skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Kapuśniak zaczniemy gotować z grzybami. Namocz suszone grzyby w wodzie. Pozwól im stać przez pół godziny, a następnie należy je ugotować w niewielkiej ilości wody. W przypadku wersji mięsnej gotuje się bulion.
Krok 2:
A my przygotujemy resztę w tym czasie. Najpierw umieść drugi rondel z wodą na gazie, a następnie obierz marchewkę, umyj i ustaw piękną słomkę.
Krok 3:
Na tym etapie możesz rozpocząć zwykłą procedurę smażenia, tj. smażenie warzyw na oleju na patelni przez 4-5 minut. Ale główną cechą rosyjskiego pierwszego dania jest układanie składników bez smażenia i smażenia. Więc chodźmy i wyślij marchewkę nie na patelnię, ale do rondla z gotowaną wodą.
Krok 4:
Obierz cebulę, umyj pod kranem i pokrój w drobną kostkę. Natychmiast wyślemy go do marchewki.
Krok 5:
Wziąłem świeżą kapustę, posiekaną w cienkie paski i kiszoną. Wszystko to należy najpierw pozostawić w niewielkiej ilości wody (można pobrać z rondla, w którym gotowane są grzyby).
Krok 6:
Podczas duszenia kapusty obierz ziemniaki i pokrój w paski lub kostkę. Wyślemy ją do cebuli i marchewki.
Krok 7:
Aby dodać pikanterii kapuśniakowi, a to także jeden z naszych rosyjskich żetonów kapuśniaków, pokroiłem seler.
Krok 8:
Następnie posiekaj obrany i umyty czosnek plasterkami. Można go ogólnie zmiażdżyć.
Krok 9:
Uwielbiam warzywa w każdym naczyniu. Dzisiejszy obiad nie był wyjątkiem. Pokromsat trochę, tj. do smaku.
Krok 10:
Ponieważ była to letnia wersja kapuśniaka, postanowiłem obejść się bez soku pomidorowego lub pasty. Pokruszyłem świeżego pomidora.
Krok 11:
Dodaj kapustę do półgotowanych ziemniaków z odcedzonymi grzybami i niewielką ilością (gdzieś z pół szklanki) bulionu grzybowego. Gotuj przez minutę i dodaj czosnek, seler, pomidor i olej roślinny, dopraw solą, przyprawami i pieprzem (bez fanatyzmu!). Tomimy to, przykrywając rondel pokrywką, 3-4 minuty. Następnie nalegamy, owijając go przez 3-4 godziny i wystawiamy na zimno na dzień lub na 12 godzin. Wlać do talerzy i doprawić ziołami.
i więcej porad
w dawnych czasach kapuśniak był gotowany w ceramice. Włożyli do pieca. Wymieniliśmy piekarniki. Dlatego podgrzewamy go do 150 stopni, gotujemy kapuśniak po gotowaniu w temperaturze 120 stopni przez 2,5 godziny. Chociaż w naszych warunkach możesz gotować w rondlu lub w kotle na kuchence, a następnie, jeśli chcesz, popijając w piekarniku.
kapuśniak codziennie gotuje się na mięsie (głównie na wołowinie), świeżych grzybach i wywarach warzywnych. To jest Twój wybór.
kapuśniak można doprawić dowolnym zbożem, gotując go wcześniej lub gotując w trakcie przygotowywania kapuśniaka dziennie.
Ilość warzyw i same warzywa można zmieniać & ndash; umieścić jedno lub drugie, mniej lub więcej, tj. dostosować gęstość naczynia do woli.
kapustę można wziąć na dzienne warzywa & amp; ndash; świeże, kiszone lub w zestawie oba rodzaje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Borowiki suszone - 286 kcal/100g
- Kurki suszone - 261 kcal/100g
- Borowiki suszone - 231 kcal/100g
- Borowiki suszone - 315 kcal/100g
- Shiitake suszone - 331 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g