krem do ciasta klasyczny

delikatny, aromatyczny i bardzo smaczny krem do pieczenia! Chcę podzielić się z wami przepisem na przygotowanie pysznego kremu do ciast i ciast. Krem Diplomat przygotowywany jest na bazie klasycznego kremu z dodatkiem bitej śmietany. Ma bardzo delikatny kremowy smak i jest nieco podobny do musu. Służy do lekkich, przewiewnych ciast, takich jak ciasto parzone. Może być również używany do napełniania ciast budyniowych.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 46 % 17 g
węglowodany 41 % 15 g
231 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić krem, wlej mleko do kadzi i podpal. Doprowadzić do wrzenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz jajka osobno z cukrem i skrobią.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij trochę masę jajeczną trzepaczką. Gdy mleko się zagotuje, wlej go cienkim strumieniem do mieszanki jajecznej i jednocześnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wróć do ognia i gotuj z ciągłym mieszaniem na małym ogniu. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Jeśli boisz się, że krem może się spalić, ugotuj go w łaźni wodnej. Będzie to trochę dłużej, ale będziesz pewien, że nie zepsujesz kremu. Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z ognia, wymieszaj z masłem i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy budyń ostygnie, kontynuuj gotowanie krem a dyplomata. Oddzielnie ubij ciężką śmietanę (o zawartości tłuszczu co najmniej 33 %) na puszystą , przewiewną, stabilną masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz krem i bitą śmietanę. Mieszaj kremy ze sobą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dostaniesz taki delikatny krem o kremowym smaku. Użyj gotowego kremu zgodnie z zaleceniami. Słodka inspiracja dla Ciebie!

przygotowanie kremu dyplomatycznego w domu nie będzie trudne. Na bazie klasycznego kremu można przygotować różne smaki, po prostu dodając do kremu różne wypełniacze, takie jak pomarańcze, czekolada, pistacje.
gotowy krem najlepiej użyć od razu, ponieważ jeśli stanie nieużywany, blask bitej śmietany zostanie utracony.
i możesz wcześniej ugotować część kremu, ale połączyć go z bitą śmietaną bezpośrednio przed użyciem w ciastach lub ciastach. Taki krem jest idealny do, dobrze znanego, ciasta napoleońskiego lub do ciast na bazie ciasta francuskiego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy