonych borowików. Ale w tym celu należy je najpierw namoczyć w gorącej wodzie, aby były nasycone wilgocią.
to danie będzie szczególnie smaczne, jeśli do jego przygotowania użyjesz młodych ziemniaków.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g