Zegar na ciasto na Nowy Rok

piękne i pyszne ciasto na stół noworoczny! Żadne wakacje nie są kompletne bez pysznego zakończenia-deseru lub pieczenia. A w Nowy Rok chcę upiec coś wyjątkowego. Ciasto zegar nie tylko ozdobi Twój stół, ale także zachwyci podniebienie połączeniem czekoladowego biszkoptu, jasnych wiśni i delikatnej śmietany.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 41 % 13 g
węglowodany 50 % 16 g
189 kcal
IG: 38 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zacznijmy robić ciasto od biszkoptu. Przygotuj produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajko z cukrem należy ubić mikserem, aż wybieli się i podwoi objętość.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej jajko do mieszanki mąki i wymieszaj delikatnymi ruchami. Nie okazuje się dużo ciasta, ale potrzebujemy ciasta, które nie jest duże.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź naczynie do pieczenia o średnicy 18 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy, wyrównaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec biszkopt w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 18 minut. Następnie ostudzić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie przygotuj warstwę wiśni. Od razu radzę zwiększyć ilość cukru, wiśnie są najczęściej bardzo kwaśne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozmrożone wiśnie wraz z sokiem przebijamy blenderem zanurzeniowym, dodajemy wodę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj cukier i skrobię do puree wiśniowego, dokładnie wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez minutę. Podczas gotowania mieszamy masę, aby się nie przypaliła. Lepiej jest wziąć patelnię z grubym dnem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zdejmij patelnię z ognia i natychmiast dodaj galaretkę wiśniową w proszku, wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj folią spożywczą od końca do końca, pozostaw do ostygnięcia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ubij ciężką śmietanę na puszystą masę. Dodaj do schłodzonego puree wiśniowego, wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ściany formy z herbatnikiem pokrywamy folią spożywczą. Wlej masę wiśniową na biszkopt. Wstaw do lodówki na 30 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przygotuj kremową warstwę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Napełnij żelatynę wodą, pozostaw do spęcznienia na 30 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Opuchniętą żelatynę kładziemy na małym ogniu. Ogrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, ale w żadnym wypadku nie gotujemy, w przeciwnym razie straci swoje właściwości żelujące. Ochładzać.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ubij śmietanę z cukrem na mocne szczyty.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj żelatynę do śmietany. Dobrze wymieszaj.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wlej kremową masę na zamrożoną warstwę wiśni. Wkładamy do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Aby udekorować ciasto, rozpuść czekoladę w dowolny sposób. Możesz w łaźni wodnej, możesz w kuchence mikrofalowej. Po prostu włożyłem czekoladę do torby i zanurzyłem w gorącej wodzie. Za pomocą torby lub torby cukierniczej, jak w moim przypadku, rysujemy tarczę czekoladą. Najpierw wykonaj rysunek na papierze. Przykryj papier folią spożywczą na wierzchu i musisz na nim narysować. Gotowy rysunek jest chłodzony lub lepiej zamrażany.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Uwolnij gotowe ciasto z formy. Ostrożnie przenieś czekoladowe cyfry i strzałki na wierzch ciasta. Udekoruj krawędzie według własnego uznania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Mrożona wiśnia - 46   kcal/100g

Podobne przepisy