skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zagnieść ciasto z jajek, wody, mąki i soli we wskazanych proprcjach. Ciasto odstawić na 20 minut.
Krok 2:
Przygotuj mięso mielone: mięso mielone jest siekane nożem, zwykle jest to tłusta jagnięcina lub wołowina, do nadzienia dodaje się ziemniaki, cebulę, sól i mielony pieprz.
Krok 3:
Drobno posiekaj cebulę.
Krok 4:
Dodaj do mielonego mięsa.
Krok 5:
Zetrzyj ziemniaki na drobnej tarce i dodaj również do mięsa mielonego. Sól, dodaj pieprz z młynka.
Krok 6:
Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę-0,3-0,5 cm, pokrój w kwadraty. Umieść mięso mielone na środku każdego kwadratu i najpierw uformuj chusteczkę, a następnie połącz krawędzie - otrzymasz takie uszy z ostrymi uszami.
Krok 7:
Gotuj na ruszcie do gotowania na parze przez 40 minut, dodaję liść laurowy do wody.
Krok 8:
Podawaj na gorąco z bulionem lub kwaśną śmietaną, tradycyjnie-z katykiem lub suzmą (krajowe sfermentowane produkty mleczne), bardzo smaczne! Miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g