skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z paluszkami krabowymi z krakersami i fasolą? Przygotuj składniki. Potrzebujemy: 200 g paluszków krabowych; 200 g czerwonej fasoli w puszkach;50 g krakersów z chleba żytniego; 2 jajka; 1 ząbek czosnku; 2 łyżki. l majonez i 1 łyżka. l olej roślinny.
Krok 2:
Obierz paluszki krabowe z folii fabrycznej pokrój na małe kawałki.
Krok 3:
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Odrzuć fasolę w puszkach na sicie. Następnie spłucz.
Krok 5:
Możesz wziąć gotowe krakersy sklepowe bez dodatków. Wolę sam gotować takie krakersy. Aby to zrobić, pokrój chleb żytni w drobną kostkę, połóż na blasze do pieczenia i osusz w piekarniku, od czasu do czasu mieszając.
Krok 6:
Przełóż czosnek przez prasę. Wlej olej roślinny do czosnku i wymieszaj.
Krok 7:
Wlej pachnące masło czosnkowe do grzanek i wymieszaj. Należy to zrobić na samym końcu, przed zmieszaniem wszystkich składników, aby krakersy nie miały czasu na moczenie.
Krok 8:
W salaterce połącz fasolę, paluszki krabowe, jajka i grzanki czosnkowe.
Krok 9:
Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj.
Krok 10:
Podawaj od razu, aż grzanki zostaną namoczone. Smacznego!
używam fasoli w puszkach w sałatce, ale można ją zastąpić gotowaną (w tym celu należy namoczyć suchą fasolę wieczorem, a rano gotować do miękkości w osolonej wodzie). A nawet całkowicie zastąp go strąkiem-świeżo ugotowanym lub w puszkach.
w mojej rodzinie fasola w jakiejkolwiek formie jest bardzo kochana. Rzeczywiście, w swoim składzie jest w stanie zastąpić mięso, na przykład podczas postu, a także w tych przypadkach.
dlatego często gotuję różne potrawy na bazie fasoli. Najbardziej lubię zupy i sałatki.
łączenie fasoli z paluszkami krabowymi tylko na pierwszy rzut oka wydaje się dziwne i niezbyt kompatybilne. Jak się jednak okazało, produkty te bardzo dobrze się uzupełniają.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici są soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g