skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby ugotować ciecierzycę do dekoracji, potrzebujemy: 1 litr wody; 400 g pomidorów we własnym soku; 250 g ciecierzycy; 3 ząbki czosnku; 2 łyżki. l pasta pomidorowa; 2 łyżki. l oliwa z oliwek; 1 łyżeczka oregano; czarny pieprz i sól do smaku.
Krok 2:
Ciecierzyca posortuj i namocz przez noc w dużej ilości zimnej wody. Następnie spuść wodę. Wlej ciecierzycę do rondla lub rondla z grubym dnem. Wlać wodę. Umieść patelnię na kuchence i gotuj na średnim ogniu przez około 1 godzinę. Pod koniec gotowania ciecierzyca powinna być miękka w środku, ale cała, a nawet lekko twarda Na Zewnątrz. W końcu nadal będzie musiał być duszony na patelni.
Krok 3:
Włóż gotową ciecierzycę do durszlaka i osusz.
Krok 4:
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 5:
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Rozłóż czosnek i smaż na średnim ogniu, mieszając, 1 minutę. W razie potrzeby możesz dodać drobno posiekaną cebulę do czosnku.
Krok 6:
Dodaj pomidory do własnego soku, koncentratu pomidorowego, suszonego oregano, soli i pieprzu. Wszystko wymieszać. Pomidory we własnym soku można zastąpić świeżymi pomidorami. Należy je przeciąć na krzyż, zalać wrzącą wodą i usunąć skórę. Pokrój miąższ na małe kawałki. Lepiej jest używać mięsistych pomidorów.
Krok 7:
Posyp ciecierzycę równomiernie na wierzchu. Dusić na małym ogniu przez około 20 minut.
Krok 8:
Na koniec wszystko wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia. Smacznego!
ciecierzyca pasuje do wszystkich dań głównych z mięsa, drobiu lub ryb i smakuje tak samo jak inne zboża lub warzywa. Dlatego dzisiaj opanowujemy przepis na przystawkę z ciecierzycy z pomidorami we własnym soku i czosnku. Będzie pysznie.
niedawno odkryłem ciecierzycę, kiedy gotowałem pilaw w stylu Samarkandy (różni się od naszego zwykłego pilawu obecnością ciecierzycy oprócz ryżu). A jeśli jestem obojętny na groszek i soczewicę, ciecierzyca zrobiła na mnie miłe wrażenie. W smaku i strukturze przypomina bardziej fasolę niż groszek. Jednocześnie jest tak samo pożywny i sycący jak wszystkie rośliny strączkowe. Dlatego gorąco polecam wypróbowanie ciecierzycy i różnych potraw z niej - ten produkt może łatwo stać się jednym z ulubionych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g