skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić ogórki z pomidorem na patelni? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Ogórki można stosować zwykłe i długie sałatki. Ilość któregokolwiek ze składników można zwiększyć lub zmniejszyć do smaku.
Krok 2:
Z ogórków odetnij skórkę. Obierz cebulę i czosnek. Spłucz wszystko pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowymi serwetkami, aby usunąć nadmiar wody.
Krok 3:
Pokrój cebulę w ćwiartki w pierścienie lub małe kostki, jak chcesz. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wyślij cebulę do smażenia. Gotuj na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając do pożądanego stopnia zrumienienia. Możesz pozostawić cebulę do przezroczystości lub pozostawić na patelni, aż pojawi się złoty odcień.
Krok 4:
Pokrój ogórki w pierścienie lub półpierścienie o grubości około 0,5 cm, nie tnij ogórków zbyt cienko, w przeciwnym razie podczas gotowania rozłoży się na bezkształtną masę, co zepsuje smak i wygląd gotowego dania.
Krok 5:
Wyślij ogórki do cebuli.
Krok 6:
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy. Na tym etapie zamiast makaronu można użyć puree pomidorowego, sosu pomidorowego lub keczupu.
Krok 7:
Wlej niewielką ilość wody. Wszystko dobrze wymieszaj. Po ugotowaniu zmniejsz płomień pod patelnią do nieco poniżej średniej i gotuj ogórki pod zamkniętą pokrywką przez 15-20 minut. Po chwili otwórz pokrywkę i wymieszaj ogórki.
Krok 8:
Przełóż czosnek przez prasę lub posiekaj ręcznie ostrym nożem tak drobno, jak to możliwe. Dodaj czosnek do patelni. Posolić wszystko do smaku i doprawić ulubionymi przyprawami. Dusić z otwartą pokrywką przez kolejne 5 minut.
Krok 9:
Pod koniec gotowania posyp gotowe danie posiekanymi ziołami, wszystko wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw naczynie na około 5 minut.
Krok 10:
Duszone ogórki są gotowe. Można je podawać natychmiast na gorąco, posypując je w razie potrzeby ostrym lub ziele angielskie. W gorące letnie dni takie danie będzie doskonałą przekąską schłodzoną.
smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal / 100g