skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Amerykański makaron z serem? Przygotuj niezbędne. Makaron będzie pasował do każdego kształtu, najlepiej, aby był pusty w środku(moje pióra). Możesz wziąć dwa rodzaje twardego sera o różnych smakach lub mozzarellę i twardy ser (mam mozzarellę i Maasdam).
Krok 2:
Jak gotować makaron? Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Sól do smaku. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będzie Al Dente (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą.
Krok 3:
Twardy ser zmielić na średniej tarce.
Krok 4:
Podobnie natrzyj mozzarellę.
Krok 5:
Równolegle z makaronem przygotuj sos beszamelowy z serem. W małym rondlu na średnim ogniu roztop masło.
Krok 6:
Dodaj mąkę, wymieszaj. Przytrzymaj powstałą masę na małym ogniu przez 1-2 minuty, cały czas mieszając.
Krok 7:
Wlej nie-zimne mleko cienkim strumieniem, jednocześnie aktywnie mieszając masę, aby rozbić grudki mąki. Możesz użyć trzepaczki. Na małym ogniu, często mieszając, doprowadzić sos do wrzenia i lekko zgęstnieć.
Krok 8:
Dodaj gałkę muszkatołową, wymieszaj.
Krok 9:
Dodaj starte sery. Zachowaj część twardego sera na wierzch makaronu. Nie dodałem soli do sosu, ponieważ sery zawierają pewną ilość. Ale skup się na swoim guście.
Krok 10:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aż ser całkowicie się rozpuści. SOS okazuje się gęsty, gładki, lepki. Zdejmij gotowy sos z ognia.
Krok 11:
W wygodnym pojemniku połącz makaron z sosem serowym, wymieszaj.
Krok 12:
Włóż makaron do naczynia do pieczenia wysmarowanego małym kawałkiem masła. Możesz wziąć jedną dużą formę lub kilka porcji foremek.
Krok 13:
Posyp makaron pozostałym twardym serem.
Krok 14:
Piec makaron z serem w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 20 minut.
Krok 15:
Podawaj makaron i ser na gorąco. Smacznego!
makaron i ser można również przygotować bez pieczenia w piekarniku. Wystarczy wymieszać gotowy makaron z sosem i posypać serem. Ale moim zdaniem to pieczona skórka serowa nadaje makaronowi tak bogaty smak..
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g