klopsiki wołowe z ryżem na patelni

pyszne budżetowe na dni powszednie i święta dla całej rodziny. W klopsiku wołowym z ryżem na patelni w sosie pomidorowym zamiast mielonej wieprzowiny staram się używać czystej wołowiny bez dodatkowych zanieczyszczeń. Do mięsa mielonego można również dodać cebulę, którą należy usmażyć z marchewką. Z cebulą mięso mielone okaże się bardziej soczyste.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 40 % 12 g
węglowodany 33 % 10 g
172 kcal
IG: 20 / 80 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klopsiki wołowe z ryżem na patelni w sosie pomidorowym? Przygotuj składniki. Aby przygotować klopsiki wołowe, potrzebujemy: mielonej wołowiny (bez zanieczyszczeń), ryżu, morklev, pietruszki, oleju roślinnego, papryki, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smaż marchewki na 1 łyżce oleju roślinnego do miękkości przez około 3 minuty przy ciągłym mieszaniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie spłucz ryż. Włóż płatki do rondla, wlej 200 ml wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować ryż do połowy ugotowany przez około 10 minut, pamiętając o okresowym mieszaniu. Następnie wrzuć ryż do durszlaka i ostudź.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jak zrobić sos pomidorowy. Do przygotowania sosu potrzebujemy: pasty pomidorowej, wody i cukru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz koncentrat pomidorowy z cukrem i wodą. Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka. Cukier jest potrzebny do zmiękczenia kwasu koncentratu pomidorowego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W głębokiej misce połącz mieloną wołowinę, ryż, smażoną marchewkę, pietruszkę. Sól, pieprz, dodaj paprykę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dokładnie wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Uformuj klopsiki tej samej wielkości z powstałego mięsa mielonego zanurzonymi w wodzie rękami. Powinny być wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na patelni rozgrzej pozostały olej roślinny i smaż na nim klopsiki ze wszystkich stron, aż pojawi się złoty kolor.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej sos pomidorowy na patelnię. Dusić klopsiki na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie odwróć na drugą stronę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe klopsiki podawać z dowolnym dodatkiem z wyjątkiem ryżu, ponieważ są już w samych klopsikach. Podałam z gotowaną zieloną fasolką. Okazało się bardzo smaczne. Smacznego!

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal / 100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy