smażone masło na patelni

wszystko jest niezwykle proste, bardzo łatwe i smaczne! Smażone masło na patelni jest bardzo aromatyczne i pożywne. Dokładnie to można powiedzieć o przepisie! Jeśli jesteś miłośnikiem "cichego polowania" lub w zamrażarce znajdują się mrożone grzyby, zdecydowanie powinieneś wypróbować tę metodę gotowania.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 17-23 lutego

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 54 % 7 g
węglowodany 23 % 3 g
88 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć masło na patelni? Będziesz potrzebował prostego zestawu produktów. W przepisie wykorzystano grzyby z mrozu zebrane jesienią.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij więc grzyby z zamrażarki i rozmroź w temperaturze pokojowej. Alternatywnie, masło można zalać zimną wodą, aby grzyby rozmroziły się szybciej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij masło do rondla, wlej zimną wodę do góry i gotuj na dużym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W momencie wrzenia tworzy się piana, należy ją usunąć dużą łyżką. Zmniejsz ogień do średniego, gotuj grzyby pod półzamkniętą pokrywką przez około 40 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż gotowe masło do durszlaka i dobrze umyj pod bieżącą wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę, opłucz i pokrój w cienkie półpierścienie lub pierścienie, jak chcesz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wyślij masło na patelnię i odparuj pozostały płyn na dużym ogniu, a następnie smaż, aż pojawi się złoty kolor (zajmie to około pięciu do dziesięciu minut). Nie zapomnij okresowo mieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Grzyby posolić do smaku, dodać do nich posiekaną cebulę i masło. Na dużym ogniu, stale mieszając wszystkie składniki, doprowadzić naczynie do ugotowania(około pięciu minut).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj i osusz warzywa papierowymi serwetkami, drobno posiekaj, a następnie dodaj do gotowego naczynia. Możesz użyć kopru, młodej cebuli lub pietruszki. Pieprz do smaku i pożądania.

dojrzałe i duże grzyby zaleca się oczyścić z filmu na kapeluszu po zebraniu. Pomaga to wyeliminować gorycz i ciemny kolor po ugotowaniu.

jeśli olej jest młody, filmu nie można wyczyścić.

z zebranych grzybów należy usunąć szczątki leśne, dobrze je umyć i natychmiast ugotować lub wysłać do zamrażarki, gdzie masło można przechowywać do jednego roku.

w dni postu pomiń masło ze składników i ciesz się bogatym i satysfakcjonującym daniem!
w razie potrzeby do każdego talerza można dodać trochę kwaśnej śmietany.
smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 23   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy