Gołąbki z kapustą w powolnej kuchence w sosie śmietanowym

delikatne, soczyste, pyszne, nie można się oderwać! Gołąbki ze świeżej kapusty w powolnej kuchence w sosie śmietanowym są niezwykle miękkie, apetyczne. To świetne danie do serwowania na świątecznym stole i na co dzień. Nadaje się do każdego przystawki z warzyw, makaronu, zbóż.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 3 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 37 % 7 g
125 kcal
IG: 57 / 43 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszne gołąbki z kapustą w powolnej kuchence w sosie śmietanowym? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Umyj główkę kapusty, usuń zepsute górne liście. Możesz natychmiast wyciąć pień lub pozostawić, jak wolisz. Odciąłem wystającą część pnia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W dużym garnku, który pomieści całą główkę kapusty, zagotuj wodę. Rozłóż kapustę. Gotuj przez 5 minut. Następnie odwróć główkę kapusty i gotuj przez kolejne 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij kapustę z patelni, lekko ostudź, aby się nie poparzyć i ostrożnie rozłóż na pojedyncze liście. Lepiej odciąć białą twardą część podstawy arkusza. Górne liście są zwykle łatwiejsze do usunięcia. Ale dalej, jeśli liście są twarde, łamią się i mają trudności z oddzieleniem od główki kapusty, włóż główkę kapusty do rondla i trzymaj ją jeszcze trochę we wrzącej wodzie. Następnie kontynuuj demontaż główki kapusty. Wystarczyło mi 12 liści na taką ilość nadzienia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz przygotuj nadzienie. W razie potrzeby możesz dodać do niego startą marchewkę i czosnek przepuszczony przez prasę. Oprócz soli i pieprzu możesz dodać przyprawy do smaku. Możesz wziąć mięso mielone z wieprzowiny lub wołowiny lub mieszane.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugotuj ryż w dużej ilości wrzącej wody, aż będzie do połowy ugotowany. Około 10 minut. Następnie wrzuć ryż na sito i osusz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce połącz cebulę, mięso mielone, ryż, sól i pieprz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż 1 łyżkę na krawędzi każdego liścia kapusty. l mielone mięso i zwiń liść kopertą. Lepiej jest owinąć od twardszej krawędzi w pobliżu pnia do bardziej miękkiej. Więc koperta nie rozwinie się i zachowa swój kształt.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podobnie uformuj Pozostałe koperty. Mam 12 gołąbków.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ustaw Multicooker w trybie "smażenia" na 20 minut. Podgrzej w nim olej roślinny i smaż gołąbki z obu stron na złoty kolor.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przenieś gotowe gołąbki na talerz. A do wolnowaru załaduj nową partię. W razie potrzeby możesz całkowicie pominąć etap smażenia i po prostu włożyć wszystkie gołąbki do miski i zalać sosem. Ale w tym przypadku czas gaszenia lepiej przedłużyć o 20-30 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podczas smażenia gołąbków przygotuj sos. Zamiast wody możesz wziąć mleko lub śmietanę 10%, zastąpić koncentrat pomidorowy keczupem lub sosem pomidorowym. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Jeśli chcesz, aby sos był większy, możesz zwiększyć składniki sosu o jedną trzecią.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż keczup, śmietanę i sól do wody. Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie. W sosie nie powinno pozostać grudek śmietany.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż wszystkie gołąbki do miski multicookera. Na wierzch polej sosem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ustaw powolną kuchenkę na tryb "gaszenia" na 1,5 godziny. Dokładny czas zależy od marki multicookera, grubości gołąbków i twardości kapusty. Jeśli wcześniej nie usmażyłeś gołąbków, zwiększ czas duszenia o 20-30 minut. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy