skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować małże w domu? Przygotuj jedzenie. Małże są zwykle sprzedawane zamrożone i już obrane, radzę nie rozmrażać ich całkowicie przed gotowaniem, wtedy lepiej zachowają swój kształt. Możesz dodawać lub wykluczać przyprawy i przyprawy według smaku lub dostępności.
Krok 2:
Małże włożyć do sita i dobrze spłukać zimną wodą. Następnie umieść sito na misce i pozwól wodzie spłynąć.
Krok 3:
Wyciśnij sok z cytryny.
Krok 4:
Pietruszkę lub inne zioła dokładnie opłucz, osusz i drobno posiekaj.
Krok 5:
Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Wlej sos sojowy, ocet stołowy, 1 łyżkę do rondla. l olej roślinny. Pozostała łyżka będzie potrzebna później.
Krok 6:
Dodaj sól i cukier, wymieszaj.
Krok 7:
Zagotuj wodę. Wlej wrzącą wodę do rondla. Umieść na kuchence i zagotuj marynatę na średnim ogniu.
Krok 8:
Dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu, goździki.
Krok 9:
Włóż małże do marynaty, ponownie zagotuj, a następnie zmniejsz ogień.
Krok 10:
Gotuj małże na małym ogniu przez około 1 minutę, nie więcej. Małże, podobnie jak prawie wszystkie owoce morza, mogą stać się gumowe i bez smaku po długim gotowaniu. Wyjmij patelnię z pieca.
Krok 11:
Wlej sok z cytryny do gotowej marynaty.
Krok 12:
Dodaj natkę pietruszki, wszystko wymieszaj.
Krok 13:
Odstaw małże w marynacie pod przykryciem na 15 minut.
Krok 14:
Weź czysty, suchy słoik i włóż do niego owoce morza wraz z ziarnami pieprzu i goździkami. Lepiej jest usunąć liść laurowy z marynaty, aby nie dał nadmiaru goryczy.
Krok 15:
Zalej małże marynatą, dodaj na wierzch zarezerwowaną 1 łyżkę. l olej roślinny, zamknij pokrywkę i ostudź do temperatury pokojowej. Produkt jest gotowy do spożycia. Ale aby małże były dobrze nasycone marynatą i aromatem przypraw, lepiej pozostawić je w lodówce na noc. Przechowuj marynowane małże w lodówce nie dłużej niż trzy dni. Podawaj je jako zimną przekąskę lub używaj do robienia sałatek. Smacznego!
małże zawierają duże ilości białka, makro-i mikroelementów. Niska zawartość węglowodanów i tłuszczów, łatwe wchłanianie i niska zawartość kalorii nadają owocom morza właściwości dietetyczne.
marynowane Skorupiaki zmniejszają zawartość białka i zwiększają węglowodany i tłuszcze. Ale zaletą małży w marynacie jest możliwość dłuższego przechowywania. Ponadto w domu możesz dodać przyprawy i przyprawy do marynaty zgodnie z własnymi preferencjami, aby uzyskać pożądany smak produktu.
do przygotowania marynaty można użyć czosnku. Należy go wyczyścić, umyć, drobno posiekać i dodać w kroku 12. Nie dodałem czosnku, ponieważ brałem pod uwagę gusta większości gospodarstw domowych.
z przypraw i przypraw odpowiednie będą nasiona kolendry i ziele angielskie.
aby zwiększyć użyteczność produktu, możesz wziąć oliwę z oliwek zamiast zwykłego oleju roślinnego.
małże idealnie nadają się do serwowania z wytrawnym białym winem lub jasnym piwem. To właśnie te napoje najdelikatniej ujawniają delikatny smak Małży.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Mrożone małże - 82 kcal/100g