pierogi baszkirskie

pierogi baszkirskie różnią się nieco formą i treścią od zwykłych. Rzeźbić je szybciej, choć na początku brakuje umiejętności-są z rogiem! Do mięsa mielonego dodaje się surowe ziemniaki, co jest również niezwykłe w przypadku zwykłych pierogów. Gotowane na parze. Okazuje się bardzo smaczne!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 10 g
tłuszcze 40 % 18 g
węglowodany 38 % 17 g
280 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zagnieść ciasto z jajek, wody, mąki i soli we wskazanych proprcjach. Ciasto odstawić na 20 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj mięso mielone: mięso mielone jest siekane nożem, zwykle jest to tłusta jagnięcina lub wołowina, do nadzienia dodaje się ziemniaki, cebulę, sól i mielony pieprz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj do mielonego mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ziemniaki na drobnej tarce i dodaj również do mięsa mielonego. Sól, dodaj pieprz z młynka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę-0,3-0,5 cm, pokrój w kwadraty. Umieść mięso mielone na środku każdego kwadratu i najpierw uformuj chusteczkę, a następnie połącz krawędzie - otrzymasz takie uszy z ostrymi uszami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj na ruszcie do gotowania na parze przez 40 minut, dodaję liść laurowy do wody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj na gorąco z bulionem lub kwaśną śmietaną, tradycyjnie-z katykiem lub suzmą (krajowe sfermentowane produkty mleczne), bardzo smaczne! Miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy