grzyby miodowe smażone z cebulą na patelni

Grzyby, którym nikt się nie oprze! Grzyby miodowe smażone na patelni z marchewką i cebulą są bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ziele angielskie nadaje gotowemu daniu szczególny aromat i smak.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 55 % 6 g
węglowodany 27 % 3 g
73 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smacznie usmażyć grzyby leśne? Pierwszym krokiem jest zebranie grzybów w lesie. Jesienne grzyby miodowe mają brązowawy kolor, łuszczący się kapelusz i spódnicę na nodze. Zapach zebranych grzybów jest przyjemny, grzybowy. Jeśli nie ma możliwości wejścia do lasu, kup grzyby miodowe w sklepie lub na rynku. Do przepisu można również użyć mrożonych grzybów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować to danie, zwykle biorę średniej wielkości grzyby miodowe, z otwartą czapką. Te grzyby, które są mniejsze, wolę marynować na zimę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odetnij nogi grzybów miodowych, zostaw tylko czapki. Jeśli używasz młodych grzybów, zostaw je w całości. Ich noga jest gęsta, elastyczna i bardzo smaczna, w przeciwieństwie do tych grzybów, które są większe. Usuń resztki drewna, igły i tak dalej z czapek. Wrzuć do durszlaka z dużymi otworami i dobrze spłucz pod bieżącą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij grzyby do rondla, zalej zimną wodą, lekko Posol i wyślij do pieca. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 30 minut, aż będzie miękki. Podczas gotowania, a następnie powstanie piana, usuń ją dużą łyżką. Zważyłem grzyby dopiero po ugotowaniu, więc podałem wagę gotowanych grzybów w składnikach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ponownie włóż gotowe grzyby do durszlaka i ponownie dokładnie spłucz pod zimną bieżącą wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę, marchewkę i czosnek, opłucz warzywa. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę na pół koła lub trochę mniej, a czosnek drobno posiekaj lub przepuść przez prasę. Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem, jego ilość można nieco zmniejszyć. Wyślij gotowane grzyby i pokrojone warzywa na patelnię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sól i ziele angielskie do smaku. Miałem niezbyt słodkie marchewki, więc dodałem nieco mniej niż pół łyżeczki cukru. Potrzebna była sól i pieprz 0,5 łyżeczki. wszystko dokładnie wymieszaj. Gdy olej się rozgrzeje, a zawartość patelni zacznie się smażyć, zmniejsz ogień do średniego, zagotuj grzyby (od czasu do czasu mieszaj). Stopień smażenia wybierz dla siebie, gotowałem około 15 minut.

zaoferuj grzybom świeżą śmietanę i posyp danie młodym koperkiem lub zieloną cebulą, jeśli chcesz.

smacznego!

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Grzyby miodowe - 20   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy