skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Mandarynki umyć, osuszyć i obrać. / Skórki nie wyrzucam, albo suszę i dodaję jako aromat do herbaty, albo usuwam skórkę, a następnie obieram/.
Krok 2:
Obierz mandarynki na plasterki, Usuń białe resztki skóry i żyły z plasterków/dadzą gorycz/. Pokrój każdy plasterek na pół. Przygotowanie plasterków jest najbardziej czasochłonnym procesem, zajmuje nieco ponad godzinę, ale jeśli są asystenci, wszystko minie raz lub dwa !
Krok 3:
Umieść mandarynki na patelni lub niskiej patelni z szerokim dnem. Dodaj 50 ml zwykłej wody, przykryj i ustaw na minimalne ciepło. Od czasu do czasu mieszając, aby poczekać na zagotowanie, mandarynki zaczną aktywnie wydzielać sok.
Krok 4:
Mieszając, dodaj cukier w częściach.
Krok 5:
Kontynuuj gotowanie z lekko otwartą pokrywką, regularnie mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie zdejmij pokrywę, dodaj trochę ciepła. Wyreguluj tak, aby cicho bulgotało, bez rozprysków i blaknięcia.
Krok 6:
W tym trybie gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Nie będzie piany, po prostu gotuj.
Krok 7:
Kliny staną się karmelowe, półprzezroczyste, a syrop będzie pomarańczowy i aromatyczny. To wszystko, dżem jest gotowy. Można wlać do wysterylizowanych słoików, odwracając, aby ostygnąć i przechowywać. / Nalałem słoik 0,23 z kawałkami mandarynek/. Resztę dżemu lekko ostudzić i można przebić blenderem zanurzeniowym.
Krok 8:
Dobrze wymieszaj przetarty dżem, powinien być jednorodny.
Krok 9:
Następnie włóż go z powrotem do pieca i zagotuj, ale nie musisz gotować. Jeśli na zimę-przekręć do słoików, jeśli nie-wlej do słoika i ostudź bez przykrycia, aby kondensacja nie utworzyła się pod pokrywką.
Krok 10:
Na wyjściu otrzymasz 0,5 l słoika pysznego dżemu. Z klinami świetnie jest rozsmarować na chlebie lub bułce i aromatycznej herbacie. I dobrze puree z grzankami, naleśnikami, naleśnikami.. a także do układania ciast biszkoptowych, w rolkach, babeczkach i innych produktach jako nadzienie.
przepis podano na 1 kg mandarynek i oczywiście jest przeznaczony dla mieszkańców miast, gdy chcesz czegoś niezwykłego, ale nie ma potrzeby robienia obszernego zbioru. W razie potrzeby po prostu zwiększ proporcje.
dżem można przygotować na różne sposoby: gotować ze skórką, dodać cytrynę, goździki, cynamon, anyż, kardamon, imbir, rozmaryn, żelatynę, orzechy, jabłka, banany, a nawet koniak !
Jeśli podoba Ci się klasyczna podstawa, to taka przestrzeń w wyborze tworzenia odcieni smaku, po prostu miej czas na wypróbowanie i eksperymentowanie !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g