skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przygotujemy wszystkie składniki do naszego Dania. Pokrój królika na porcje. Następnie dokładnie umyj mięso. Obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę.
Krok 2:
Weź kocioł i wlej tam połowę oleju roślinnego. Następnie, gdy olej się rozgrzeje, włóż tam kawałki królika. I dusić na małym ogniu.
Krok 3:
W tym czasie drobno posiekaj cebulę i zetrzyj połowę marchewki na drobnej tarce.
Krok 4:
Wlej drugą część oleju roślinnego na patelnię i podgrzej. Następnie kładziemy cebulę na patelni i doprowadzamy do przezroczystości.
Krok 5:
Następnie dodaj marchewki do cebuli, a także gotuj na wolnym ogniu razem z cebulą. W tym czasie miej oko na królika. Możesz dodać do niego trochę wrzącej wody, aby uwolniony sok nie zaczął się palić.
Krok 6:
Pokrój ziemniaki na duże, wydłużone kawałki. I pokrój Pozostałe marchewki na pierścienie i półpierścienie.
Krok 7:
Dodaj gotową cebulę i marchewkę do królika.
Krok 8:
I dodaj wrzącą wodę, aby przykryła królika i pozostaw do duszenia przez około pół godziny.
Krok 9:
Po pół godzinie królik powinien być już miękki i prawie gotowy. Dodaj ziemniaki z marchewką do kotła i dodaj wrzącą wodę prawie do góry ziemniaków. Ale możesz nie całkowicie pokryć wody. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut, aż ziemniaki i marchewki będą gotowe.
Krok 10:
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy rozcieńczony w niewielkiej ilości wody, liść laurowy i sól. Możesz również dodać dowolne przyprawy i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystko w kotle i pozostaw do duszenia przez kolejne 5 minut. A nasz królik w kotle z ziemniakami jest gotowy!
bardzo smaczna pieczeń z dodatkiem koncentratu pomidorowego, po prostu polizaj palce!
w przepisie nie pisałam żadnych przypraw i ostrych przypraw. Można to dodać według własnych upodobań, a nawet za każdym razem dodać coś nowego, eksperymentując z nutami smaku i aromatu. Ale podstawa pozostanie taka sama.
możesz również zrobić taką pieczeń bez koncentratu pomidorowego. Będzie delikatniejszy smak.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g