barszcz z gulaszem

Szybki w przygotowaniu, bogaty i bardzo satysfakcjonujący! Kiedy chcesz smacznego, bogatego barszczu i nie ma zbyt wiele czasu na gotowanie, spróbuj ugotować go z gulaszem. Gulasz z wołowiny, wieprzowiny, kurczaka, królika, kaczki itp.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 5 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 48 % 12 g
126 kcal
IG: 82 / 0 / 18

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować barszcz z gulaszem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Użyłem gulaszu wołowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, cebulę, marchewkę, buraki i czosnek. Opłucz warzywa pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowymi serwetkami. Weź trochę więcej lub mniej ziemniaków, podobnie jak kapusta, w zależności od grubości, jaką lubisz pierwsze dania. Pokrój ziemniaki w kostkę, kostkę lub dowolnie, jak zwykle.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj wodę w garnku. W oryginalnym przepisie użyto 1,5 litra. woda, wziąłem około 2 litrów. Zanurz ziemniaki we wrzącej wodzie, po ponownym zagotowaniu zmniejsz płomień pieca do średniego i pozostaw ziemniaki do ugotowania pod półzamkniętą pokrywką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń zewnętrzne twarde arkusze z kapusty. Opłucz Kachan w czystej wodzie, drobno posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj marchewki i buraki na grubej tarce, pokrój cebulę niezbyt grubo. W razie potrzeby marchewki i buraki można ręcznie pokroić w cienkie kostki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, wyślij cebulę i marchewkę do smażenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy warzywa będą miękkie, dodaj do nich buraki i koncentrat pomidorowy. Aby wzmocnić smak, wyślij granulowany cukier na patelnię, wszystko wymieszaj i gotuj przez około minutę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej 100 mililitrów bulionu z garnka, w którym gotowane są ziemniaki, ponownie wymieszaj. Pozostaw patelnię na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką na 15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W tym czasie drobno posiekaj zioła i czosnek. W razie potrzeby przełóż czosnek przez prasę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy ziemniaki są prawie gotowe, wyślij kapustę i liść laurowy do garnka. Zmaksymalizuj ogień.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po ugotowaniu dodaj gulasz i smaż. Wymieszaj, sól do smaku i gotuj na średnim ogniu przez około pięć minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na koniec dodaj czosnek i zioła do barszczu. Wyjmij patelnię z pieca i pozostaw na kilka minut pod zamkniętą pokrywką. Kapusta w tym czasie osiągnie pełną gotowość, a jednocześnie nie stanie się bardzo miękka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podczas serwowania posyp Barszcz ziela angielskiego mielonym pieprzem.

jeśli używasz starszej kapusty, musisz dodać ją do garnka nieco wcześniej, ponieważ ma twardsze arkusze niż młody Kachan, a gotowanie zajmie więcej czasu. Dodaj kapustę pięć minut po wrzuceniu ziemniaków do garnka, a następnie wszystko zgodnie z przepisem.

aby przygotować barszcz z gulaszem, możesz użyć świeżych sezonowych pomidorów, dodadzą one specjalnej kwasowości i sprawią, że gotowe danie będzie bardziej nasycone.

podawaj barszcz ze świeżą śmietaną, ziołami i garb świeżo upieczonego chleba.

bardzo smaczne, koniecznie spróbuj!

smacznego!

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Gulasz wieprzowy - 349   kcal/100g
  • Młoda kapusta - 27   kcal/100g

Podobne przepisy