skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kaszę jaglaną w powolnej kuchence na wodzie? Przygotuj jedzenie. Specjalnie zważyłem je na wadze, abyś znał ich dokładną liczbę. Ale ogólnie proporcje są bardzo proste-weź dwie objętości wody na jedną objętość płatków. Nie ma znaczenia, czym będziesz mierzyć objętości-multistakanami lub zwykłymi naczyniami.
Krok 2:
Najpierw posortuj proso, oddzielając śmieci i czerwone, nieotwarte ziarna. Następnie umyj proso. Zwykle wlewam go do szerokiej miski i napełniam ciepłą wodą z kranu. Zobacz, jak brudna jest pierwsza woda. Jest mętny, nawet proso nie jest widoczne. Dokładnie opłucz płatki rękami, spuść wodę.
Krok 3:
W ten sposób opłucz proso w kilku wodach, za każdym razem spuszczając brudną wodę i zalewając świeżą. Kiedy woda stanie się przezroczysta, a proso nabierze jasnożółtego koloru, możesz przestać.
Krok 4:
Spuść ostatnią wodę z prosa. Dodatkowo możesz poparzyć płatki wrzącą wodą, aby nie były gorzkie po ugotowaniu. Ta metoda pozwoli Ci pozbyć się goryczy.
Krok 5:
Wlej przygotowane płatki do miski wolnowaru. Dodaj sól do smaku. Rozłóż połowę całej ilości masła na wierzchu, pokrojoną w kostkę.
Krok 6:
Napełnij grys czystą wodą. Weź do tych celów wodę dobrej jakości, przefiltrowaną lub butelkowaną. Woda z kranu zawiera wiele dodatków, które nadadzą nieprzyjemny smak gotowemu daniu.
Krok 7:
Ustaw miskę w powolnej kuchence. Ustaw tryb odpowiedni do gotowania zbóż. Na moim modelu jest to tryb & quot; gryka& quot;, na innych jest specjalny o nazwie " kasza". Jeśli masz ustawiony czas gotowania, wybierz 30 minut. Mój tryb jest automatyczny. Gdy powolna kuchenka się skończy i zabrzmi sygnał, otwórz pokrywkę i włóż resztki oleju do gorącej owsianki. Jeśli masz czas, możesz zostawić go pod zamkniętą pokrywką przez kolejne pół godziny.
Krok 8:
Wymieszaj owsiankę z masłem. Możesz ułożyć go na talerzach i podać do stołu. Smacznego!
aby owsianka jaglana była smaczna, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy jaglanej.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g