skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę szczawiową z mięsem i jajkiem? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Warzywa-cebulę, marchewkę i ziemniaki obrać i spłukać z zanieczyszczeń. Jajka gotować wcześniej we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Szczaw do zupy można stosować zarówno mrożony, jak i świeży.
Krok 2:
Aby zrobić taką zupę o każdej porze roku, zamrażam szczaw. Należy go umyć, osuszyć, pokroić i złożyć pokrojony w torebki. W tej formie szczaw jest doskonale przechowywany w zamrażarce przez długi czas.
Krok 3:
Polej wieprzowinę zimną wodą, podpal i zagotuj. Gotuj przez godzinę na małym ogniu. Podczas gotowania utworzy się piana-należy ją usunąć. Po godzinie wyjmij mięso z bulionu, pokrój na kawałki i włóż z powrotem do garnka.
Krok 4:
Pokrój obrane ziemniaki na małe kawałki i dodaj do bulionu. Gotuj wszystko razem przez 15-20 minut.
Krok 5:
W tym czasie zajmij się smażeniem warzyw. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż cebulę i marchewkę przez 2-4 minuty, mieszając. Następnie przenieś pieczeń do garnka z zupą.
Krok 6:
Jajka na twardo obierz i pokrój. Dodaj posiekane jajka do zupy. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Aby uzyskać smak, pod koniec gotowania możesz dodać liść laurowy.
Krok 7:
Gdy ziemniaki w zupie będą miękkie dodaj szczaw. Świeże lub mrożone-nie ma różnicy w czasie gotowania. Za pomocą szczawiu doprowadź wszystko do wrzenia, podgrzewaj przez kolejne 1-2 minuty i zdejmij z ognia. Przykryj gotową zupę i odstaw na 10 minut, aby wszystkie smaki dotarły.
Krok 8:
Wlej gotową zupę z mięsem i szczawiem do talerzy i podawaj, uzupełniając śmietaną. Smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal / 100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal / 100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g