ryż z kurkumą do dekoracji

Jasny, aromatyczny, kruchy ryż do dekoracji! Pomimo prostoty i dostępności przygotowania, taka przystawka niewątpliwie przyciąga wzrok! Ryż okazuje się pachnący, kruchy, o lekkim kremowym smaku. Przygotowuje się bardzo szybko i wcale nie jest trudne!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 6 g
tłuszcze 16 % 14 g
węglowodany 77 % 66 g
407 kcal
IG: 3 / 97 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Ryż wybierz wysokiej jakości producenta - nie goń za tanimi zbożami. Następnie otrzymasz w opakowaniu równe piękne ziarna bez gruzu i obcych zanieczyszczeń, a także bez larw muszek zbożowych. Kształt może być ryżem okrągło-szarym i długoziarnistym według własnego uznania. Wybierz naturalny olej o zawartości tłuszczu co najmniej 82%. Kurkuma jest suszona i mielona, ale możesz wziąć świeży korzeń kurkumy i zetrzeć go.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze spłucz ryż pod bieżącą wodą. Nawiasem mówiąc, woda, której myjesz ryż, jest bardzo dobra do podlewania kwiatów. Aby ryż był kruchy, musisz zmyć z niego skrobię, więc spłucz go, aż woda będzie czysta. Do tej procedury najlepiej użyć sita.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj naczynia, w których ugotujesz ryż. Nie patrz, że jest trochę ryżu, pamiętaj, że podczas gotowania wzrośnie prawie 2 razy, więc weź większą patelnię. Napełnij ryż przefiltrowaną lub butelkowaną wodą w oparciu o 2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posolić ryż. Używam grubo zmielonej soli morskiej. Ale możesz też wziąć zwykłą sól kuchenną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść garnek na średnim ogniu i zagotuj. Na powierzchni utworzy się piana - pamiętaj, aby ją usunąć, aby woda pozostała czysta. Następnie zmniejsz ogień do niskiego poziomu, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 20 minut bez otwierania pokrywek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tak wygląda ryż po ugotowaniu, ale wciąż jest w nim trochę płynu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj kurkumę. Jest to proszek o dość jasnym kolorze - nada ryżowi piękny jasny kolor! Mieszaj intensywnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj masło, przykryj. Gdy masło się rozpuści, wymieszaj ryż.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Taki ryż doskonale nadaje się do dekoracji ryb, drobiu i mięsa. Można go również wykorzystać do przygotowywania sałatek. Smacznego!

podawaj ryż do dekoracji od razu, gdy jest gorący. Taki dodatek jak ryż najlepiej spożywać od razu i nie podgrzewać.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy