skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kukurydzę w kuchence mikrofalowej w torbie? Przygotuj jedzenie. Weź kukurydzę na kolbie. Lepiej jest zbierać w sierpniu, w późniejszym czasie będzie już przejrzały, z twardymi i twardymi ziarnami. Jeśli kupujesz kukurydzę na rynku, Wybierz jasnozielone kolby, z ciasno przylegającymi liśćmi, z frędzlem na końcu. Ziarna powinny być jasnożółte. Kukurydza lepiej jest używać dojrzałości mlecznej, jest bardziej delikatna, słodka i soczysta.
Krok 2:
Usuń górne liście z kolb i oderwij zwisające włosy — Frędzel. Pozostaw liście, które same pokrywają ziarna. Podczas gotowania kukurydzy zapobiegną odparowaniu soku z ziaren, pozostawiając je słodkie, soczyste i miękkie.
Krok 3:
Umieść kolby kukurydzy w prostej przezroczystej torbie, zawiąż koniec lub zabezpiecz klipsem. Użyj noża, aby zrobić kilka małych otworów na górze, aby para wydostała się podczas gotowania. Włóż torebkę kukurydzy do kuchenki mikrofalowej. Ustaw największą moc, czas to 2 minuty. Jeśli kukurydza jest dojrzała, musisz gotować dłużej. Możesz to zrobić z przerwą, kilka razy na dwie minuty. Nie musisz też trawić kukurydzy, w przeciwnym razie nie będzie smaczna.
Krok 4:
Określ gotowość ostrym nożem - powinien swobodnie przebijać kolbę. Ostrożnie wyjmij kukurydzę z torby. Uważaj, jest bardzo gorąca!!! Pozwól mu trochę ostygnąć, ale nie na długo, należy go podawać na gorąco. Usuń górne liście i włókna. Połóż kolby na talerzu.
Krok 5:
Posyp kukurydzę solą i czarnym pieprzem do smaku. Na wierzch ułóż małe kawałki masła. Podawaj kukurydzę na stole. Smacznego!
pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g