ciecierzyca do dekoracji

wykraczamy poza zwykłe przystawki i gotujemy z ciecierzycy! Najczęściej przygotowując przystawkę, preferujemy ryż, kaszę gryczaną, gotowane warzywa lub makaron. Ale ciecierzyca jako osobna pełnoprawna przystawka będzie dla wielu nowością.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 3 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 63 % 10 g
85 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować ciecierzycę do dekoracji, potrzebujemy: 1 litr wody; 400 g pomidorów we własnym soku; 250 g ciecierzycy; 3 ząbki czosnku; 2 łyżki. l pasta pomidorowa; 2 łyżki. l oliwa z oliwek; 1 łyżeczka oregano; czarny pieprz i sól do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciecierzyca posortuj i namocz przez noc w dużej ilości zimnej wody. Następnie spuść wodę. Wlej ciecierzycę do rondla lub rondla z grubym dnem. Wlać wodę. Umieść patelnię na kuchence i gotuj na średnim ogniu przez około 1 godzinę. Pod koniec gotowania ciecierzyca powinna być miękka w środku, ale cała, a nawet lekko twarda Na Zewnątrz. W końcu nadal będzie musiał być duszony na patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż gotową ciecierzycę do durszlaka i osusz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek obrać i drobno posiekać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Rozłóż czosnek i smaż na średnim ogniu, mieszając, 1 minutę. W razie potrzeby możesz dodać drobno posiekaną cebulę do czosnku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pomidory do własnego soku, koncentratu pomidorowego, suszonego oregano, soli i pieprzu. Wszystko wymieszać. Pomidory we własnym soku można zastąpić świeżymi pomidorami. Należy je przeciąć na krzyż, zalać wrzącą wodą i usunąć skórę. Pokrój miąższ na małe kawałki. Lepiej jest używać mięsistych pomidorów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp ciecierzycę równomiernie na wierzchu. Dusić na małym ogniu przez około 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na koniec wszystko wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia. Smacznego!

ciecierzyca pasuje do wszystkich dań głównych z mięsa, drobiu lub ryb i smakuje tak samo jak inne zboża lub warzywa. Dlatego dzisiaj opanowujemy przepis na przystawkę z ciecierzycy z pomidorami we własnym soku i czosnku. Będzie pysznie.
niedawno odkryłem ciecierzycę, kiedy gotowałem pilaw w stylu Samarkandy (różni się od naszego zwykłego pilawu obecnością ciecierzycy oprócz ryżu). A jeśli jestem obojętny na groszek i soczewicę, ciecierzyca zrobiła na mnie miłe wrażenie. W smaku i strukturze przypomina bardziej fasolę niż groszek. Jednocześnie jest tak samo pożywny i sycący jak wszystkie rośliny strączkowe. Dlatego gorąco polecam wypróbowanie ciecierzycy i różnych potraw z niej - ten produkt może łatwo stać się jednym z ulubionych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g

Podobne przepisy