skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na zupę z saury i ryżu.
Krok 2:
Lepiej jest wziąć ryż do zupy długoziarnistej lub parzonej. Ryż dokładnie spłukujemy, kilkakrotnie zmieniając wodę, aż stanie się przezroczysty.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w małe kostki. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.
Krok 4:
Otwórz słoik z saurą w puszkach, ugniataj kawałki ryby widelcem wraz z olejem na małe kawałki.
Krok 5:
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub paski, jak najbardziej. Myjemy ziemniaki, aż woda stanie się przezroczysta, aby usunąć nadmiar skrobi i uczynić bulion bardziej przezroczystym.
Krok 6:
Wlej wodę do rondla, zagotuj, dodaj umyty ryż i wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10-15 minut. Następnie włóż przygotowane ziemniaki do rondla i gotuj przez około 15 minut.
Krok 7:
Aby rosół z zupy miał piękny złoty kolor, a sama zupa stała się delikatniejsza i bardziej aromatyczna w smaku, lepiej usmażyć marchewkę i cebulę na oleju roślinnym. Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień. Rozłóż ugotowaną cebulę i marchewkę na rozgrzanym oleju. Smażyć warzywa, ciągle mieszając łopatką, na średnim ogniu, aż marchewka będzie miękka i cebula będzie złota.
Krok 8:
Smażyć warzywa na patelni z ziemniakami i ryżem. Gotuj zupę przez około 5 minut.
Krok 9:
Dodaj konserwy rybne. Wymieszaj, usuń próbkę, dodaj sól do smaku i ziarna pieprzu. Trzymamy ogień jeszcze przez kilka minut. Następnie wyłączamy ogień, zupę odstawiamy pod przykryciem na około 20 minut.
Krok 10:
Serwujemy danie do stołu, posypane posiekanymi świeżymi ziołami. Zupa z saurą i ryżem okazuje się bardzo jasna, bogata i smaczna i tak naprawdę nie wymaga żadnych dodatków, wystarczy kawałek świeżego chleba lub garść krakersów. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g
- Saura konserwowa - 88 kcal/100g