skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z Morza Czerwonego z pomidorami i kalmarami? Przygotuj składniki. Będziemy potrzebować: kalmary świeże lub mrożone, pomidory (mam pomidory koktajlowe); ser; czosnek; majonez. W razie potrzeby możesz dodać sól i pieprz.
Krok 2:
Jeśli kalmary są zamrożone, najpierw je rozmrozić. Jeśli tusze są nieobrane, dokładnie je opłucz i obierz ze skóry i folii, wyjmij cięciwę. Gotuj kalmary pojedynczo w osolonej wrzącej wodzie przez 1-2 minuty, a następnie zachowają swój kształt. Nie gotuj dłużej!!! W przeciwnym razie kałamarnica stanie się twarda jak guma i całkowicie bez smaku.
Krok 3:
Umyj pomidory koktajlowe, osusz i pokrój na ćwiartki.
Krok 4:
Schłodzić gotowe kalmary, pokroić w paski.
Krok 5:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 6:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę.
Krok 7:
W salaterce połącz kalmary, pomidory i ser. Dodaj czosnek i majonez przepuszczony przez prasę.
Krok 8:
Wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać sól, pieprz do sałatki.
Krok 9:
Smacznego!
kalmary można zastąpić paluszkami krabowymi.
o tej samej nazwie przygotuj sałatkę z czerwoną rybą, paluszkami krabowymi lub krewetkami.
do sałatki można dodać 2 jajka na twardo dla sytości.
Sałatka przypadnie do gustu wszystkim koneserom owoców morza i kalmarów w szczególności.
kalmary, jak prawie wszystkie owoce morza, są bardzo bogate w białko. I praktycznie nie zawiera tłuszczu i węglowodanów. Dzięki temu sałatka jest obfita i niskokaloryczna.
bardzo ważne jest prawidłowe gotowanie kalmarów. Kolejny znak gotowości kałamarnic podczas gotowania-powinny stać się białe z beżu. Jeśli jest więcej niż jedna tusza, lepiej gotować je na przemian. Wtedy nie stracą kształtu.
cenne mięso kałamarnicy sprawia, że jego wartość energetyczna jest niska, a także skład chemiczny, który dostarcza organizmowi niezbędnych aminokwasów, szczególnie ważnych w procesie odchudzania lub podczas wysiłku fizycznego. Dzięki taurynie zawartej w kałamarnicy obniża się poziom cholesterolu we krwi.
kolejną charakterystyczną cechą jest zawartość dużej ilości białka zwierzęcego. Pod tym względem kalmary nie są gorsze od wołowiny ani ryb.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g