kasza jaglana w powolnej kuchence na wodzie

szybko i łatwo, na co dzień, dla całej rodziny! Kasza jaglana w powolnej kuchence na wodzie to przepis na gorące danie, które można podawać samodzielnie lub jako dodatek do każdego innego. Przygotowanie zajmuje tylko 5 minut, a powolna kuchenka zrobi resztę.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 15 % 4 g
węglowodany 74 % 20 g
128 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 16 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kaszę jaglaną w powolnej kuchence na wodzie? Przygotuj jedzenie. Specjalnie zważyłem je na wadze, abyś znał ich dokładną liczbę. Ale ogólnie proporcje są bardzo proste-weź dwie objętości wody na jedną objętość płatków. Nie ma znaczenia, czym będziesz mierzyć objętości-multistakanami lub zwykłymi naczyniami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw posortuj proso, oddzielając śmieci i czerwone, nieotwarte ziarna. Następnie umyj proso. Zwykle wlewam go do szerokiej miski i napełniam ciepłą wodą z kranu. Zobacz, jak brudna jest pierwsza woda. Jest mętny, nawet proso nie jest widoczne. Dokładnie opłucz płatki rękami, spuść wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W ten sposób opłucz proso w kilku wodach, za każdym razem spuszczając brudną wodę i zalewając świeżą. Kiedy woda stanie się przezroczysta, a proso nabierze jasnożółtego koloru, możesz przestać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Spuść ostatnią wodę z prosa. Dodatkowo możesz poparzyć płatki wrzącą wodą, aby nie były gorzkie po ugotowaniu. Ta metoda pozwoli Ci pozbyć się goryczy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej przygotowane płatki do miski wolnowaru. Dodaj sól do smaku. Rozłóż połowę całej ilości masła na wierzchu, pokrojoną w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij grys czystą wodą. Weź do tych celów wodę dobrej jakości, przefiltrowaną lub butelkowaną. Woda z kranu zawiera wiele dodatków, które nadadzą nieprzyjemny smak gotowemu daniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ustaw miskę w powolnej kuchence. Ustaw tryb odpowiedni do gotowania zbóż. Na moim modelu jest to tryb & quot; gryka& quot;, na innych jest specjalny o nazwie " kasza". Jeśli masz ustawiony czas gotowania, wybierz 30 minut. Mój tryb jest automatyczny. Gdy powolna kuchenka się skończy i zabrzmi sygnał, otwórz pokrywkę i włóż resztki oleju do gorącej owsianki. Jeśli masz czas, możesz zostawić go pod zamkniętą pokrywką przez kolejne pół godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj owsiankę z masłem. Możesz ułożyć go na talerzach i podać do stołu. Smacznego!

aby owsianka jaglana była smaczna, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy jaglanej.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy