Zupa owsiana z kurczakiem

zdrowe, dietetyczne, dla całej rodziny na każdy dzień! Zupa z płatkami owsianymi i kurczakiem to prosty i szybki przepis na pierwsze danie, który nadaje się do posiłków dla dzieci i dietetycznych. Gotuje się bez smażenia, a dodatek płatków owsianych sprawia, że zupa jest delikatna i bardzo delikatna.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 20 % 5 g
węglowodany 44 % 11 g
116 kcal
IG: 75 / 25 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z płatkami owsianymi i kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Do zupy możesz wziąć dowolne części kurczaka, mam nogi, filet jest idealny-będzie jeszcze bardziej dietetyczny. Dobrze umyj warzywa pod bieżącą wodą, a następnie osusz i wyczyść. Lepiej jest wziąć płatki instant, ale nie natychmiastowe, ale te, których czas gotowania wynosi 5-7 minut. Lepiej przesiać płatki, aby nadmiar mąki zniknął.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj udka z kurczaka (lub inne części). Dodatkowo usunąłem z nich skórę, zupa będzie tylko zdrowsza. Umieść je na patelni o odpowiedniej wielkości, zalej czystą zimną wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść patelnię na kuchence, podgrzej trochę. Poczekaj, aż się zagotuje i usuń piankę łyżką cedzakową. Dodaj do zupy całą obraną cebulę i marchewkę. Nie siekam ich specjalnie - nie wszyscy domowi uwielbiają cebulę w zupie, a więc odda swój aromat, ale nie będzie przeszkadzał. Również z marchewką-każdy może dodać ją do smaku. Pozostaw zupę na 20-30 minut, w zależności od kawałków kurczaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania zupy pokrój ziemniaki w średnie kostki (lub inne kawałki). Po upływie czasu wyjmij mięso i warzywa z zupy. Wrzuć do niego ziemniaki, dodaj sól i gotuj zupę przez 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie pokrój gotowaną marchewkę w plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Oddziel mięso od kości i pokrój na kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy upłynie wyznaczony czas, dodaj mięso, marchewkę (opcjonalnie) do zupy i dodaj płatki owsiane. Mieszaj i gotuj zupę przez kolejne 5 minut (lub nieco dłużej, w zależności od wybranych płatków). Gotową zupę odstaw na 10 minut pod pokrywką. A następnie podawaj. Możesz dodać warzywa do swoich talerzy do smaku. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

ważne! Aby Dania owsiane były zawsze smaczne, a także Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i przygotowania w artykule o płatkach owsianych i Herkulesie .

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy