dżem mandarynkowy na zimę

radość z mandarynki można gotować przez cały rok! W końcu te owoce są w sprzedaży zarówno zimą, jak i latem. Zjedz świeże-zdecydowanie zdrowsze ! Ale osoba jest tak zorganizowana, że chcemy czegoś słodkiego na herbatę i nudne bez pieczenia. Ale próbowano wielu jagód, owoców i jakoś się przytyło.. Dla Słowian świeża mandarynka od dawna nie jest egzotyczna, ale czy wielu próbowało z niej dżemu ? Nawiasem mówiąc, istnieje wiele przepisów. Podaję przepis zbliżony do klasyki, tutaj smak i aromat mandarynki są czyste, delikatne.. Może Ci się spodoba !
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 28 g
113 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Mandarynki umyć, osuszyć i obrać. / Skórki nie wyrzucam, albo suszę i dodaję jako aromat do herbaty, albo usuwam skórkę, a następnie obieram/.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz mandarynki na plasterki, Usuń białe resztki skóry i żyły z plasterków/dadzą gorycz/. Pokrój każdy plasterek na pół. Przygotowanie plasterków jest najbardziej czasochłonnym procesem, zajmuje nieco ponad godzinę, ale jeśli są asystenci, wszystko minie raz lub dwa !

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść mandarynki na patelni lub niskiej patelni z szerokim dnem. Dodaj 50 ml zwykłej wody, przykryj i ustaw na minimalne ciepło. Od czasu do czasu mieszając, aby poczekać na zagotowanie, mandarynki zaczną aktywnie wydzielać sok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszając, dodaj cukier w częściach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kontynuuj gotowanie z lekko otwartą pokrywką, regularnie mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie zdejmij pokrywę, dodaj trochę ciepła. Wyreguluj tak, aby cicho bulgotało, bez rozprysków i blaknięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym trybie gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Nie będzie piany, po prostu gotuj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kliny staną się karmelowe, półprzezroczyste, a syrop będzie pomarańczowy i aromatyczny. To wszystko, dżem jest gotowy. Można wlać do wysterylizowanych słoików, odwracając, aby ostygnąć i przechowywać. / Nalałem słoik 0,23 z kawałkami mandarynek/. Resztę dżemu lekko ostudzić i można przebić blenderem zanurzeniowym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj przetarty dżem, powinien być jednorodny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie włóż go z powrotem do pieca i zagotuj, ale nie musisz gotować. Jeśli na zimę-przekręć do słoików, jeśli nie-wlej do słoika i ostudź bez przykrycia, aby kondensacja nie utworzyła się pod pokrywką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na wyjściu otrzymasz 0,5 l słoika pysznego dżemu. Z klinami świetnie jest rozsmarować na chlebie lub bułce i aromatycznej herbacie. I dobrze puree z grzankami, naleśnikami, naleśnikami.. a także do układania ciast biszkoptowych, w rolkach, babeczkach i innych produktach jako nadzienie.

przepis podano na 1 kg mandarynek i oczywiście jest przeznaczony dla mieszkańców miast, gdy chcesz czegoś niezwykłego, ale nie ma potrzeby robienia obszernego zbioru. W razie potrzeby po prostu zwiększ proporcje.
dżem można przygotować na różne sposoby: gotować ze skórką, dodać cytrynę, goździki, cynamon, anyż, kardamon, imbir, rozmaryn, żelatynę, orzechy, jabłka, banany, a nawet koniak !
Jeśli podoba Ci się klasyczna podstawa, to taka przestrzeń w wyborze tworzenia odcieni smaku, po prostu miej czas na wypróbowanie i eksperymentowanie !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy