makaron w sosie śmietanowym z grzybami

proste, satysfakcjonujące i smaczne danie do przygotowania! Makaron jest u nas bardzo popularny. Za każdym razem, gdy zmieniamy sosy i Dodatki, otrzymujemy ogromną liczbę różnych potraw. Dziś chcę podzielić się z wami przepisem na makaron z grzybami w sosie śmietanowym.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 12 % 5 g
węglowodany 74 % 32 g
194 kcal
IG: 6 / 94 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować makaron w sosie śmietanowym z grzybami, przygotuj niezbędne składniki. Makaron można wziąć dowolnego rodzaju i formatu. Możesz także użyć dowolnych grzybów. Wziąłem leśne, które zostały zebrane w sezonie grzybowym, ugotowane i zamrożone. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Ale jeśli kwaśna śmietana jest gęsta, będziesz potrzebować trochę więcej wody, aby ją rozcieńczyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj wymagane ilości makaronu do miękkości w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wrzuć je do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania makaronu zajmij się sosem. Obierz cebulę i spłucz w zimnej wodzie. Drobno posiekaj obraną cebulę i smaż na gorącej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego przez 2-3 minuty, aby cebula stała się przezroczysta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przed smażeniem grzyby należy rozmrozić i spuścić nadmiar płynu. Następnie włóż grzyby na patelnię do cebuli i smaż wszystko razem przez 5-7 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Płynną śmietanę można natychmiast dodać do patelni, a gęstą rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Obierz i posiekaj czosnek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni do grzybów dodaj śmietanę, trochę soli i posiekany czosnek. Doprowadź wszystko razem do wrzenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj gotowy makaron na patelnię, wszystko dobrze wymieszaj i podgrzej na ogniu. Zdejmij gotowe danie z ognia, ułóż na talerzach i podawaj na gorąco. Smacznego!

sos śmietanowy jest pyszny, delikatny i apetyczny. Obecność czosnku nadaje mu szczególną pikanterię. A grzyby dodają sytości. Makaron w tej kombinacji uzyskuje się o kremowym, aksamitnym smaku.
taki sos można dodać nie tylko do makaronu. Świetnie komponuje się z ryżem lub ziemniakami. Podczas serwowania danie można posypać świeżymi, posiekanymi ziołami lub tartym serem.
danie gotuje się bardzo szybko, więc wielu będzie smakować.
gotuj dla zdrowia! Bardzo smaczne!

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mrożone grzyby - 23   kcal/100g

Podobne przepisy