kapuśniak dzienny

przydatne. Sycący. Prosty. Smaczny. A to o codziennej kapuśniaku! Przydatne, ponieważ istnieje wiele różnych narzędzi. Obfite, ponieważ włożymy do garnka wszystko, co jest do tego potrzebne. Proste, ponieważ najtańsze produkty są zawsze pod ręką, a sam proces nie jest skomplikowany, choć długi. Pyszne-nie może być inaczej, ponieważ grzyby i ich towarzysze są aromatyczne i niezrównane w smaku. Spróbuj sam i przekonaj się. Cóż, codzienne, ponieważ są przygotowywane, a raczej nalegane, dzień. To oryginalne rosyjskie wieloskładnikowe pierwsze danie jest przygotowywane bez smażenia lub smażenia, co jest jedną z głównych zasad gotowania kapuśniaka. Można je doprawić pod koniec gotowania czosnkiem i ziołami oraz tuż przed podaniem. Ale jeśli chcesz, możesz zrobić smażenie. Wlać do garnków i talerzy. Podawane z chlebem i grzankami. Dobrze byłoby umieścić śmietanę.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 14 % 2 g
węglowodany 71 % 10 g
70 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Kapuśniak zaczniemy gotować z grzybami. Namocz suszone grzyby w wodzie. Pozwól im stać przez pół godziny, a następnie należy je ugotować w niewielkiej ilości wody. W przypadku wersji mięsnej gotuje się bulion.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    A my przygotujemy resztę w tym czasie. Najpierw umieść drugi rondel z wodą na gazie, a następnie obierz marchewkę, umyj i ustaw piękną słomkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na tym etapie możesz rozpocząć zwykłą procedurę smażenia, tj. smażenie warzyw na oleju na patelni przez 4-5 minut. Ale główną cechą rosyjskiego pierwszego dania jest układanie składników bez smażenia i smażenia. Więc chodźmy i wyślij marchewkę nie na patelnię, ale do rondla z gotowaną wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, umyj pod kranem i pokrój w drobną kostkę. Natychmiast wyślemy go do marchewki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wziąłem świeżą kapustę, posiekaną w cienkie paski i kiszoną. Wszystko to należy najpierw pozostawić w niewielkiej ilości wody (można pobrać z rondla, w którym gotowane są grzyby).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas duszenia kapusty obierz ziemniaki i pokrój w paski lub kostkę. Wyślemy ją do cebuli i marchewki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby dodać pikanterii kapuśniakowi, a to także jeden z naszych rosyjskich żetonów kapuśniaków, pokroiłem seler.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie posiekaj obrany i umyty czosnek plasterkami. Można go ogólnie zmiażdżyć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uwielbiam warzywa w każdym naczyniu. Dzisiejszy obiad nie był wyjątkiem. Pokromsat trochę, tj. do smaku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ponieważ była to letnia wersja kapuśniaka, postanowiłem obejść się bez soku pomidorowego lub pasty. Pokruszyłem świeżego pomidora.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj kapustę do półgotowanych ziemniaków z odcedzonymi grzybami i niewielką ilością (gdzieś z pół szklanki) bulionu grzybowego. Gotuj przez minutę i dodaj czosnek, seler, pomidor i olej roślinny, dopraw solą, przyprawami i pieprzem (bez fanatyzmu!). Tomimy to, przykrywając rondel pokrywką, 3-4 minuty. Następnie nalegamy, owijając go przez 3-4 godziny i wystawiamy na zimno na dzień lub na 12 godzin. Wlać do talerzy i doprawić ziołami.

i więcej porad

w dawnych czasach kapuśniak był gotowany w ceramice. Włożyli do pieca. Wymieniliśmy piekarniki. Dlatego podgrzewamy go do 150 stopni, gotujemy kapuśniak po gotowaniu w temperaturze 120 stopni przez 2,5 godziny. Chociaż w naszych warunkach możesz gotować w rondlu lub w kotle na kuchence, a następnie, jeśli chcesz, popijając w piekarniku.

kapuśniak codziennie gotuje się na mięsie (głównie na wołowinie), świeżych grzybach i wywarach warzywnych. To jest Twój wybór.

kapuśniak można doprawić dowolnym zbożem, gotując go wcześniej lub gotując w trakcie przygotowywania kapuśniaka dziennie.

Ilość warzyw i same warzywa można zmieniać & ndash; umieścić jedno lub drugie, mniej lub więcej, tj. dostosować gęstość naczynia do woli.

kapustę można wziąć na dzienne warzywa & amp; ndash; świeże, kiszone lub w zestawie oba rodzaje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 286   kcal/100g
  • Kurki suszone - 261   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 231   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 315   kcal/100g
  • Shiitake suszone - 331   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy