skład / składniki
metoda gotowania
jeśli spodziewają się gości lub po prostu chcesz zadowolić bliskich domową ucztą, możesz przygotować marmoladę jako smakołyk. Ugotujemy go z dżemu. Jakiego? Możesz wybrać zgodnie ze swoimi preferencjami smakowymi. A sam proces gotowania wcale nie jest skomplikowany. Więc zacznijmy:
1. Wlej żelatynę do małego pojemnika. Następnie napełnij go ciepłą wodą (wystarczy wlać 100 ml płynu), pozostaw do spęcznienia.
2. W rondelku (lub w rondlu) rozprowadzamy dżem, po czym wlewamy do niego wodę (200 ml), mieszamy. Wysyłamy patelnię do ognia, doprowadzamy jej zawartość do wrzenia.
3. Gdy masa się zagotuje, włóż do niej spuchniętą żelatynę. Mieszamy masę, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, po czym trzymamy wszystko razem przez kilka minut (dosłownie jedną lub dwie) i wyjmujemy patelnię z pieca.
4. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny do powstałej masy, a następnie użyj blendera zanurzeniowego, aby przekształcić go w jednorodne puree.
5. Przefiltruj puree przez sito lub gazę. Ten etap jest potrzebny, aby upewnić się, że nie ma grudek. Jest to ważne, aby uzyskać marmoladę o delikatnej i jednorodnej konsystencji, a także pięknie wyglądającą. Po przefiltrowaniu wlej masę do formy i pozwól przyszłej marmoladzie ostygnąć do temperatury pokojowej.
6. Wysyłamy formę do lodówki do zestalenia na około trzy godziny. Możesz trzymać dłużej, na przykład gotować marmoladę wieczorem i pozostawić w lodówce do rana.
7. Przed podaniem pokrój marmoladę na kawałki, posyp je cukrem.
Poczęstuj się! Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g