małże marynowane w domu

Oryginalna pikantna przekąska na świąteczny stół! Małże marynowane w domu są znacznie smaczniejsze i bardziej naturalne niż produkt sklepowy, ponieważ nie zawierają szkodliwych dodatków i konserwantów. Marynata użyta w tym przepisie nadaje się do gotowania krewetek i kalmarów.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 6 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 43 % 9 g
92 kcal
IG: 89 / 0 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować małże w domu? Przygotuj jedzenie. Małże są zwykle sprzedawane zamrożone i już obrane, radzę nie rozmrażać ich całkowicie przed gotowaniem, wtedy lepiej zachowają swój kształt. Możesz dodawać lub wykluczać przyprawy i przyprawy według smaku lub dostępności.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Małże włożyć do sita i dobrze spłukać zimną wodą. Następnie umieść sito na misce i pozwól wodzie spłynąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyciśnij sok z cytryny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pietruszkę lub inne zioła dokładnie opłucz, osusz i drobno posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Wlej sos sojowy, ocet stołowy, 1 łyżkę do rondla. l olej roślinny. Pozostała łyżka będzie potrzebna później.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól i cukier, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagotuj wodę. Wlej wrzącą wodę do rondla. Umieść na kuchence i zagotuj marynatę na średnim ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu, goździki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż małże do marynaty, ponownie zagotuj, a następnie zmniejsz ogień.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotuj małże na małym ogniu przez około 1 minutę, nie więcej. Małże, podobnie jak prawie wszystkie owoce morza, mogą stać się gumowe i bez smaku po długim gotowaniu. Wyjmij patelnię z pieca.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej sok z cytryny do gotowej marynaty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj natkę pietruszki, wszystko wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odstaw małże w marynacie pod przykryciem na 15 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Weź czysty, suchy słoik i włóż do niego owoce morza wraz z ziarnami pieprzu i goździkami. Lepiej jest usunąć liść laurowy z marynaty, aby nie dał nadmiaru goryczy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zalej małże marynatą, dodaj na wierzch zarezerwowaną 1 łyżkę. l olej roślinny, zamknij pokrywkę i ostudź do temperatury pokojowej. Produkt jest gotowy do spożycia. Ale aby małże były dobrze nasycone marynatą i aromatem przypraw, lepiej pozostawić je w lodówce na noc. Przechowuj marynowane małże w lodówce nie dłużej niż trzy dni. Podawaj je jako zimną przekąskę lub używaj do robienia sałatek. Smacznego!

małże zawierają duże ilości białka, makro-i mikroelementów. Niska zawartość węglowodanów i tłuszczów, łatwe wchłanianie i niska zawartość kalorii nadają owocom morza właściwości dietetyczne.
marynowane Skorupiaki zmniejszają zawartość białka i zwiększają węglowodany i tłuszcze. Ale zaletą małży w marynacie jest możliwość dłuższego przechowywania. Ponadto w domu możesz dodać przyprawy i przyprawy do marynaty zgodnie z własnymi preferencjami, aby uzyskać pożądany smak produktu.
do przygotowania marynaty można użyć czosnku. Należy go wyczyścić, umyć, drobno posiekać i dodać w kroku 12. Nie dodałem czosnku, ponieważ brałem pod uwagę gusta większości gospodarstw domowych.
z przypraw i przypraw odpowiednie będą nasiona kolendry i ziele angielskie.
aby zwiększyć użyteczność produktu, możesz wziąć oliwę z oliwek zamiast zwykłego oleju roślinnego.
małże idealnie nadają się do serwowania z wytrawnym białym winem lub jasnym piwem. To właśnie te napoje najdelikatniej ujawniają delikatny smak Małży.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Mrożone małże - 82   kcal/100g

Podobne przepisy