skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Ryby najlepiej spożywać schłodzone, w mrożonym produkcie jest znacznie mniej składników odżywczych. Oprócz głowy możesz wziąć inne części ryby, ogon i płetwy są idealne. Olej może być dowolnym olejem roślinnym: od oliwy do rzepaku.
Krok 2:

Odetnij głowę ryby. Pamiętaj, aby usunąć skrzela: jeśli tego nie zrobisz, bulion okaże się gorzki. Pomysły dobrze umyj głowę ryby i inne jej części, jeśli ich używasz.
Krok 3:

Napełnij przefiltrowaną wodą i zagotuj na małym ogniu. Polecam używać wody filtrowanej, a nie Wody Z Kranu.
Krok 4:

Ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę.
Krok 5:

Gotuj rybę przez około 15 minut po ugotowaniu na minimalnym ogniu pod przykryciem.
Krok 6:

Po określonym czasie wyjmij rybę z bulionu i wstaw do lodówki. Opcjonalnie w tym preparacie możesz dodać do bulionu liście laurowe, ziarna pieprzu lub inne ulubione przyprawy. Pozostaw zupę do ugotowania na minimalnym ogniu.
Krok 7:

Włóż ziemniaki. Kontynuuj gotowanie pod przykryciem.
Krok 8:

W międzyczasie obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę w kostkę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 9:

Na patelni rozgrzej olej, dodaj marchewkę z cebulą i smaż przez około 5-7 minut, aż cebula się zarumieni.
Krok 10:

Dodaj powstałą pieczeń do zupy. Przykryj i gotuj jeszcze przez około 10 minut, aż ziemniaki będą całkowicie ugotowane.
Krok 11:

Oddziel schłodzoną rybę od kości, pokrój miąższ na małe kawałki i dodaj do garnka z zupą. Na samym końcu posolić.
Krok 12:

Podawaj zupę od razu. Smacznego!
Sum nie jest bardzo powszechną rybą, którą nie można łatwo znaleźć w sklepie.
ale jeśli nagle ta ryba wpadnie ci w oko, bardzo radzę ugotować z niej ucho.
to chude, lekkie pierwsze danie spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom - w końcu Sum praktycznie nie zawiera Kości.
wbrew przekonaniu, że Sum żywi się padliną, ryba ta ma przyjemny zapach i zawiera wiele składników odżywczych.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sum gotowany - 196 kcal/100g
- Sum - 121 kcal/100g
- Sum świeży - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g



