Królik w kotle duszony z ziemniakami

Prosty i szybki przepis na dietetyczną pieczeń! To przepis na lekką pieczeń z dietetycznym mięsem królika. Nadaje się dla tych, którzy chcą nieco złagodzić swoją dietę. Do tego przepisu potrzebujesz kociołka i chęci rozpieszczania się lub nakarmienia rodziny pożywnym pysznym lunchem lub kolacją.
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 5 g
tłuszcze 37 % 7 g
węglowodany 37 % 7 g
95 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotujemy wszystkie składniki do naszego Dania. Pokrój królika na porcje. Następnie dokładnie umyj mięso. Obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź kocioł i wlej tam połowę oleju roślinnego. Następnie, gdy olej się rozgrzeje, włóż tam kawałki królika. I dusić na małym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie drobno posiekaj cebulę i zetrzyj połowę marchewki na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej drugą część oleju roślinnego na patelnię i podgrzej. Następnie kładziemy cebulę na patelni i doprowadzamy do przezroczystości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj marchewki do cebuli, a także gotuj na wolnym ogniu razem z cebulą. W tym czasie miej oko na królika. Możesz dodać do niego trochę wrzącej wody, aby uwolniony sok nie zaczął się palić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ziemniaki na duże, wydłużone kawałki. I pokrój Pozostałe marchewki na pierścienie i półpierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj gotową cebulę i marchewkę do królika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I dodaj wrzącą wodę, aby przykryła królika i pozostaw do duszenia przez około pół godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po pół godzinie królik powinien być już miękki i prawie gotowy. Dodaj ziemniaki z marchewką do kotła i dodaj wrzącą wodę prawie do góry ziemniaków. Ale możesz nie całkowicie pokryć wody. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut, aż ziemniaki i marchewki będą gotowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dodaj koncentrat pomidorowy rozcieńczony w niewielkiej ilości wody, liść laurowy i sól. Możesz również dodać dowolne przyprawy i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystko w kotle i pozostaw do duszenia przez kolejne 5 minut. A nasz królik w kotle z ziemniakami jest gotowy!

bardzo smaczna pieczeń z dodatkiem koncentratu pomidorowego, po prostu polizaj palce!
w przepisie nie pisałam żadnych przypraw i ostrych przypraw. Można to dodać według własnych upodobań, a nawet za każdym razem dodać coś nowego, eksperymentując z nutami smaku i aromatu. Ale podstawa pozostanie taka sama.
możesz również zrobić taką pieczeń bez koncentratu pomidorowego. Będzie delikatniejszy smak.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy