zupa Bonn na odchudzanie

lekki, dietetyczny, zdrowy, w pośpiechu! Zupa Bonn na odchudzanie to prosty przepis na zupę jarzynową opracowany przez belgijskich lekarzy dla otyłych pacjentów w okresie przedoperacyjnym. Oprócz tego, że ta zupa jest niskokaloryczna, nadal jest witaminowa i bardzo pożywna.
AnaitAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 78 % 7 g
42 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę Bonn na odchudzanie? Przygotuj jedzenie. Warzywa umyć i osuszyć. Wrzuć zielony groszek na sito, aby spuścić cały płyn. Kostkę bulionową można zastąpić mieszanką soli i przypraw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pomidory na 2 części, usuń łodygę, a następnie pokrój każdą część na kawałki o średniej grubości. Zamiast świeżych pomidorów możesz wziąć pomidory w puszkach, wybierz tylko te, które zawierają tylko pomidory. Wcześniej możesz usunąć skórkę z pomidorów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj kapustę. Lepiej, jeśli jest to młoda kapusta, która jest bardziej miękka i soczysta. Ale jeśli mówimy o okresie zimowym lub wiosennym, kiedy na półkach w sklepach nie ma jeszcze młodej kapusty, każda z nich jest odpowiednia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Możesz również pokroić go w paski lub małe kostki — pokrojona w ten sposób marchewka w zupie będzie wyglądać jeszcze lepiej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jako zieleninę wziąłem koperek i pietruszkę. Umyj je, osusz i posiekaj. Możesz przyciąć łodygi lub zostawić je. Usuń rdzeń z papryki i pokrój w paski. Lepiej jest wziąć zieloną lub żółtą paprykę, aby zupa była bardziej kolorowa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść wodę na kuchence na średnim ogniu i zagotuj. Połóż warzywa: kapustę, marchewkę, pomidory, cebulę i paprykę. Wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Doprowadź wszystko do wrzenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj groszek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj kostki bulionowe (lub sól z przyprawami).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj zupę przez 10 minut na średnim ogniu i kolejne 5-10 minut na niskim poziomie. Gdy warzywa będą miękkie, wyłącz ogień.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zupa Bonn jest gotowa!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego dla wszystkich! Jedz i schudnij!

z podanej ilości produktów zupy jest dużo-wystarczy na kilka dni. Przechowuj go w lodówce i podgrzej przed jedzeniem. Możesz jeść tę zupę, kiedy chcesz i ile chcesz. Nie ma ograniczeń, ponieważ to danie jest podstawą diety.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Kostka bulionowa - 40   kcal/100g

Podobne przepisy