Sałatka paluszki krabowe z jabłkiem i kukurydzą

proste i łatwe, na świątecznym stole lub na przekąskę. Sałatka z paluszków krabowych z jabłkiem i kukurydzą jest prosta w składzie i sposobie przygotowania, można ją zrobić na każdą ucztę. Ułożona warstwami lub podana w tartaletach sałatka okaże się jeszcze piękniejsza i bardziej uroczysta.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 33 % 6 g
węglowodany 50 % 9 g
90 kcal
IG: 70 / 20 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z paluszkami krabowymi, jabłkiem i kukurydzą? Przygotuj jedzenie. Do tej sałatki potrzebujesz minimum składników. W razie potrzeby cebulę można zastąpić zieloną cebulą lub w ogóle jej nie dodawać, dla ostrości do majonezu można dodać posiekany czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, drobno posiekaj. Aby nie zepsuć smaku sałatki goryczką, lepiej marynować cebulę. Aby to zrobić, dodaj cukier, ocet i wodę do posiekanej cebuli, wymieszaj i pozostaw na 20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jabłka lepiej weź słodko-kwaśną odmianę, nadadzą sałatce przyjemne nuty smakowe. Jeśli jabłka mają twardą skórkę, usuń ją, usuń również strąk nasienny. Pokrój miąższ w kostkę lub paski. Aby jabłko się nie ściemniało, możesz skropić je sokiem z cytryny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Jaja kurze schłodzić i obrać ze skorupy, a następnie drobno posiekać nożem lub przepuścić przez krajalnicę do jajek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kukurydzę w puszkach wrzuć do durszlaka, aby marynata była całkowicie stack. Nadmiar płynu w sałatce nie jest potrzebny. Usuń rozmrożone paluszki krabowe z opakowania, usuń z nich folię. Film, w który owinięty jest każdy kij kraba, czasami nie jest dobrze usuwany. Aby ułatwić proces, przytrzymaj patyczki nad parą przez 1-3 sekundy. Pokrój paluszki krabowe nożem w małe kostki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż wszystkie składniki do salaterki i dopraw majonezem. Możesz dodać trochę soli do smaku, pamiętaj tylko, że majonez jest już dość słony. Lepiej zostawić sałatkę w lodówce na kilka godzin, aby była dobrze namoczona i schłodzona. Sałatkę można podawać w dużej salaterce lub w salaterkach porcjowanych lub tartletkach, dekorując gałązką zieleni na wierzchu. Smacznego!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy