skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Drobno posiekaj obraną cebulę, lekko smaż z dodatkiem oleju roślinnego.
Krok 3:
Obierz ziemniaki i marchewkę, pokrój w średniej wielkości kostkę.
Krok 4:
Podobnie pokrój dynię.
Krok 5:
Uwolnij pieprz z nasion, pokrój arbitralnie.
Krok 6:
Wszystkie warzywa wkładamy do rondla do smażonej cebuli, zalewamy bulionem. Pozwól mu się zagotować. Solić.
Krok 7:
Gotuj warzywa na małym ogniu, aż będą miękkie.
Krok 8:
Puree za pomocą blendera zanurzeniowego. Przetarłem masę przez sito, aby usunąć filmy z pieprzu. Tak więc puree okazało się jeszcze bardziej delikatne i jednorodne. Ale nie jest to konieczne.
Krok 9:
Dodaj gałkę muszkatołową do powstałej masy, w razie potrzeby przyprawy.
Krok 10:
Wlej śmietanę, wymieszaj. Ogrzewamy na średnim ogniu, często mieszając.
Krok 11:
Dodaj ser starty na drobnej tarce, dobrze wymieszaj. Gotuj zupę, mieszając puree, aby ser się stopił.
Krok 12:
Zamknij patelnię pokrywką, pozwól zupie parzyć przez 10-15 minut. Podawaj gorącą zupę puree ze świeżymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g