skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić filet z kurczaka z ryżem? Przygotuj jedzenie. Filet z kurczaka, jeśli został zamrożony, rozmrozić, przenosząc go z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Umyj i obierz marchewki i cebulę.
Krok 2:
Pokrój cebulę w małe kostki. Wlej olej roślinny do rondla z grubym dnem lub kotłem, podgrzej go na dużym ogniu. Dodaj posiekaną cebulę, smaż, mieszając, około 5 minut.
Krok 3:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Dodaj go do cebuli, smaż razem przez 3-4 minuty.
Krok 4:
Pokrój filet z kurczaka na średnie kawałki. W razie potrzeby mięso można pokroić w kostkę.
Krok 5:
Dodaj mięso do cebuli z marchewką, wymieszaj. Na średnim ogniu smaż przez około 7-10 minut. Lepiej jest częściej obracać kawałki fileta, aby były dobrze usmażone ze wszystkich stron.
Krok 6:
Następnie dodaj ryż długoziarnisty na parze do garnka, wcześniej dobrze spłucz wodą. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku.
Krok 7:
Wlej ciepłą lub gorącą wodę do rondla, łyżką wymieszaj potrawy. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 do 25 minut.
Krok 8:
Ryż wchłonie cały płyn w tym czasie. Wyłącz ogień i pozostaw naczynie na 20 minut, aby stać pod pokrywką, aby w końcu "dotarło". Następnie podawaj. Smacznego!
filet z kurczaka można również gotować z okrągłym ryżem, ale wtedy otrzymasz gęstą owsiankę. Czarny mielony pieprz jest bardzo aromatyczny, ale w razie potrzeby można go zastąpić dowolną przyprawą. W tym przypadku dobrze nadają się przyprawy do kurczaka, mięsa, pilawu i chmielu-suneli. Danie z kurczaka i ryżu można podawać na świątecznym stole jako danie główne.
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g