skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić krem, wlej mleko do kadzi i podpal. Doprowadzić do wrzenia.
Krok 2:
Połącz jajka osobno z cukrem i skrobią.
Krok 3:
Ubij trochę masę jajeczną trzepaczką. Gdy mleko się zagotuje, wlej go cienkim strumieniem do mieszanki jajecznej i jednocześnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
Krok 4:
Następnie wróć do ognia i gotuj z ciągłym mieszaniem na małym ogniu. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Jeśli boisz się, że krem może się spalić, ugotuj go w łaźni wodnej. Będzie to trochę dłużej, ale będziesz pewien, że nie zepsujesz kremu. Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z ognia, wymieszaj z masłem i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Krok 5:
Gdy budyń ostygnie, kontynuuj gotowanie krem a dyplomata. Oddzielnie ubij ciężką śmietanę (o zawartości tłuszczu co najmniej 33 %) na puszystą , przewiewną, stabilną masę.
Krok 6:
Połącz krem i bitą śmietanę. Mieszaj kremy ze sobą.
Krok 7:
Dostaniesz taki delikatny krem o kremowym smaku. Użyj gotowego kremu zgodnie z zaleceniami. Słodka inspiracja dla Ciebie!
przygotowanie kremu dyplomatycznego w domu nie będzie trudne. Na bazie klasycznego kremu można przygotować różne smaki, po prostu dodając do kremu różne wypełniacze, takie jak pomarańcze, czekolada, pistacje.
gotowy krem najlepiej użyć od razu, ponieważ jeśli stanie nieużywany, blask bitej śmietany zostanie utracony.
i możesz wcześniej ugotować część kremu, ale połączyć go z bitą śmietaną bezpośrednio przed użyciem w ciastach lub ciastach. Taki krem jest idealny do, dobrze znanego, ciasta napoleońskiego lub do ciast na bazie ciasta francuskiego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g