skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pomidory w puszkach w soku pomidorowym na zimę? Przygotuj jedzenie. Do takiego zbioru odpowiednie są dwa rodzaje pomidorów: małe mocne, odmiany odpowiednie do konserwacji i duże, mięsiste, przejrzałe, które zostaną użyte do przygotowania soku. Umyj małe pomidory, pozwól wodzie spłynąć z owoców. Umyj również duże pomidory.
Krok 2:
W przypadku dużych owoców Wytnij punkt mocowania łodygi, pokrój miąższ na kilka części. Jeśli pomidory mają gęstą grubą skórę, lepiej ją usunąć, po zalaniu pomidorów wrzącą wodą, a następnie zanurzeniu w pojemniku z zimną wodą. Jeśli mielenie odbywa się za pomocą blendera, nie można tego zrobić, cała skóra z pomidorów jest zbierana na siekaczu, pozostaje ją usunąć i wyrzucić.
Krok 3:
Posiekaj przygotowane pomidory blenderem lub przekręć maszynką do mięsa.
Krok 4:
Przecier pomidorowy przełożyć do emaliowanego rondla, dodać cukier, sól, postawić na małym ogniu. Gdy mieszanina się zagotuje, dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przecier pomidorowy przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aby masa pomidorowa nie przypaliła się do dna patelni.
Krok 5:
Wcześniej spłucz roztworem sody i wysterylizuj słoiki na ten przedmiot. Zawsze używam sterylizacji w piekarniku, w dość krótkim czasie uzyskuje się wiele sterylnych naczyń. Umieść słoiki na mokro na ruszcie w zimnym piekarniku, włącz temperaturę 150 stopni i trzymaj słoiki o pojemności 1 litra przez 15 minut. Umyj pokrywki i zagotuj lub wysterylizuj razem ze słoikami w piekarniku.
Krok 6:
Podczas gotowania soku pomidorowego ułóż małe pomidory w wysterylizowanych słoikach. Zalej je wrzącą wodą, aby całkowicie zakryła pomidory, przykryj słoiki pokrywkami i pozostaw, aż wypełnienie będzie gotowe.
Krok 7:
Spuść wodę ze słoików z pomidorami, zalej pomidory w słoikach sokiem pomidorowym do ramion słoików. Przykryj słoiki pokrywkami i włóż do rondla z wodą, którego dno wyłożone jest szmatką. Woda powinna sięgać do wieszaków. Wysterylizuj obrabiany przedmiot na małym ogniu z niewielką ilością wrzącej wody przez 15 minut. Natychmiast zwiń słoiki pokrywkami, a następnie ostudź do góry nogami pod futrem i przechowuj w spiżarni. Smacznego!
należy pamiętać, że ilość soku jest zawsze przybliżona, w zależności od soczystości i mięsistości samego pomidora. Aby się nie pomylić, radzę ugotować go z niewielkim marginesem-niech lepiej pozostanie trochę, niż nie wystarczy. Nadmiar soku można zamrozić w silikonowych foremkach do muffinek i wykorzystać później jako sos do zup i sosów. Bardzo wygodne!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
przed włożeniem całych pomidorów do słoików przebij je w kilku miejscach wykałaczką. Następnie podczas nalewania gorącej solanki skóra nie pęknie.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g