Sałatka z kalmarów z jajkiem i ogórkiem z kukurydzą

niezwykle smaczne, bardzo proste, łatwe, bez majonezu! Sałatka z kalmarów z jajkiem, ogórkiem i kukurydzą z kategorii codziennych przepisów, ale z świątecznym nastrojem. Możesz stylizować go tak jak ja warstwami lub mieszać w salaterce, doprawiając jogurtem. To świetna przekąska!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 9 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 29 % 5 g
79 kcal
IG: 20 / 80 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kalmarów z jajkiem, ogórkiem i kukurydzą? Bardzo proste! Przygotuj niezbędne składniki. Kalmary mogą być używane już obrane bez skóry lub ze skórą. Jeśli używasz nieobranych kałamarnic, musisz najpierw usunąć z nich skórę, usunąć wnętrze. Weź jogurt naturalny, im grubszy i gęstszy, tym lepiej. Jeśli chcesz, możesz dodać 1 łyżkę do jogurtu.l majonez dla smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj przygotowane tusze kalmarów. Jak gotować kalmary? Wrzuć obrane kalmary do osolonej wrzącej wody. Gotuj je przez 1-2 minuty. Nie gotuj dłużej!!! W przeciwnym razie kałamarnica stanie się twarda jak guma i całkowicie bez smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij kalmary z wody, osusz i pozwól im ostygnąć. Następnie pokrój w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój również ogórek w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Pokrój również jajka w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z kukurydzy w puszkach spuść płyn. Wysusz ziarna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. U mnie pęczek zieleni składa się z pietruszki, koperku i kilku liści sałaty frillis. Możesz użyć innych warzyw do smaku: szczypiorku, szpinaku, bazylii itp.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli nie masz czasu, możesz po prostu połączyć wszystkie składniki w salaterce, doprawić majonezem i wymieszać. Ale proponuję bardziej elegancką porcję sałatki, formując ją w kulinarny pierścień. Zamontuj pierścień na talerzu (mój ma średnicę 16 cm). Ułóż pierwszą warstwę wszystkich kalmarów i ubij. Na kalmary posyp solą, pieprzem i polej jogurtem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W następnej warstwie ułóż ogórki, a także posyp przyprawami i polej jogurtem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Za ogórkami ułóż jajka, które również posolić, pieprzyć i lekko polać jogurtem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następna warstwa to posiekane warzywa. Nie trzeba go niczym przyprawiać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I ułóż kukurydzę ostatnią warstwą. Ubij sałatkę, aby wszystkie warstwy się zagęściły, a sałatka nie rozpadła się po podaniu. Włóż gotową sałatkę do lodówki na 30 minut do impregnacji.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Udekoruj sałatkę według uznania i podawaj. Smacznego!

Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

aby nie solić, pieprz każdą warstwę, możesz wcześniej dodać przyprawy do jogurtu i wymieszać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy