filet z kurczaka z ryżem

pyszne, szybkie, proste, ze zwykłych potraw dla całej rodziny! Filet z kurczaka z ryżem to przepis, który nawet początkujący nie będzie trudny do przygotowania. Rezultatem jest obfite, aromatyczne danie, które wygląda jak pilaw. Użycie ryżu gotowanego na parze sprawi, że będzie kruchy.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 8 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 31 % 5 g
77 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić filet z kurczaka z ryżem? Przygotuj jedzenie. Filet z kurczaka, jeśli został zamrożony, rozmrozić, przenosząc go z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Umyj i obierz marchewki i cebulę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w małe kostki. Wlej olej roślinny do rondla z grubym dnem lub kotłem, podgrzej go na dużym ogniu. Dodaj posiekaną cebulę, smaż, mieszając, około 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Dodaj go do cebuli, smaż razem przez 3-4 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój filet z kurczaka na średnie kawałki. W razie potrzeby mięso można pokroić w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mięso do cebuli z marchewką, wymieszaj. Na średnim ogniu smaż przez około 7-10 minut. Lepiej jest częściej obracać kawałki fileta, aby były dobrze usmażone ze wszystkich stron.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj ryż długoziarnisty na parze do garnka, wcześniej dobrze spłucz wodą. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej ciepłą lub gorącą wodę do rondla, łyżką wymieszaj potrawy. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 do 25 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ryż wchłonie cały płyn w tym czasie. Wyłącz ogień i pozostaw naczynie na 20 minut, aby stać pod pokrywką, aby w końcu "dotarło". Następnie podawaj. Smacznego!

filet z kurczaka można również gotować z okrągłym ryżem, ale wtedy otrzymasz gęstą owsiankę. Czarny mielony pieprz jest bardzo aromatyczny, ale w razie potrzeby można go zastąpić dowolną przyprawą. W tym przypadku dobrze nadają się przyprawy do kurczaka, mięsa, pilawu i chmielu-suneli. Danie z kurczaka i ryżu można podawać na świątecznym stole jako danie główne.

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj  artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g

Podobne przepisy