skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klopsiki wołowe z ryżem na patelni w sosie pomidorowym? Przygotuj składniki. Aby przygotować klopsiki wołowe, potrzebujemy: mielonej wołowiny (bez zanieczyszczeń), ryżu, morklev, pietruszki, oleju roślinnego, papryki, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce.
Krok 3:
Smaż marchewki na 1 łyżce oleju roślinnego do miękkości przez około 3 minuty przy ciągłym mieszaniu.
Krok 4:
Dokładnie spłucz ryż. Włóż płatki do rondla, wlej 200 ml wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować ryż do połowy ugotowany przez około 10 minut, pamiętając o okresowym mieszaniu. Następnie wrzuć ryż do durszlaka i ostudź.
Krok 5:
Jak zrobić sos pomidorowy. Do przygotowania sosu potrzebujemy: pasty pomidorowej, wody i cukru.
Krok 6:
Połącz koncentrat pomidorowy z cukrem i wodą. Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka. Cukier jest potrzebny do zmiękczenia kwasu koncentratu pomidorowego.
Krok 7:
Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.
Krok 8:
W głębokiej misce połącz mieloną wołowinę, ryż, smażoną marchewkę, pietruszkę. Sól, pieprz, dodaj paprykę.
Krok 9:
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 10:
Uformuj klopsiki tej samej wielkości z powstałego mięsa mielonego zanurzonymi w wodzie rękami. Powinny być wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe.
Krok 11:
Na patelni rozgrzej pozostały olej roślinny i smaż na nim klopsiki ze wszystkich stron, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 12:
Wlej sos pomidorowy na patelnię. Dusić klopsiki na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie odwróć na drugą stronę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
Krok 13:
Gotowe klopsiki podawać z dowolnym dodatkiem z wyjątkiem ryżu, ponieważ są już w samych klopsikach. Podałam z gotowaną zieloną fasolką. Okazało się bardzo smaczne. Smacznego!
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal / 100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g