złote mleko z kurkumy

Piękny i niezwykły napój o niesamowitym smaku! Złote mleko z kurkumy leczy, uspokaja i poprawia nastrój. Po filiżance złotego mleka w duecie z kilkoma suszonymi owocami osobiście zasnęłam jak niemowlę:)
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 43 % 6 g
80 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić złote mleko z kurkumy? Przygotuj składniki do przygotowania pasty z kurkumy, na bazie której przygotujemy złote mleko. Jeśli możesz spróbować kurkumy (na przykład na rynku), preferuj słodką, a nie gorzką przyprawę. Lepiej jest zmielić paprykę z groszku tuż przed przygotowaniem napoju.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po zmieszaniu składników bazy otrzymujemy taką gęstą pastę. Może potrzebować mniej lub więcej wody. Dostosuj jego ilość do konsystencji. Baza złotego mleka może być przechowywana w lodówce do tygodnia. Dlatego jeśli podoba Ci się napój, możesz zrobić bazę z marginesem, na kilka porcji naraz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej mleko na patelni na małym ogniu, aż pojawią się pierwsze oznaki wrzenia. Lepiej nie przeoczyć mleka przez minutę, aby nie uciekło. Od czasu do czasu mieszaj łyżką (najlepiej drewnianą).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej gorące mleko do kubka i dodaj pastę z kurkumy. Zacznij od jednej trzeciej łyżeczki, a następnie, mieszając, dostosuj ilość makaronu do swoich upodobań. W razie potrzeby dodaj oliwę z oliwek lub kawałek masła. W gorącym mleku zarówno pasta, jak i masło rozpuszczą się lepiej i bardziej równomiernie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj mleko. Na naszych oczach zmieni kolor na żółto-pomarańczowo-zielony. To jest bardzo piękne! Przed podaniem możesz udekorować mleko szczyptą kurkumy.

nie podejmuję oceny szkód lub korzyści płynących ze złotego mleka, nie jestem lekarzem. Dlatego przed podjęciem decyzji o spożyciu tak bogatego w przyprawy napoju skonsultuj się z lekarzem.

nawet nie spodziewałem się, że ten napój z kurkumy wyjdzie z tak delikatnym, owocowo-kwiatowym aromatem! Podałam go z suszonymi owocami. Ale zamiast tego możesz uzupełnić napój pół łyżeczki miodu na porcję, aby uzyskać słodycz.

ciesz się!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Pamiętaj, że istnieją przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić(na przykład ostra papryka).

aby zrobić pastę z kurkumy, lepiej użyć filtrowanej lub butelkowanej wody o neutralnym smaku. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy