kukurydza w kuchence mikrofalowej w torbie

zdrowe, łatwe, w pośpiechu, najsmaczniejsze! Kukurydza mikrofalowa to jeden z najprostszych posiłków, który można przygotować w kilka minut. Będzie działać zarówno jako przystawka, jak i niezależne danie. Kukurydza jest gotowana w torbie, dzięki czemu pozostaje soczysta i pachnąca.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 19 % 6 g
węglowodany 68 % 21 g
157 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kukurydzę w kuchence mikrofalowej w torbie? Przygotuj jedzenie. Weź kukurydzę na kolbie. Lepiej jest zbierać w sierpniu, w późniejszym czasie będzie już przejrzały, z twardymi i twardymi ziarnami. Jeśli kupujesz kukurydzę na rynku, Wybierz jasnozielone kolby, z ciasno przylegającymi liśćmi, z frędzlem na końcu. Ziarna powinny być jasnożółte. Kukurydza lepiej jest używać dojrzałości mlecznej, jest bardziej delikatna, słodka i soczysta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń górne liście z kolb i oderwij zwisające włosy — Frędzel. Pozostaw liście, które same pokrywają ziarna. Podczas gotowania kukurydzy zapobiegną odparowaniu soku z ziaren, pozostawiając je słodkie, soczyste i miękkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść kolby kukurydzy w prostej przezroczystej torbie, zawiąż koniec lub zabezpiecz klipsem. Użyj noża, aby zrobić kilka małych otworów na górze, aby para wydostała się podczas gotowania. Włóż torebkę kukurydzy do kuchenki mikrofalowej. Ustaw największą moc, czas to 2 minuty. Jeśli kukurydza jest dojrzała, musisz gotować dłużej. Możesz to zrobić z przerwą, kilka razy na dwie minuty. Nie musisz też trawić kukurydzy, w przeciwnym razie nie będzie smaczna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Określ gotowość ostrym nożem - powinien swobodnie przebijać kolbę. Ostrożnie wyjmij kukurydzę z torby. Uważaj, jest bardzo gorąca!!! Pozwól mu trochę ostygnąć, ale nie na długo, należy go podawać na gorąco. Usuń górne liście i włókna. Połóż kolby na talerzu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp kukurydzę solą i czarnym pieprzem do smaku. Na wierzch ułóż małe kawałki masła. Podawaj kukurydzę na stole. Smacznego!

pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy