zupa z przecieru warzywnego

delikatna zupa jarzynowa o kremowym smaku. Ta zupa jarzynowa z puree zapewni pełny posiłek. Bogata, aromatyczna zupa z kremowymi nutami sera okazuje się bardzo smaczna i satysfakcjonująca. Dzięki delikatnej konsystencji zupa jest lekkostrawna i dobrze przyswajalna. Podczas serwowania możesz ozdobić danie pestkami dyni lub orzeszkami pinii. W razie potrzeby podawaj zupę na gorąco ze świeżymi ziołami.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 43 % 6 g
87 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj obraną cebulę, lekko smaż z dodatkiem oleju roślinnego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ziemniaki i marchewkę, pokrój w średniej wielkości kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podobnie pokrój dynię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Uwolnij pieprz z nasion, pokrój arbitralnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystkie warzywa wkładamy do rondla do smażonej cebuli, zalewamy bulionem. Pozwól mu się zagotować. Solić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj warzywa na małym ogniu, aż będą miękkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Puree za pomocą blendera zanurzeniowego. Przetarłem masę przez sito, aby usunąć filmy z pieprzu. Tak więc puree okazało się jeszcze bardziej delikatne i jednorodne. Ale nie jest to konieczne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj gałkę muszkatołową do powstałej masy, w razie potrzeby przyprawy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej śmietanę, wymieszaj. Ogrzewamy na średnim ogniu, często mieszając.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj ser starty na drobnej tarce, dobrze wymieszaj. Gotuj zupę, mieszając puree, aby ser się stopił.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zamknij patelnię pokrywką, pozwól zupie parzyć przez 10-15 minut. Podawaj gorącą zupę puree ze świeżymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy