skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smacznie usmażyć grzyby leśne? Pierwszym krokiem jest zebranie grzybów w lesie. Jesienne grzyby miodowe mają brązowawy kolor, łuszczący się kapelusz i spódnicę na nodze. Zapach zebranych grzybów jest przyjemny, grzybowy. Jeśli nie ma możliwości wejścia do lasu, kup grzyby miodowe w sklepie lub na rynku. Do przepisu można również użyć mrożonych grzybów.
Krok 2:
Aby przygotować to danie, zwykle biorę średniej wielkości grzyby miodowe, z otwartą czapką. Te grzyby, które są mniejsze, wolę marynować na zimę.
Krok 3:
Odetnij nogi grzybów miodowych, zostaw tylko czapki. Jeśli używasz młodych grzybów, zostaw je w całości. Ich noga jest gęsta, elastyczna i bardzo smaczna, w przeciwieństwie do tych grzybów, które są większe. Usuń resztki drewna, igły i tak dalej z czapek. Wrzuć do durszlaka z dużymi otworami i dobrze spłucz pod bieżącą wodą.
Krok 4:
Wyślij grzyby do rondla, zalej zimną wodą, lekko Posol i wyślij do pieca. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 30 minut, aż będzie miękki. Podczas gotowania, a następnie powstanie piana, usuń ją dużą łyżką. Zważyłem grzyby dopiero po ugotowaniu, więc podałem wagę gotowanych grzybów w składnikach.
Krok 5:
Ponownie włóż gotowe grzyby do durszlaka i ponownie dokładnie spłucz pod zimną bieżącą wodą.
Krok 6:
Obierz cebulę, marchewkę i czosnek, opłucz warzywa. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę na pół koła lub trochę mniej, a czosnek drobno posiekaj lub przepuść przez prasę. Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem, jego ilość można nieco zmniejszyć. Wyślij gotowane grzyby i pokrojone warzywa na patelnię.
Krok 7:
Dodaj sól i ziele angielskie do smaku. Miałem niezbyt słodkie marchewki, więc dodałem nieco mniej niż pół łyżeczki cukru. Potrzebna była sól i pieprz 0,5 łyżeczki. wszystko dokładnie wymieszaj. Gdy olej się rozgrzeje, a zawartość patelni zacznie się smażyć, zmniejsz ogień do średniego, zagotuj grzyby (od czasu do czasu mieszaj). Stopień smażenia wybierz dla siebie, gotowałem około 15 minut.
zaoferuj grzybom świeżą śmietanę i posyp danie młodym koperkiem lub zieloną cebulą, jeśli chcesz.
smacznego!
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Grzyby miodowe - 20 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g