zupa szczawiowa z mięsem i jajkiem

najsmaczniejszy, apetyczny, jasny, z wiosennym nastrojem! Zupa szczawiowa z mięsem i jajkiem gotuje się stosunkowo szybko. Najdłużej gotować mięso. Jeśli zrobisz to na gotowym bulionie, poświęć 20 minut. Idealne pierwsze danie na wiosnę!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 33 % 3 g
52 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę szczawiową z mięsem i jajkiem? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Warzywa-cebulę, marchewkę i ziemniaki obrać i spłukać z zanieczyszczeń. Jajka gotować wcześniej we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Szczaw do zupy można stosować zarówno mrożony, jak i świeży.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić taką zupę o każdej porze roku, zamrażam szczaw. Należy go umyć, osuszyć, pokroić i złożyć pokrojony w torebki. W tej formie szczaw jest doskonale przechowywany w zamrażarce przez długi czas.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Polej wieprzowinę zimną wodą, podpal i zagotuj. Gotuj przez godzinę na małym ogniu. Podczas gotowania utworzy się piana-należy ją usunąć. Po godzinie wyjmij mięso z bulionu, pokrój na kawałki i włóż z powrotem do garnka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój obrane ziemniaki na małe kawałki i dodaj do bulionu. Gotuj wszystko razem przez 15-20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie zajmij się smażeniem warzyw. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż cebulę i marchewkę przez 2-4 minuty, mieszając. Następnie przenieś pieczeń do garnka z zupą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka na twardo obierz i pokrój. Dodaj posiekane jajka do zupy. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Aby uzyskać smak, pod koniec gotowania możesz dodać liść laurowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ziemniaki w zupie będą miękkie dodaj szczaw. Świeże lub mrożone-nie ma różnicy w czasie gotowania. Za pomocą szczawiu doprowadź wszystko do wrzenia, podgrzewaj przez kolejne 1-2 minuty i zdejmij z ognia. Przykryj gotową zupę i odstaw na 10 minut, aby wszystkie smaki dotarły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej gotową zupę z mięsem i szczawiem do talerzy i podawaj, uzupełniając śmietaną. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal / 100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal / 100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy