Amerykański makaron z serem

makaron z delikatnym sosem i apetyczną skórką serową. Makaron i ser z pewnością wszyscy gotowali. Ta wersja Dania ma szczególnie bogaty i bogaty serowy smak. Nic dziwnego, dlaczego Amerykanie tak bardzo kochają te Mac & cheeses. Bardzo satysfakcjonujące, smaczne, a gotowanie jest łatwe i proste.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 12 g
tłuszcze 27 % 13 g
węglowodany 49 % 24 g
255 kcal
IG: 8 / 79 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Amerykański makaron z serem? Przygotuj niezbędne. Makaron będzie pasował do każdego kształtu, najlepiej, aby był pusty w środku(moje pióra). Możesz wziąć dwa rodzaje twardego sera o różnych smakach lub mozzarellę i twardy ser (mam mozzarellę i Maasdam).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak gotować makaron? Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Sól do smaku. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będzie Al Dente (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Twardy ser zmielić na średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podobnie natrzyj mozzarellę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Równolegle z makaronem przygotuj sos beszamelowy z serem. W małym rondlu na średnim ogniu roztop masło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę, wymieszaj. Przytrzymaj powstałą masę na małym ogniu przez 1-2 minuty, cały czas mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej nie-zimne mleko cienkim strumieniem, jednocześnie aktywnie mieszając masę, aby rozbić grudki mąki. Możesz użyć trzepaczki. Na małym ogniu, często mieszając, doprowadzić sos do wrzenia i lekko zgęstnieć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj gałkę muszkatołową, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj starte sery. Zachowaj część twardego sera na wierzch makaronu. Nie dodałem soli do sosu, ponieważ sery zawierają pewną ilość. Ale skup się na swoim guście.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aż ser całkowicie się rozpuści. SOS okazuje się gęsty, gładki, lepki. Zdejmij gotowy sos z ognia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W wygodnym pojemniku połącz makaron z sosem serowym, wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż makaron do naczynia do pieczenia wysmarowanego małym kawałkiem masła. Możesz wziąć jedną dużą formę lub kilka porcji foremek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp makaron pozostałym twardym serem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piec makaron z serem w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 20 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podawaj makaron i ser na gorąco. Smacznego!

makaron i ser można również przygotować bez pieczenia w piekarniku. Wystarczy wymieszać gotowy makaron z sosem i posypać serem. Ale moim zdaniem to pieczona skórka serowa nadaje makaronowi tak bogaty smak..

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy