skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę z płatkami owsianymi i kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Do zupy możesz wziąć dowolne części kurczaka, mam nogi, filet jest idealny-będzie jeszcze bardziej dietetyczny. Dobrze umyj warzywa pod bieżącą wodą, a następnie osusz i wyczyść. Lepiej jest wziąć płatki instant, ale nie natychmiastowe, ale te, których czas gotowania wynosi 5-7 minut. Lepiej przesiać płatki, aby nadmiar mąki zniknął.
Krok 2:
Dobrze umyj udka z kurczaka (lub inne części). Dodatkowo usunąłem z nich skórę, zupa będzie tylko zdrowsza. Umieść je na patelni o odpowiedniej wielkości, zalej czystą zimną wodą.
Krok 3:
Umieść patelnię na kuchence, podgrzej trochę. Poczekaj, aż się zagotuje i usuń piankę łyżką cedzakową. Dodaj do zupy całą obraną cebulę i marchewkę. Nie siekam ich specjalnie - nie wszyscy domowi uwielbiają cebulę w zupie, a więc odda swój aromat, ale nie będzie przeszkadzał. Również z marchewką-każdy może dodać ją do smaku. Pozostaw zupę na 20-30 minut, w zależności od kawałków kurczaka.
Krok 4:
Podczas gotowania zupy pokrój ziemniaki w średnie kostki (lub inne kawałki). Po upływie czasu wyjmij mięso i warzywa z zupy. Wrzuć do niego ziemniaki, dodaj sól i gotuj zupę przez 10 minut.
Krok 5:
W tym czasie pokrój gotowaną marchewkę w plasterki.
Krok 6:
Oddziel mięso od kości i pokrój na kawałki.
Krok 7:
Gdy upłynie wyznaczony czas, dodaj mięso, marchewkę (opcjonalnie) do zupy i dodaj płatki owsiane. Mieszaj i gotuj zupę przez kolejne 5 minut (lub nieco dłużej, w zależności od wybranych płatków). Gotową zupę odstaw na 10 minut pod pokrywką. A następnie podawaj. Możesz dodać warzywa do swoich talerzy do smaku. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
ważne! Aby Dania owsiane były zawsze smaczne, a także Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i przygotowania w artykule o płatkach owsianych i Herkulesie .
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g