pomidory w soku pomidorowym na zimę w puszkach

najsmaczniejsze, pachnące, apetyczne, pikantne ! Pomidory konserwowane w soku pomidorowym na zimę są uniwersalnym preparatem, mogą działać nie tylko jako smaczna przekąska, ale także jako podstawa do przygotowywania sosów, keczupu, koncentratu pomidorowego lub sosu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
30 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pomidory w puszkach w soku pomidorowym na zimę? Przygotuj jedzenie. Do takiego zbioru odpowiednie są dwa rodzaje pomidorów: małe mocne, odmiany odpowiednie do konserwacji i duże, mięsiste, przejrzałe, które zostaną użyte do przygotowania soku. Umyj małe pomidory, pozwól wodzie spłynąć z owoców. Umyj również duże pomidory.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku dużych owoców Wytnij punkt mocowania łodygi, pokrój miąższ na kilka części. Jeśli pomidory mają gęstą grubą skórę, lepiej ją usunąć, po zalaniu pomidorów wrzącą wodą, a następnie zanurzeniu w pojemniku z zimną wodą. Jeśli mielenie odbywa się za pomocą blendera, nie można tego zrobić, cała skóra z pomidorów jest zbierana na siekaczu, pozostaje ją usunąć i wyrzucić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj przygotowane pomidory blenderem lub przekręć maszynką do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przecier pomidorowy przełożyć do emaliowanego rondla, dodać cukier, sól, postawić na małym ogniu. Gdy mieszanina się zagotuje, dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przecier pomidorowy przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aby masa pomidorowa nie przypaliła się do dna patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wcześniej spłucz roztworem sody i wysterylizuj słoiki na ten przedmiot. Zawsze używam sterylizacji w piekarniku, w dość krótkim czasie uzyskuje się wiele sterylnych naczyń. Umieść słoiki na mokro na ruszcie w zimnym piekarniku, włącz temperaturę 150 stopni i trzymaj słoiki o pojemności 1 litra przez 15 minut. Umyj pokrywki i zagotuj lub wysterylizuj razem ze słoikami w piekarniku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gotowania soku pomidorowego ułóż małe pomidory w wysterylizowanych słoikach. Zalej je wrzącą wodą, aby całkowicie zakryła pomidory, przykryj słoiki pokrywkami i pozostaw, aż wypełnienie będzie gotowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Spuść wodę ze słoików z pomidorami, zalej pomidory w słoikach sokiem pomidorowym do ramion słoików. Przykryj słoiki pokrywkami i włóż do rondla z wodą, którego dno wyłożone jest szmatką. Woda powinna sięgać do wieszaków. Wysterylizuj obrabiany przedmiot na małym ogniu z niewielką ilością wrzącej wody przez 15 minut. Natychmiast zwiń słoiki pokrywkami, a następnie ostudź do góry nogami pod futrem i przechowuj w spiżarni. Smacznego!

należy pamiętać, że ilość soku jest zawsze przybliżona, w zależności od soczystości i mięsistości samego pomidora. Aby się nie pomylić, radzę ugotować go z niewielkim marginesem-niech lepiej pozostanie trochę, niż nie wystarczy. Nadmiar soku można zamrozić w silikonowych foremkach do muffinek i wykorzystać później jako sos do zup i sosów. Bardzo wygodne!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

przed włożeniem całych pomidorów do słoików przebij je w kilku miejscach wykałaczką. Następnie podczas nalewania gorącej solanki skóra nie pęknie.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy