skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Ryż wybierz wysokiej jakości producenta - nie goń za tanimi zbożami. Następnie otrzymasz w opakowaniu równe piękne ziarna bez gruzu i obcych zanieczyszczeń, a także bez larw muszek zbożowych. Kształt może być ryżem okrągło-szarym i długoziarnistym według własnego uznania. Wybierz naturalny olej o zawartości tłuszczu co najmniej 82%. Kurkuma jest suszona i mielona, ale możesz wziąć świeży korzeń kurkumy i zetrzeć go.
Krok 2:
Dobrze spłucz ryż pod bieżącą wodą. Nawiasem mówiąc, woda, której myjesz ryż, jest bardzo dobra do podlewania kwiatów. Aby ryż był kruchy, musisz zmyć z niego skrobię, więc spłucz go, aż woda będzie czysta. Do tej procedury najlepiej użyć sita.
Krok 3:
Przygotuj naczynia, w których ugotujesz ryż. Nie patrz, że jest trochę ryżu, pamiętaj, że podczas gotowania wzrośnie prawie 2 razy, więc weź większą patelnię. Napełnij ryż przefiltrowaną lub butelkowaną wodą w oparciu o 2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu.
Krok 4:
Posolić ryż. Używam grubo zmielonej soli morskiej. Ale możesz też wziąć zwykłą sól kuchenną.
Krok 5:
Umieść garnek na średnim ogniu i zagotuj. Na powierzchni utworzy się piana - pamiętaj, aby ją usunąć, aby woda pozostała czysta. Następnie zmniejsz ogień do niskiego poziomu, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 20 minut bez otwierania pokrywek.
Krok 6:
Tak wygląda ryż po ugotowaniu, ale wciąż jest w nim trochę płynu.
Krok 7:
Dodaj kurkumę. Jest to proszek o dość jasnym kolorze - nada ryżowi piękny jasny kolor! Mieszaj intensywnie.
Krok 8:
Dodaj masło, przykryj. Gdy masło się rozpuści, wymieszaj ryż.
Krok 9:
Taki ryż doskonale nadaje się do dekoracji ryb, drobiu i mięsa. Można go również wykorzystać do przygotowywania sałatek. Smacznego!
podawaj ryż do dekoracji od razu, gdy jest gorący. Taki dodatek jak ryż najlepiej spożywać od razu i nie podgrzewać.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g