skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domową mleczną czekoladę? Przygotuj wskazane składniki. Zrobimy czekoladę mleczną - na mleku w proszku. Weź wysokiej jakości proszek kakaowy o bogatym kolorze, aromacie i smaku, od tego będzie zależeć smak czekolady. Mieszanki takie jak Nesquik w ogóle tu nie pasują.
Krok 2:
Wlej wysokiej jakości przefiltrowaną wodę do rondla. Nie bierz kranu, ponieważ nada deserowi nieprzyjemny smak. Dodaj cukier i wymieszaj. Cukier biały można zastąpić cukrem trzcinowym lub dodać substytut cukru, który nie boi się obróbki cieplnej. Aby uzyskać zapach, możesz dodać kilka kropli esencji waniliowej (zgodnie z instrukcją). Umieść patelnię na średnim ogniu, zagotuj syrop i całkowicie rozpuść kryształy cukru.
Krok 3:
W osobnym pojemniku wymieszaj mleko w proszku z proszkiem kakaowym.
Krok 4:
Wlej przygotowaną suchą mieszankę do gorącego syropu cukrowego i dokładnie wymieszaj masę, aż będzie gładka, aby nie było grudek. Następnie dodaj zmiękczone masło i ugniataj, aż masło całkowicie się rozpuści.
Krok 5:
Przykryj przygotowaną formę (tacę lub naczynie) naoliwionym papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Możesz po prostu nasmarować formę kawałkiem masła. Wlej masę czekoladową i użyj noża posmarowanego masłem, aby wyrównać powierzchnię.
Krok 6:
Czekolada dobrze zamraża się w temperaturze pokojowej, ale dla twardszej konsystencji i podobieństwa do zwykłej czekolady należy ją włożyć do lodówki. Pokrój schłodzoną czekoladę w dowolne kształty, lekko wilgotnym (ale nie mokrym) ostrym nożem.
do płynnej masy czekoladowej można dodać prażone migdały, orzeszki ziemne, orzechy laskowe, orzechy nerkowca lub orzechy włoskie suszone na suchej patelni.
jeśli lubisz, dodaj garść suszonych malin, wiśni lub rodzynek na parze.
domowa czekolada doskonale nadaje się do ozdabiania wypieków, ciast, jako dodatek do naleśników. Będzie bardzo smaczny z lodami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g