skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszne gołąbki z kapustą w powolnej kuchence w sosie śmietanowym? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Umyj główkę kapusty, usuń zepsute górne liście. Możesz natychmiast wyciąć pień lub pozostawić, jak wolisz. Odciąłem wystającą część pnia.
Krok 2:
W dużym garnku, który pomieści całą główkę kapusty, zagotuj wodę. Rozłóż kapustę. Gotuj przez 5 minut. Następnie odwróć główkę kapusty i gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 3:
Wyjmij kapustę z patelni, lekko ostudź, aby się nie poparzyć i ostrożnie rozłóż na pojedyncze liście. Lepiej odciąć białą twardą część podstawy arkusza. Górne liście są zwykle łatwiejsze do usunięcia. Ale dalej, jeśli liście są twarde, łamią się i mają trudności z oddzieleniem od główki kapusty, włóż główkę kapusty do rondla i trzymaj ją jeszcze trochę we wrzącej wodzie. Następnie kontynuuj demontaż główki kapusty. Wystarczyło mi 12 liści na taką ilość nadzienia.
Krok 4:
Teraz przygotuj nadzienie. W razie potrzeby możesz dodać do niego startą marchewkę i czosnek przepuszczony przez prasę. Oprócz soli i pieprzu możesz dodać przyprawy do smaku. Możesz wziąć mięso mielone z wieprzowiny lub wołowiny lub mieszane.
Krok 5:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 6:
Ugotuj ryż w dużej ilości wrzącej wody, aż będzie do połowy ugotowany. Około 10 minut. Następnie wrzuć ryż na sito i osusz.
Krok 7:
W misce połącz cebulę, mięso mielone, ryż, sól i pieprz.
Krok 8:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 9:
Połóż 1 łyżkę na krawędzi każdego liścia kapusty. l mielone mięso i zwiń liść kopertą. Lepiej jest owinąć od twardszej krawędzi w pobliżu pnia do bardziej miękkiej. Więc koperta nie rozwinie się i zachowa swój kształt.
Krok 10:
Podobnie uformuj Pozostałe koperty. Mam 12 gołąbków.
Krok 11:
Ustaw Multicooker w trybie "smażenia" na 20 minut. Podgrzej w nim olej roślinny i smaż gołąbki z obu stron na złoty kolor.
Krok 12:
Przenieś gotowe gołąbki na talerz. A do wolnowaru załaduj nową partię. W razie potrzeby możesz całkowicie pominąć etap smażenia i po prostu włożyć wszystkie gołąbki do miski i zalać sosem. Ale w tym przypadku czas gaszenia lepiej przedłużyć o 20-30 minut.
Krok 13:
Podczas smażenia gołąbków przygotuj sos. Zamiast wody możesz wziąć mleko lub śmietanę 10%, zastąpić koncentrat pomidorowy keczupem lub sosem pomidorowym. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Jeśli chcesz, aby sos był większy, możesz zwiększyć składniki sosu o jedną trzecią.
Krok 14:
Włóż keczup, śmietanę i sól do wody. Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie. W sosie nie powinno pozostać grudek śmietany.
Krok 15:
Włóż wszystkie gołąbki do miski multicookera. Na wierzch polej sosem.
Krok 16:
Ustaw powolną kuchenkę na tryb "gaszenia" na 1,5 godziny. Dokładny czas zależy od marki multicookera, grubości gołąbków i twardości kapusty. Jeśli wcześniej nie usmażyłeś gołąbków, zwiększ czas duszenia o 20-30 minut. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g