Domowa czekolada mleczna

dla wszystkich słodyczy, słodyczy i szokoholików. Czekolada mleczna jest dość prosta do zrobienia w domu. Okazuje się bardzo słodki deser, dość podobny do czekolady ze sklepu, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Przepis jest prosty, można go uzupełnić według własnych upodobań i zgodnie z wyobraźnią.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 9 g
tłuszcze 18 % 15 g
węglowodany 72 % 61 g
388 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domową mleczną czekoladę? Przygotuj wskazane składniki. Zrobimy czekoladę mleczną - na mleku w proszku. Weź wysokiej jakości proszek kakaowy o bogatym kolorze, aromacie i smaku, od tego będzie zależeć smak czekolady. Mieszanki takie jak Nesquik w ogóle tu nie pasują.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wysokiej jakości przefiltrowaną wodę do rondla. Nie bierz kranu, ponieważ nada deserowi nieprzyjemny smak. Dodaj cukier i wymieszaj. Cukier biały można zastąpić cukrem trzcinowym lub dodać substytut cukru, który nie boi się obróbki cieplnej. Aby uzyskać zapach, możesz dodać kilka kropli esencji waniliowej (zgodnie z instrukcją). Umieść patelnię na średnim ogniu, zagotuj syrop i całkowicie rozpuść kryształy cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnym pojemniku wymieszaj mleko w proszku z proszkiem kakaowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej przygotowaną suchą mieszankę do gorącego syropu cukrowego i dokładnie wymieszaj masę, aż będzie gładka, aby nie było grudek. Następnie dodaj zmiękczone masło i ugniataj, aż masło całkowicie się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj przygotowaną formę (tacę lub naczynie) naoliwionym papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Możesz po prostu nasmarować formę kawałkiem masła. Wlej masę czekoladową i użyj noża posmarowanego masłem, aby wyrównać powierzchnię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Czekolada dobrze zamraża się w temperaturze pokojowej, ale dla twardszej konsystencji i podobieństwa do zwykłej czekolady należy ją włożyć do lodówki. Pokrój schłodzoną czekoladę w dowolne kształty, lekko wilgotnym (ale nie mokrym) ostrym nożem.

do płynnej masy czekoladowej można dodać prażone migdały, orzeszki ziemne, orzechy laskowe, orzechy nerkowca lub orzechy włoskie suszone na suchej patelni.

jeśli lubisz, dodaj garść suszonych malin, wiśni lub rodzynek na parze.

domowa czekolada doskonale nadaje się do ozdabiania wypieków, ciast, jako dodatek do naleśników. Będzie bardzo smaczny z lodami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g

Podobne przepisy