Sałatka z Morza Czerwonego z pomidorami i kalmarami

możesz dodać czerwoną paprykę pokrojoną w paski. Istnieje wiele opcji sałatek o tej samej nazwie i różnych składnikach. Jedyną wspólną cechą tych przepisów jest obecność owoców morza i pomidorów. Najczęściej taka sałatka jest zrobiona z paluszków krabowych i kalmarów.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 14 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 4 % 1 g
153 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z Morza Czerwonego z pomidorami i kalmarami? Przygotuj składniki. Będziemy potrzebować: kalmary świeże lub mrożone, pomidory (mam pomidory koktajlowe); ser; czosnek; majonez. W razie potrzeby możesz dodać sól i pieprz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli kalmary są zamrożone, najpierw je rozmrozić. Jeśli tusze są nieobrane, dokładnie je opłucz i obierz ze skóry i folii, wyjmij cięciwę. Gotuj kalmary pojedynczo w osolonej wrzącej wodzie przez 1-2 minuty, a następnie zachowają swój kształt. Nie gotuj dłużej!!! W przeciwnym razie kałamarnica stanie się twarda jak guma i całkowicie bez smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidory koktajlowe, osusz i pokrój na ćwiartki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Schłodzić gotowe kalmary, pokroić w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W salaterce połącz kalmary, pomidory i ser. Dodaj czosnek i majonez przepuszczony przez prasę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać sól, pieprz do sałatki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

kalmary można zastąpić paluszkami krabowymi.
o tej samej nazwie przygotuj sałatkę z czerwoną rybą, paluszkami krabowymi lub krewetkami.
do sałatki można dodać 2 jajka na twardo dla sytości.
Sałatka przypadnie do gustu wszystkim koneserom owoców morza i kalmarów w szczególności.
kalmary, jak prawie wszystkie owoce morza, są bardzo bogate w białko. I praktycznie nie zawiera tłuszczu i węglowodanów. Dzięki temu sałatka jest obfita i niskokaloryczna.
bardzo ważne jest prawidłowe gotowanie kalmarów. Kolejny znak gotowości kałamarnic podczas gotowania-powinny stać się białe z beżu. Jeśli jest więcej niż jedna tusza, lepiej gotować je na przemian. Wtedy nie stracą kształtu.
cenne mięso kałamarnicy sprawia, że jego wartość energetyczna jest niska, a także skład chemiczny, który dostarcza organizmowi niezbędnych aminokwasów, szczególnie ważnych w procesie odchudzania lub podczas wysiłku fizycznego. Dzięki taurynie zawartej w kałamarnicy obniża się poziom cholesterolu we krwi.
kolejną charakterystyczną cechą jest zawartość dużej ilości białka zwierzęcego. Pod tym względem kalmary nie są gorsze od wołowiny ani ryb.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy