sok jabłkowy z miąższem na zimę

nie możesz kupić takiego pysznego naturalnego soku w żadnym sklepie! Domowy sok z jabłek uzyskuje się z miąższu, bardzo smacznego, gęstego, pachnącego, bogatego, słodkiego (nie można nawet dodać cukru), bardzo przydatnego, ponieważ zachowuje wiele witamin, które są nam szczególnie potrzebne zimą.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
35 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Sterylizuj słoiki z wyprzedzeniem w dowolny wygodny i znajomy sposób: nad parą, w piekarniku lub zanurzając je wrzątkiem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początku zdecyduj o odmianie jabłek, z których będziesz przygotowywać sok. Użyłam słodkiej odmiany, Gala. Robiąc sok z tych jabłek, cukru nie można nawet dodać, ale to kwestia gustu. Jeśli planujesz przygotować sok z kwaśnych jabłek, wymagany będzie cukier. Musisz go dodać, koncentrując się na słodyczy jabłek i preferencjach smakowych. Więc weź jabłka i dokładnie je umyj. Nie używaj zepsutych i połamanych, bierz tylko dobre całe owoce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz pokrój jabłka na kawałki (każde jabłko pokroiłem na 8 plasterków). Za pomocą noża usuń rdzeń z jabłek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przełóż plasterki jabłka przez sokowirówkę. W żadnym wypadku nie wyrzucaj z nich ciasta, nadal będzie przydatne do wyciskania soku. Oddziel małe ciasto i kawałki jabłek, które nie zostały zmielone w sokowirówce, przepuść je przez maszynę do mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź patelnię (tylko nie aluminiową). Włóż do niego ciasto jabłkowe, wlej wodę i podpal patelnię. Wymieszaj masę jabłkową podczas gotowania (w przeciwnym razie istnieje możliwość przypalenia masy jabłkowej, co zepsuje cały sok), doprowadzając ją do wrzenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie zmiel tę masę blenderem do smoothie lub przetrzyj przez sito, uzyskując w ten sposób puree.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powstały puree ziemniaczane i wcześniej wyciśnięty sok wlej do rondla i podpal średnio lub nieco poniżej średniej. Podgrzej sok, ale nie doprowadzaj go do wrzenia. Podczas tworzenia piany należy ją usunąć specjalną łyżką. Po usunięciu całej piany sok jest gotowy do rozlania. Spróbuj, jeśli brakuje ci cukru, dodaj go do swoich upodobań.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej świeżo ugotowany sok jabłkowy do już wysterylizowanych słoików i natychmiast szczelnie zamknij każdy słoik świeżo przegotowaną pokrywką. Schłodzić słoiki, odwracając je i umieszczając w ciepłym miejscu. Przykryj je kocem lub kocem na wierzchu. Pozostaw je tak, aż całkowicie ostygną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sok jabłkowy jest gotowy! Skończyło się na 1,1 litra. Przed użyciem wstrząśnij słoikiem z sokiem.

przygotowując sok zgodnie z tym przepisem, okazuje się, że jest tak naturalny, jak to tylko możliwe! (ponieważ nie ma nawet cukru pudru). Ale jeśli musisz go dodać lub lubisz, gdy jest bardzo słodki, dodaj cukier w kroku nr 7, podgrzewając sok, aż cukier całkowicie się w nim rozpuści. Następnie postępuj zgodnie z zaleceniami w przepisie.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy