skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kalmarów z jajkiem, ogórkiem i kukurydzą? Bardzo proste! Przygotuj niezbędne składniki. Kalmary mogą być używane już obrane bez skóry lub ze skórą. Jeśli używasz nieobranych kałamarnic, musisz najpierw usunąć z nich skórę, usunąć wnętrze. Weź jogurt naturalny, im grubszy i gęstszy, tym lepiej. Jeśli chcesz, możesz dodać 1 łyżkę do jogurtu.l majonez dla smaku.
Krok 2:
Ugotuj przygotowane tusze kalmarów. Jak gotować kalmary? Wrzuć obrane kalmary do osolonej wrzącej wody. Gotuj je przez 1-2 minuty. Nie gotuj dłużej!!! W przeciwnym razie kałamarnica stanie się twarda jak guma i całkowicie bez smaku.
Krok 3:
Wyjmij kalmary z wody, osusz i pozwól im ostygnąć. Następnie pokrój w paski.
Krok 4:
Pokrój również ogórek w paski.
Krok 5:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Pokrój również jajka w paski.
Krok 6:
Z kukurydzy w puszkach spuść płyn. Wysusz ziarna.
Krok 7:
Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. U mnie pęczek zieleni składa się z pietruszki, koperku i kilku liści sałaty frillis. Możesz użyć innych warzyw do smaku: szczypiorku, szpinaku, bazylii itp.
Krok 8:
Jeśli nie masz czasu, możesz po prostu połączyć wszystkie składniki w salaterce, doprawić majonezem i wymieszać. Ale proponuję bardziej elegancką porcję sałatki, formując ją w kulinarny pierścień. Zamontuj pierścień na talerzu (mój ma średnicę 16 cm). Ułóż pierwszą warstwę wszystkich kalmarów i ubij. Na kalmary posyp solą, pieprzem i polej jogurtem.
Krok 9:
W następnej warstwie ułóż ogórki, a także posyp przyprawami i polej jogurtem.
Krok 10:
Za ogórkami ułóż jajka, które również posolić, pieprzyć i lekko polać jogurtem.
Krok 11:
Następna warstwa to posiekane warzywa. Nie trzeba go niczym przyprawiać.
Krok 12:
I ułóż kukurydzę ostatnią warstwą. Ubij sałatkę, aby wszystkie warstwy się zagęściły, a sałatka nie rozpadła się po podaniu. Włóż gotową sałatkę do lodówki na 30 minut do impregnacji.
Krok 13:
Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Udekoruj sałatkę według uznania i podawaj. Smacznego!
Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
aby nie solić, pieprz każdą warstwę, możesz wcześniej dodać przyprawy do jogurtu i wymieszać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g