skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę Bonn na odchudzanie? Przygotuj jedzenie. Warzywa umyć i osuszyć. Wrzuć zielony groszek na sito, aby spuścić cały płyn. Kostkę bulionową można zastąpić mieszanką soli i przypraw.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.
Krok 3:
Pokrój pomidory na 2 części, usuń łodygę, a następnie pokrój każdą część na kawałki o średniej grubości. Zamiast świeżych pomidorów możesz wziąć pomidory w puszkach, wybierz tylko te, które zawierają tylko pomidory. Wcześniej możesz usunąć skórkę z pomidorów.
Krok 4:
Drobno posiekaj kapustę. Lepiej, jeśli jest to młoda kapusta, która jest bardziej miękka i soczysta. Ale jeśli mówimy o okresie zimowym lub wiosennym, kiedy na półkach w sklepach nie ma jeszcze młodej kapusty, każda z nich jest odpowiednia.
Krok 5:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Możesz również pokroić go w paski lub małe kostki — pokrojona w ten sposób marchewka w zupie będzie wyglądać jeszcze lepiej.
Krok 6:
Jako zieleninę wziąłem koperek i pietruszkę. Umyj je, osusz i posiekaj. Możesz przyciąć łodygi lub zostawić je. Usuń rdzeń z papryki i pokrój w paski. Lepiej jest wziąć zieloną lub żółtą paprykę, aby zupa była bardziej kolorowa.
Krok 7:
Umieść wodę na kuchence na średnim ogniu i zagotuj. Połóż warzywa: kapustę, marchewkę, pomidory, cebulę i paprykę. Wymieszać.
Krok 8:
Doprowadź wszystko do wrzenia.
Krok 9:
Dodaj groszek.
Krok 10:
Dodaj kostki bulionowe (lub sól z przyprawami).
Krok 11:
Gotuj zupę przez 10 minut na średnim ogniu i kolejne 5-10 minut na niskim poziomie. Gdy warzywa będą miękkie, wyłącz ogień.
Krok 12:
Zupa Bonn jest gotowa!
Krok 13:
Smacznego dla wszystkich! Jedz i schudnij!
z podanej ilości produktów zupy jest dużo-wystarczy na kilka dni. Przechowuj go w lodówce i podgrzej przed jedzeniem. Możesz jeść tę zupę, kiedy chcesz i ile chcesz. Nie ma ograniczeń, ponieważ to danie jest podstawą diety.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Kostka bulionowa - 40 kcal/100g