zupa z saury i ryżu

Szybka w przygotowaniu, pyszna i bogata zupa! Zupa z ryżem i saurą w puszkach to świetna opcja na urozmaicenie zwykłego menu. Ta zupa jest przygotowywana bardzo szybko, co spodoba się współczesnym gospodyniom domowym, wystarczy przygotować warzywa i spłukać ryż, gotową saurę w puszkach można tylko dodać do zupy. I okazuje się bardzo smaczna, bogata, satysfakcjonująca i pożywna zupa.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 2 g
tłuszcze 17 % 1 g
węglowodany 50 % 3 g
25 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na zupę z saury i ryżu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lepiej jest wziąć ryż do zupy długoziarnistej lub parzonej. Ryż dokładnie spłukujemy, kilkakrotnie zmieniając wodę, aż stanie się przezroczysty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w małe kostki. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Otwórz słoik z saurą w puszkach, ugniataj kawałki ryby widelcem wraz z olejem na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub paski, jak najbardziej. Myjemy ziemniaki, aż woda stanie się przezroczysta, aby usunąć nadmiar skrobi i uczynić bulion bardziej przezroczystym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wodę do rondla, zagotuj, dodaj umyty ryż i wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10-15 minut. Następnie włóż przygotowane ziemniaki do rondla i gotuj przez około 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby rosół z zupy miał piękny złoty kolor, a sama zupa stała się delikatniejsza i bardziej aromatyczna w smaku, lepiej usmażyć marchewkę i cebulę na oleju roślinnym. Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień. Rozłóż ugotowaną cebulę i marchewkę na rozgrzanym oleju. Smażyć warzywa, ciągle mieszając łopatką, na średnim ogniu, aż marchewka będzie miękka i cebula będzie złota.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażyć warzywa na patelni z ziemniakami i ryżem. Gotuj zupę przez około 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj konserwy rybne. Wymieszaj, usuń próbkę, dodaj sól do smaku i ziarna pieprzu. Trzymamy ogień jeszcze przez kilka minut. Następnie wyłączamy ogień, zupę odstawiamy pod przykryciem na około 20 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Serwujemy danie do stołu, posypane posiekanymi świeżymi ziołami. Zupa z saurą i ryżem okazuje się bardzo jasna, bogata i smaczna i tak naprawdę nie wymaga żadnych dodatków, wystarczy kawałek świeżego chleba lub garść krakersów. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g
  • Saura konserwowa - 88   kcal/100g

Podobne przepisy