skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować dżem kiwi na zimę? Przygotuj jedzenie. Kiwi wybierz średnio twardą, zbyt miękkie owoce mogą zostać zepsute. Na powierzchni nie powinno być ciemnych plam. Pamiętaj, aby powąchać kiwi-zapach wina mówi o zepsuciu. Aby zrobić dżem, obierz wymaganą ilość kiwi.
Krok 2:
Pokrój obrane owoce w kostkę i włóż do naczynia, w którym ugotujesz dżem. Lepiej, jeśli jest emaliowany, a nie aluminiowy.
Krok 3:
Posyp kiwi cukrem, wstrząśnij, aby cukier był równomiernie rozłożony na wszystkie kawałki. W tej formie pozostaw owoce na kilka godzin, aby kiwi wypuściło sok. Najlepiej zrobić to w nocy.
Krok 4:
Po upływie czasu sok powinien uwolnić wystarczającą ilość, aby można było ugotować dżem.
Krok 5:
Umieść miskę na małym ogniu i zagotuj całą masę. Gotuj przez kilka minut i wyłącz. Schłodzić do temperatury pokojowej(lub przynajmniej tylko do ciepłej).
Krok 6:
Następnie złap wszystkie kawałki kiwi. Wygodnie jest to zrobić łyżką cedzakową. Na razie odłóż je na bok.
Krok 7:
Ponownie zagotuj pozostały syrop i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. W tym czasie będzie grubszy. Podczas gotowania nie zapomnij usunąć pianki, która się utworzy. Nie potrzebujemy jej.
Krok 8:
Dobrze umyj cytrynę, osusz, pokrój na pół i wyciśnij z niej sok. Dodaj sok do wrzącego syropu. Następnie włóż kawałki kiwi z powrotem do syropu i zagotuj wszystko. Gotuj wszystkie składniki razem przez 3-5 minut.
Krok 9:
Wysterylizuj wstępnie przygotowane słoiki i pokrywki. Jak to zrobić i przeczytaj wiele innych przydatnych wskazówek na temat półfabrykatów na końcu przepisu.
Krok 10:
Wlej wrzący dżem do przygotowanych słoików i zamknij pokrywkami. Zawiń odwrócone słoiki w koc i pozostaw dżem do ostygnięcia w tej formie. Następnie możesz umieścić go w chłodnym miejscu przed zimą. Miłej zimowej herbaty!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g