dżem kiwi na zimę

piękne, apetyczne, oryginalne, pyszne! Dżem kiwi okazuje się bardzo pięknym szmaragdowym kolorem. Jest wypełniony witaminami i enzymami, które utrzymują się nawet podczas konserwowania. Możesz gotować dżem przez cały rok, ponieważ kiwi jest zawsze dostępne w sklepach.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 59 g
240 kcal
IG: 0 / 7 / 93

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować dżem kiwi na zimę? Przygotuj jedzenie. Kiwi wybierz średnio twardą, zbyt miękkie owoce mogą zostać zepsute. Na powierzchni nie powinno być ciemnych plam. Pamiętaj, aby powąchać kiwi-zapach wina mówi o zepsuciu. Aby zrobić dżem, obierz wymaganą ilość kiwi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój obrane owoce w kostkę i włóż do naczynia, w którym ugotujesz dżem. Lepiej, jeśli jest emaliowany, a nie aluminiowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp kiwi cukrem, wstrząśnij, aby cukier był równomiernie rozłożony na wszystkie kawałki. W tej formie pozostaw owoce na kilka godzin, aby kiwi wypuściło sok. Najlepiej zrobić to w nocy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po upływie czasu sok powinien uwolnić wystarczającą ilość, aby można było ugotować dżem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść miskę na małym ogniu i zagotuj całą masę. Gotuj przez kilka minut i wyłącz. Schłodzić do temperatury pokojowej(lub przynajmniej tylko do ciepłej).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie złap wszystkie kawałki kiwi. Wygodnie jest to zrobić łyżką cedzakową. Na razie odłóż je na bok.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie zagotuj pozostały syrop i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. W tym czasie będzie grubszy. Podczas gotowania nie zapomnij usunąć pianki, która się utworzy. Nie potrzebujemy jej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze umyj cytrynę, osusz, pokrój na pół i wyciśnij z niej sok. Dodaj sok do wrzącego syropu. Następnie włóż kawałki kiwi z powrotem do syropu i zagotuj wszystko. Gotuj wszystkie składniki razem przez 3-5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wysterylizuj wstępnie przygotowane słoiki i pokrywki. Jak to zrobić i przeczytaj wiele innych przydatnych wskazówek na temat półfabrykatów na końcu przepisu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej wrzący dżem do przygotowanych słoików i zamknij pokrywkami. Zawiń odwrócone słoiki w koc i pozostaw dżem do ostygnięcia w tej formie. Następnie możesz umieścić go w chłodnym miejscu przed zimą. Miłej zimowej herbaty!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy