skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować barszcz z gulaszem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Użyłem gulaszu wołowego.
Krok 2:
Obierz ziemniaki, cebulę, marchewkę, buraki i czosnek. Opłucz warzywa pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowymi serwetkami. Weź trochę więcej lub mniej ziemniaków, podobnie jak kapusta, w zależności od grubości, jaką lubisz pierwsze dania. Pokrój ziemniaki w kostkę, kostkę lub dowolnie, jak zwykle.
Krok 3:
Zagotuj wodę w garnku. W oryginalnym przepisie użyto 1,5 litra. woda, wziąłem około 2 litrów. Zanurz ziemniaki we wrzącej wodzie, po ponownym zagotowaniu zmniejsz płomień pieca do średniego i pozostaw ziemniaki do ugotowania pod półzamkniętą pokrywką.
Krok 4:
Usuń zewnętrzne twarde arkusze z kapusty. Opłucz Kachan w czystej wodzie, drobno posiekaj.
Krok 5:
Zetrzyj marchewki i buraki na grubej tarce, pokrój cebulę niezbyt grubo. W razie potrzeby marchewki i buraki można ręcznie pokroić w cienkie kostki.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, wyślij cebulę i marchewkę do smażenia.
Krok 7:
Gdy warzywa będą miękkie, dodaj do nich buraki i koncentrat pomidorowy. Aby wzmocnić smak, wyślij granulowany cukier na patelnię, wszystko wymieszaj i gotuj przez około minutę.
Krok 8:
Wlej 100 mililitrów bulionu z garnka, w którym gotowane są ziemniaki, ponownie wymieszaj. Pozostaw patelnię na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką na 15 minut.
Krok 9:
W tym czasie drobno posiekaj zioła i czosnek. W razie potrzeby przełóż czosnek przez prasę.
Krok 10:
Gdy ziemniaki są prawie gotowe, wyślij kapustę i liść laurowy do garnka. Zmaksymalizuj ogień.
Krok 11:
Po ugotowaniu dodaj gulasz i smaż. Wymieszaj, sól do smaku i gotuj na średnim ogniu przez około pięć minut.
Krok 12:
Na koniec dodaj czosnek i zioła do barszczu. Wyjmij patelnię z pieca i pozostaw na kilka minut pod zamkniętą pokrywką. Kapusta w tym czasie osiągnie pełną gotowość, a jednocześnie nie stanie się bardzo miękka.
Krok 13:
Podczas serwowania posyp Barszcz ziela angielskiego mielonym pieprzem.
jeśli używasz starszej kapusty, musisz dodać ją do garnka nieco wcześniej, ponieważ ma twardsze arkusze niż młody Kachan, a gotowanie zajmie więcej czasu. Dodaj kapustę pięć minut po wrzuceniu ziemniaków do garnka, a następnie wszystko zgodnie z przepisem.
aby przygotować barszcz z gulaszem, możesz użyć świeżych sezonowych pomidorów, dodadzą one specjalnej kwasowości i sprawią, że gotowe danie będzie bardziej nasycone.
podawaj barszcz ze świeżą śmietaną, ziołami i garb świeżo upieczonego chleba.
bardzo smaczne, koniecznie spróbuj!
smacznego!
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Gulasz wieprzowy - 349 kcal/100g
- Młoda kapusta - 27 kcal/100g